Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Sansevieria Robusta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć mam mały problem z moimi superba, a mianowicie mają suche końce i nie wiem, co mam z nimi zrobić. Jakieś rady?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na pierwszym zdjęciu uszkodzenie mechaniczne, a na drugim- jak bardzo ci przeszkadza -możesz obciąć, ale po suchej części żeby nie uszkodzić części zielonej.
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

No właśnie się zastanawiam czy uciąć czy tak zostawić. Bo nie chciałabym uszkodzić bardziej liścia. Niestety obeschły końce w wyniku ataku sroki, jak stały latem na balkonie.
Demek
50p
50p
Od: 22 kwie 2018, o 10:18

Post »

Dzień dobry,
Dostałem sansevierie na załączonym zdjęciu, trochę poczytałem w tym wątku, chcę jeszcze potwierdzić czy wszystko dobrze robię.
Obrazek
Nie jestem pewien rozmiaru doniczek, dysponuje kwadratowymi z wbudowaną podstawką załączonymi na zdjęciu, podobno nie muszą być wysokie.
Zakładam, że nr 1, 2, 4, 5, 8, 9 będzie dobrze w 15-kach, 3, 6, 7 w 11,5-kach, korzenie niestety po torfie, mam nadzieje że dorosną, podobno nie lubią przesadzania.
Ziemia do kaktusów wyprażona + wermikulit 2:1 albo 3:1, keramzyt wyprażony na dno 1-2 cm.
Przesadzę w czwartek, wolę wyschnięte niż namoczone. Podlewanie 3-4 tygodnie po przesadzeniu.
Na zimę wylądują na południowym parapecie zamiast zimowanych kaktusów, w lecie na szafce kuchennej 2m na skos od południowego okna.
Podlewanie standardowo przegotowną odstaną kranówą (15 stopień twardości wody wg wodociągów), wstępnie co tydzień w lecie, co 2 tygodnie w zimie.
Dziękuję za czas poświęcony na czytanie i odpowiedź.
Pozdrawiam
Demek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

15cm doniczki to zdecydowanie za duże. 8 - 10cm max będą odpowiednie. Nieprawdą jest, że sansewieria nie lubi przesadzania. Młode rośliny można spokojnie przesadzać nawet co rok. Starsze w miarę potrzeby, czyli albo w przypadku wymiany podłoża, albo gdy bryła korzeniowa jest przerośnięta.

Skład mieszanki odwrotny, czyli ziemia do rozluźniacza 1:2, może być 1:1.

Nigdy nie podlewasz cyklicznie roślin, a zwłaszcza sukulentów. Podlewasz dopiero wtedy, kiedy całkowicie przeschnie podłoże. Zimą rzadziej, mniej więcej co 3 - 4 tygodnie.

2 metry od okna może być nieco za daleko, nawet jeśli przyjęlo się że to tolerancyjne rośliny jeśli chodzi o światło. Nie zapominaj, że na południowej wystawie słońce pada pod ostrym kątem. Daj gdzieś 1 metr od okna, byle tylko bezpośrednie promienie słońca nie padały, będą lepiej rosły.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Demek
50p
50p
Od: 22 kwie 2018, o 10:18

Post »

Serdecznie dziękuję.
bloobubble90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sty 2019, o 19:38

Post »

Dobry wieczór,bardzo proszę o pomoc ;:174
Moja sanseveria,zakupiona w supermarkecie, od kilku dni wyglada coraz gorzej. Właściwie jej dolne odnogi wyglądają jakby umierały. Po przywiezieniu ze sklepu przesadziłam ja do nowej ziemi(w poprzedniej nawet nie była zaniżona,wystawały korzenie). Ziemia to mix do sukulentów i zwykła ziemia. Załączam zdjęcia i proszę o radę- czy odcięcie martwych łodyg uratuje roślinę?
Obrazek

Obrazek
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

A jak roślina była kupowana, to ile było stopni na dworze?
(generalnie zostawiłabym wszystko jak jest. Za kilka dni podlać bardzo delikatnie - dosłownie kieliszeczek wody - czekać, obserwować, podlewać słabiutko i rzadziutko i nie zagłaskać :) ).

B.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to jest "mix do sukulentów"?
Sukulenty sadzimy do mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:1 - 1:2.
Polecam wywalić osłonkę i doniczkę postawić na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Zakwitła Sansevieria parva, wygląd jak wygląd, ale zapach piękny - hiacyntowy ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ma zamiar zakwitnąć Sansevieria francisii, ale w takich ciemnościach to do maja jej zejdzie :)
15.12.2018
Obrazek

9.01.2019
Obrazek
Moontea
50p
50p
Od: 28 cze 2017, o 12:02

Post »

Basiu, co z tym kwitnieniem?!
Czekam na zdjęcia parvy w pełni kwitnienia i francisi - obie cudne. ;:215
Co to znaczy wygląd, jak wygląd?! To super zdjęcie!
Parwa pięknie poprowadzona. Moja wypuściła dopiero pierwszy odrost na zewnątrz doniczki.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ależ to była S.parva w pełni kwitnienia :;230 . Kwiatostany badylaste, kwiatuszki rozwijające się stopniowo, kiedy kolejne się rozwijają, wcześniejsze przekwitają. Dzisiaj rano obcięłam wszystkie, bo już przekwitły i tylko śmieciły. Właściwie to wcale te kwiaty mnie nie cieszyły, roślina kwitła rok temu, zaspokoiła moją ciekawość i to by wystarczyło. Teraz te wszystkie rozetki niestety przestaną rosnąć i będą się starzeć, a starość nie radość, wiadomo :) .
Co do S francisii zmieniła się niewiele, pęd kwiatowy zgrubiał lekko i kwiatuszki urosły, ale to jeszcze potrwa.
Ciekawią mnie jej kwiaty, ale też to, czy i gdzie wypuści potem nowe odrosty.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”