Lepnota.Kufea ognista(Cuphea ignea)
Re: Kufea miedziana
Kupiłam w zeszłym roku sadzonkę ,zebrałam nasiona i w tym roku zaszadziłam. Ku mojemu ździwieniu wyrosły. Czy uszczykuje się szadzonkę,czy daje jej się po prostu rosnąć? Ma ktoś doświadczenie w romnażaniu kufei w nasion?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kufea miedziana
Wysiew na nastręcza problemów, jedynie siewki mają tendencję do potwornego wyciągania się. Uszczyknąć gdy trochę podrosną nie zaszkodzi.
- sunrise87
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2016, o 16:23
Kufea wąskolistna(Cuphea hyssopifolia)
Cześć,
jakieś dwa tyg. temu zakupiłam sobie kufeę wąskolistną. Posadziłam ją w małej doniczce bez dziurek w ziemi do roślin balkonowych. Kwiatka podlewam tak żeby miał w miarę wilgotno niestety zauważyłam, że żółkną mu listki i z dnia na dzień jest gorzej Nie wiem teraz czy za dużo tej wody leje czy za mało
jakieś dwa tyg. temu zakupiłam sobie kufeę wąskolistną. Posadziłam ją w małej doniczce bez dziurek w ziemi do roślin balkonowych. Kwiatka podlewam tak żeby miał w miarę wilgotno niestety zauważyłam, że żółkną mu listki i z dnia na dzień jest gorzej Nie wiem teraz czy za dużo tej wody leje czy za mało
Re: Kufea wąskolistna(Cuphea hyssopifolia)
Muszą być otwory w doniczce, bo nie ma wymiany powietrznej w podłożu.
- sunrise87
- 0p - Nowonarodzony
Ok to zrobię te otwory, ale czy to z powodu ich braku te liście mogą żółknąć ?? Kupiłam sobie jeszcze inne kwiatki m.in. goździka kahori i też go dałam do doniczki bez otworów więc tam pewnie też muszę je zrobić..
Tak, z tego powodu liście zaczęły najpierw żółknąć, a następny etap to zasychanie.Zarówno kufea jak i goździk nie lubią nadmiaru wilgoci i słabo przewietrzonego podłoża.
- sunrise87
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję! Mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normy i roślinka będzie ładnie rosła
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 sie 2018, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kufea Hyzopolistna - po ataku mszyc
Dzień dobry, moja kufea kiedy do mnie przyszła, pięknie kwitła i miała wszystkie listki zielone, obecnie, zaczęła usychać i gubić liście, jak się okazało było to spowodowane przez mszyce, co teraz polecacie zrobić? Przyciąć ją?
Jak z podlewaniem, zauważyłem, że bardzo lubi wodę, po podlanie prostują się skręcone listki.
Jakie macie porady co do uprawy?
U mnie stoi na stanowisku z rozproszonym słońcem, czytałem, że lubi słońce, ale nie wiem czy jest tolerancyjna.
Jak z podlewaniem, zauważyłem, że bardzo lubi wodę, po podlanie prostują się skręcone listki.
Jakie macie porady co do uprawy?
U mnie stoi na stanowisku z rozproszonym słońcem, czytałem, że lubi słońce, ale nie wiem czy jest tolerancyjna.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Re: Lepnota.Kufea ognista(Cuphea ignea)
Przytnij trochę i zafunduj dobry prysznic do góry nogami żeby pozbyć się większości dziadostwa. Zobacz też czy nie przelałeś jej, chociaż ona chyba bardziej na suszę jest wrażliwa.