Canna - Paciorecznik cz.8

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.8

Post »

No to i ja zabieram się za ścieranie nasionek. Poradźcie proszę, czy potrzebne nasionkom światło do kiełkowania czy też trzymać je w ciemności ? Iwonko zaczynam od TBS. mam nadzieję, że nic nie zepsuję :)
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Moje kiełkują na płatkach kosmetycznych przy grzejniku, skiełkowane przesadzam do doniczki/pojemnika i na parapet.
Tylko pamiętaj nie zetrzyj za mocno aby nie uszkodzić zarodka. Koniecznie pochwal się jak zakwitną. Powodzenia.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Dzięki Iwona, na razie będę się cieszyć jak skiełkują do kwitnienia to hoho!

Moje nasionka od Iwonki Tropikal Bronze Scarlet (wielkie dzięki) ,powędrowały dzisiaj na ligninę i na grzejnik. Trzymajcie proszę kciuki, bo to moje pierwsze doświadczenie z siewem cann, ale już się cieszę z widoku , który mam w swojej wyobraźni. Za 5-6 dni zdam relację jak poszło kiełkowanie :) Dzisiaj również otarty papierem ściernym Watermelon Blue powędruje na grzejnik, ale najpierw go kilka godzin pomoczę . TBS stały w wodzie całą noc . :)
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przymierzam się do pierwszego w życiu wysiewu pacioreczników.
Mam nadzieję, że nie popełnię drastycznych błędów, bo nasion mam bardzo mało.

Co zrobić, żeby ograniczyć ryzyko do minimum? Kiełkować na wacikach, czy w ziemi?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Black Rose w tym wątku wszystko jest opisane co dotyczy kiełkowania i tego jakie próby podejmowali Forumowicze gdzieś około 10 strony , spróbuj poczytać :) Ja też sieję pierwszy raz i kieruję się tym co tu napisano. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam cały wątek już trzy razy i nadal czuję się niepewnie.
Gdyby nie ograniczona ilość nasion - zapewne nie wahałabym się ryzykować.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Jak pisałam ja swoje pościerałam papierem ściernym, bo to metoda sprawdzona przez wiele osób. Prawda, że spodziewalam się kilku nasion, a Iwonka zapewniła mi ilość ,,treningową" więc nie muszę się bardzo bać, ale trochę się też niepokoję. Życie jest takie jak sobie o nim myślimy, że jest więc bądź dobrej myśli i myśl pozytywnie. Uda się nie dlatego, że masz dużo nasion tylko dlatego, że musi, bo masz mało :uszy :)
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie będę dobrej myśli, dziękuję za słowa otuchy. :)
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Black Rose pisze:Co zrobić, żeby ograniczyć ryzyko do minimum? Kiełkować na wacikach, czy w ziemi?
Nie zetrzeć za mocno, skiełkować w cieple i wilgoci. Powodzenia. Niestety nie wszystkie nasiona kiełkują.
Robiąc to na wacikach zaoszczędzamy miejsce w doniczkach, którego nam zawsze brakuje o tej porze roku.

Ewa to jest Tropical Bronze Scarlet i Watermelon Blue. Powodzenia.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Iwonko ! Obie piękne. Zamówiłam sobie kłącza m.in. Strawberry Delight i President, to chyba takie trochę podobne będą ? A masz może zdjęcie tej, z której najwięcej nasion mi przysłałaś ?
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewo masz rację kolorystyka podobna, tak wygląda Strawberry Delight. Presidenta nie mam, ale fotki znajdziesz we wątku.
Musisz wiedzieć, że z kłącza masz pewność co do odmiany jaka wyrośnie a z nasionka nigdy nie wiadomo...
Najwięcej nasion masz drobnokwiatowej z pięknym liściem, które mogą stanowić tło dla innych roślin,
albo możesz je potraktować jako materiał treningowy do nauki...
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Dziękuję za zdjęcia. Te drobnokwiatowe przywodzą na myśl dżunglę, aż trudno uwierzyć, że taki olbrzym, z takimi liściorami może sobie wyrosnąć ot tak w naszych ogródkach :) Jeśli zechcą skiełkować spróbuję dogadać się z sąsiadami , może użyczą mi trochę miejsca wzdłuż naszych płotów i tak nic tam nie mają . Widziałam w tamtym roku, że pszczółki bardzo się interesowały cannami więc będzie z nich pożytek. A lato w moim ogródku będzie należało do takich odmian, (Cleopatra, Hanah, Orange Choclit, Pink Perfection, President, Strawberry Delight i oczywiście TBS i Watermelon B., które sobie zamówiłam , ależ będzie pięknie !!!! Taki malutki przekrój kolorków cannowych , już się cieszę :)
Co do loterii z nasion to wiem oczywiście, że tak jest, raz pszczółka przyniesie pyłek z żółtej, raz z czerwonej, ale za to można się doczekać różnych perełek, bez tego było by nudno. Całe szczęście, że wiele odmian dość łatwo zawiązuje nasiona.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Iwonko ! Nie wytrzymałam i zajrzałam do tacki z TBS. Wyobraź sobie, że one już kiełkują !!! ;:138 ;:138 Jupii!! Wyłożyłam je na ligninę 14 stycznia rano po całonocnym moczeniu w wodzie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”