Bielenie pni drzew owocowych
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bielenie pni drzew owocowych
Też o tym słyszałem że młodych drzewek się nie bieli, lecz pomimo to moje drzewka owocowe zacząłem bielić w wieku 4 lat. Stosuję do tego gotową mieszankę emulsyjną. Zabieg ten wykonuję zawsze w styczniu.
Ja będę bielił w ten weekend, z resztą zobaczymy jak będzie z pogodą bo ostatnio ciągle padał deszcz.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Samo wapno spokojnie wytrzymuje. Jeszcze teraz widać ślady, bo jeszcze nie malowałam w tym roku. W wakacje pnie były całe białe, dopiero na jesieni ściemniały.garom pisze:Maluję od kilkunastu lat emulsją bo wapno zbyt długo nie trzyma.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja od kilku lat do wapna dodaję odrobinę jasnej gliny i trzyma bardzo dobrze. Dodaję po trochu na oko tak, żeby to była brudna biel, ale wciąż biel.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wapno u mnie spłukiwało szybko, dwa lata temu już w końcu lutego było widać ślady po bieleniu, ale nie wapno.
Rok temu użyłem farby elewacyjnej i lepiej to wygląda po roku niż wtedy po 2 miesiącach. A bielenie powtórzę gdy się zrobi sucho bo teraz sypie śnieg. No i fajnie gdyby temperatura wzrosła ;)
Rok temu użyłem farby elewacyjnej i lepiej to wygląda po roku niż wtedy po 2 miesiącach. A bielenie powtórzę gdy się zrobi sucho bo teraz sypie śnieg. No i fajnie gdyby temperatura wzrosła ;)
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Kurcze zapomniałem o bieleniu drzewek Muszę znaleźć czas i odpowiednią pogodę i pobielić
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja malowałem w grudniu, farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu.
Na razie i tak nie ma słońca i mrozu. Ja czekam aż nadejdą mrozy i nie będzie ryzyka że jakiś deszcz to zmyje. Maluje wapnem (90%) i dodaje emulsji (10%) Miedzian daje tylko przy malowaniu brzoskwiń, moreli i czereśni.
Ja także jeszcze nie bieliłem drzew. Zrobię to jak będzie dzień bez opadów z temperaturą na plusie. Ale oprócz malowania pni i grubszych gałęzi zamierzam opryskać całe drzewka brzoskwiń i moreli wapnem z dodatkiem siarczanu miedzi. Może zapobiegnie to rozwojowi chorób grzybowych kory.
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
W końcu dziś pogoda była sprzyjająca w okolicach Kielc, słoneczko, plus 3 stopnie, drzewka pobielone. Przyjemna, godzinna praca na świeżym powietrzu.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Re: Bielenie drzew owocowych - porady
Ja ucząc się zastosowałem samo wapno do bielenia po rozmieszaniu z wodą. Efekt był taki że po 2 miesiacach odpadło i zwapnowało glebę pod drzewkiem przy okazji. W tym roku poszedłem po rozum do głowy i wapno do bielenia rozmieszałem w farbie emulsyjnej. Trzeci miesiąc i trzyma się bardzo dobrze.