Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
Stężenie uwzględniasz wg ulotki dla roślin ozdobnych. Do podlania możesz użyć w takim samym stężeniu.
Natomiast jeśli go przelałeś to nie wiem czy nie trzeba będzie zajrzeć do korzeni.
Natomiast jeśli go przelałeś to nie wiem czy nie trzeba będzie zajrzeć do korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przelanie chyba objawia się żółknięciem i odpadaniem liści ?
Nie widzę takich na roślinie.
Nie widzę takich na roślinie.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
miszaa, rośliny różnie reagują na przelanie, nawet te same gatunkowo. Uprawiam rośliny relatywnie bardzo krótko, bo dopiero od roku, a już widziałam przeróżne objawy. Nawet smętne zwieszenie liści może o nim świadczyć - u mojego np. zamiokulkasa było tak, że był wprost perfidnie przelany tak, że woda stała prawie do krawędzi doniczki, liście i łodygi momentalnie straciły pion i zwisały. Ani jednej plamki, nic nie żółkło, nie odpadł ani jeden liść. A miałam i takie rośliny, przy których o przelaniu dowiadywałam się dopiero, jak wszystkie korzenie zgniły, bo ani jednej plamki sygnalizującej problem aż do końca, a łodyżka stała sztywno na baczność.
Nie mam doświadczenia z oleandrami, ale jeśli jest chociaż szansa, że to było przelanie - najlepiej po prostu wetknij palec (ostatecznie patyczek) głęboko w ziemię w doniczce i sprawdź samodzielnie, czy jest wilgotno i "maziście". Jeśli faktycznie jest, to trzeba roślinie pomóc tak jak Norbert pisze - wyciągnąć i zajrzeć, czy korzenie są ok. Grzyby lubią wilgoć, stąd pewnie sugestia o przelaniu.
Nie mam doświadczenia z oleandrami, ale jeśli jest chociaż szansa, że to było przelanie - najlepiej po prostu wetknij palec (ostatecznie patyczek) głęboko w ziemię w doniczce i sprawdź samodzielnie, czy jest wilgotno i "maziście". Jeśli faktycznie jest, to trzeba roślinie pomóc tak jak Norbert pisze - wyciągnąć i zajrzeć, czy korzenie są ok. Grzyby lubią wilgoć, stąd pewnie sugestia o przelaniu.
- norbert76
Dokładnie, efektem przelania jest często choroba grzybowa jak w powyższym przypadku. I przelanie nie musi być tylko od częstego podlewania, czynnikiem sprzyjającym jest też posadzenie do samej ziemi, zwłaszcza ciężkiej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Rozumiem, roślina jest podlewana litrem wody raz na 7 dni, może dwa - trzy razy zdarzyło się, że zwiększyłem ilość wody i wtedy woda wyciekła do podstawki i została wylana, standardowo przy 1l wody woda nawet nie wylewa się na podstawkę. Roślina nie jest mała, ma około 160 cm wysokości. Może przesadzić do nowej ziemi albo mieszanki ? Z tego co pamiętam we wszystkich ogrodniczych sklepach mówili, że oleandra sadzi się do standardowej ziemi, taką chyba też zastosowałem.
- norbert76
Ale nie do samej ziemi. Nie sadzi się roślin do samej ziemi tylko z dodatkiem rozluźniacza. Podlewanie cykliczne jest błędem, zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. W tym okresie ograniczasz podlewanie.
Oczywiście dobrze byłoby zajrzeć w korzenie i sprawdzić w jakim są stanie.
Oczywiście dobrze byłoby zajrzeć w korzenie i sprawdzić w jakim są stanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
https://domowauprawa.pl/product-pol-335 ... l-50l.html ta zawiera perlit, wystarczy ?
- norbert76
Po pierwsze po co Ci 50 litrów? Po drugie nawet jeśli w składzie jest perlit to zwykle jest w symbolicznej ilości. Zresztą dopóki nie otworzysz worka, to i tak nie wiadomo ile. Doświadczeni hodowcy kupują osobno ziemię, a osobno perlit, żwirek i dopiero wtedy mieszasz. Kup więc normalną ziemię i osobno perlit albo żwirek. Pierwszy kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, drugi w sklepie akwarystycznym. Pamiętaj żeby kupić o frakcji 2 - 4 mm.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To tylko przykładowo, wszystko super tylko w jakich proporcjach powinna być mieszanka ?
80% ziemi do 20% perlitu lub żwirku frakcja 2-4mm ?
Wiem, że perlit powinien być chyba jeszcze rozsypany na dnie doniczki ?
Czy przy powyższej mieszance nie ma takiej potrzeby ?
80% ziemi do 20% perlitu lub żwirku frakcja 2-4mm ?
Wiem, że perlit powinien być chyba jeszcze rozsypany na dnie doniczki ?
Czy przy powyższej mieszance nie ma takiej potrzeby ?
- norbert76
Nie perlit, bo jest zbyt mały i wyleci przez otwór odpływowy, a większy keramzyt. Zawsze powinno się dawać drenaż niezależnie od rodzaju użytego podłoża. 80 do 20 powiedzmy, że może być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam ponownie,
Zgodnie z zaleceniem podlałem roślinę środkiem Topsin M 500SC.
Zgodnie z ulotką do roślin ozdobnych zaleca się 1ml na 1l wody, taki też zrobiłem.
Wyczytałem również, że w sezonie wegetacyjnym maksymalna ilość oprysku [w naszym przypadku podlań] to 1 - czyli rozumiem, że kolejne takie podlanie dopiero wiosną ?
----23 sty 2019, o 11:06 ----
Witam ponownie,
Zainteresowałem się środkiem na przędziorki, ENVIDOR - zgodnie z powyższą podpowiedzią.
Zauważyłem, że są dwa rodzaje:
1. jabłoń i róże
2. jabłoni, śliwie, wiśni, czereśni, porzeczce czarnej, malinie, truskawce oraz w uprawie róż
Rozumiem, że w moim przypadku oleandra bez różnicy, który zastosuję ?
Czy ktoś z doświadczenia wie, że lepszy jest np. nr 1 lub nr 2 ?
Zgodnie z zaleceniem podlałem roślinę środkiem Topsin M 500SC.
Zgodnie z ulotką do roślin ozdobnych zaleca się 1ml na 1l wody, taki też zrobiłem.
Wyczytałem również, że w sezonie wegetacyjnym maksymalna ilość oprysku [w naszym przypadku podlań] to 1 - czyli rozumiem, że kolejne takie podlanie dopiero wiosną ?
----23 sty 2019, o 11:06 ----
Witam ponownie,
Zainteresowałem się środkiem na przędziorki, ENVIDOR - zgodnie z powyższą podpowiedzią.
Zauważyłem, że są dwa rodzaje:
1. jabłoń i róże
2. jabłoni, śliwie, wiśni, czereśni, porzeczce czarnej, malinie, truskawce oraz w uprawie róż
Rozumiem, że w moim przypadku oleandra bez różnicy, który zastosuję ?
Czy ktoś z doświadczenia wie, że lepszy jest np. nr 1 lub nr 2 ?
- norbert76
To jest jeden i ten sam produkt - Envidor 240SC.
Dawkowanie bierzesz pod rośliny ozdobne.
Dawkowanie bierzesz pod rośliny ozdobne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam jak mają sie wasze rośliny i gdzie je teraz trzymacie? Mój stoi w jasnym nieogrzewanym pomieszczeniu, ale temperatura nie spada poniżej zera i co rusz delikatnie podlewam.