Wiąz polny od. korkowa 'Suberosa' ( Ulmus minor )
Witam zakupiłem jakiś czas temu działkę na której rosną jakieś drzewa część to tzw "samosiejki" Są orzech wierzba , jakiś przerośnięte drzewa owocowe jest też jeden gatunek na który zwróciłem uwagę bardzo specyficzna kora na łodygach są duże okazy 4-5metrów są też mniejsze i trochę samosiejek. Dodaję zdj za jakość przepraszam może ktoś z forumowiczów będzie wiedział co to za roślina .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za Krzew/Drzewo z dziwną korą na gałązkach
Ulmus minor, Wiąz polny odmiana korkowa ('Suberosa')
Pozdrawiam Jacek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odmiana korkowa wiązu polnego. Liść typowy dla wiązu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Tak, liść typowy dla wiązu, a także zaokrąglony kształt pąków liściowych.Trzmielina oskrzydlona ma pąki bardziej wydłużone, zaostrzone.
Coś takiego napotkałam w Puszczy Białowieskiej. Czy możliwe, że to trzmielina korkowa? A jeśli nie, to co?
Rosło niedaleko od drogi, nie przy żadnym z popularnych szlaków, ale w okolicy dość intensywnie penetrowanej przez turystów, więc może coś się zawlekło
Rosło niedaleko od drogi, nie przy żadnym z popularnych szlaków, ale w okolicy dość intensywnie penetrowanej przez turystów, więc może coś się zawlekło
Anna
-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Puszcza Białowieska
Ulmus minor var. suberosa REHD. (U. suberosa MOENCH.) ? wiąz polny odm. korkowa. Najczęściej krzew, rzadziej niskie drzewo do 20 m.
Pozdrawiam Jacek
Re: Wiąz polny od. korkowa 'Suberosa' ( Ulmus minor )
Dziękuję, to musi być to. Znalazłam w necie inne zdjęcia tej odmiany zrobione w tym rejonie. Szkoda, że nie będę miała okazji zobaczyć go latem...
Anna