Cytrusy - porady ogólne
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy - porady ogólne
Warto dodać jeszcze dużo potasu, ale ile? Ile w porównaniu do normalnego nawozu? Standardowe nawozy są odpowiednio zbilansowane, a nie dawkowanie w ciemno. Poza tym oprócz potasu, roślina potrzebuje jeszcze innych mikrolementów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Naw?z z bananów się stosuje do roślin kwitnących i to żaden wynalazek tylko sprawdzony spos?b. Nie tylko ma potas ale też inne pierwiastki - wystarczy się trochę zainteresować i poczytać. Ja sama dodaję od czasu do czasu do paru doniczcek jako dodatek odżywczy. Jedyne 'ale' tu to konserwacja sk?rek, trzeba uważać żeby zamiast dobroczynnym eliksitem nie podlać sobie roślin popłuczynami środk?w konserwujących.
Jak sobie dasz ziemię do cytrusów to tam też jest pewna ilość nawozu na start, a jak zależy Ci na kwitnieniu i przemyślanej uprawie to lepiej posłużyć się perfekcyjnie odmierzonymi składnikami tak jak kolega napisał. Z takim nawożeniem na własną rękę można się łatwo przejechaç, bo to nie jest wygodna wersja dla leniwych.
Jak sobie dasz ziemię do cytrusów to tam też jest pewna ilość nawozu na start, a jak zależy Ci na kwitnieniu i przemyślanej uprawie to lepiej posłużyć się perfekcyjnie odmierzonymi składnikami tak jak kolega napisał. Z takim nawożeniem na własną rękę można się łatwo przejechaç, bo to nie jest wygodna wersja dla leniwych.
Ok, nie będę pytał o jakie dokładnie nawożenie chodzi, bo skoro jest ziemia do cytrusów, to wyemancypowałem, że pewnie jest i nawóz do cytrusów dostępny w tych Leroy, OBI, Castorama, dokładnie taką zatem frazę wpisałem w wyszukiwarkę internetową i ot, co, wyszedł mi odpowiedni, tenże właśnie produkt. Zatem tyle pewnie w temacie, nic dodać, nic ująć. pH już wiem jakie ma mieć, warto zakwasić bo moje jest obojętne albo bliżej zasadowe i nie radzą sobie cytrusy jak powinny
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Dla przyspieszenia kwitnienia cytrusów ja stosuję specjalistyczne nawozy takie jak: Hesi Bluh Complex, Hesi Phosphorus Plus itp. Z tymi nawozami jednak należy - tak jak pisał to Norbert - postępować ostrożnie i z wyczuciem. Ja nabyłem wprawę ponieważ stosuję je bardzo długo.
Kiedyś używałem skórki od bananów pod uprawę pomidorów. Banany nie są obecnie konserwowane środkami chemicznymi. Po prostu zrywa się je jeszcze zielone i w dojrzewalniach na terenie danego kraju dojrzewają przy użyciu etylenu.
Kiedyś używałem skórki od bananów pod uprawę pomidorów. Banany nie są obecnie konserwowane środkami chemicznymi. Po prostu zrywa się je jeszcze zielone i w dojrzewalniach na terenie danego kraju dojrzewają przy użyciu etylenu.
- Senior
Moim zdaniem korzenie zostały przelane. W tej temperaturze ja podlewam raz na miesiąc odrobiną wody. Jest jeszcze jedna mało prawdopodobna możliwość że cytrus usycha z braku wody.
Jeżeli chodzi o ziemię to jest mokra ale nie za mokra.. dziwne bo łodygi ma takie jakby białe.
- Senior
Weź sekator albo nożyczki i zacznij ciąć jedną z gałązek aż pojawi się zdrowa tkanka. Jeżeli takowa się nie pojawi to po cytrynie.
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
A ja mam takie pytanie, zostawiłem cytrusy bez nikogo w domu na 2,5 tygodnia. Tyle czasu są bez podlewania. Czy mogą być podeschnięte czy w zimie, jak piszecie, nie jest to niepodlanie na ciut dłużej takie szkodliwe P.S. Dodatkowo, wyłączone zostało na ten czas ogrzewanie.
- Senior
Na fotce niezbyt wyraźnie widać jak wyglądają gałązki. Aby sprawdzić czy gałązki są jeszcze żywe (zielone w środku) zacznij ciąć od góry jedną z gałązek np. pół centymetra. Jeżeli wewnątrz będzie żywa tkanka to nie tnij dalej. Jeżeli będzie sucha to po kawałku tnij dalej aż do zdrowej.
Jeżeli będzie coś żywego to napiszę ci co dalej robić.
Jeżeli będzie coś żywego to napiszę ci co dalej robić.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Amator, sprawdź czy ziemia jest wilgotna. U mnie siewki cytryny od listopada stały w pomieszczeniu gdzie temp spadała do zera, a ziemie całkiem mocno wyschnęła.
Ok podciąłem i są żywe gałązki co teraz?