Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1
Re: Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE
Dobrze by było wyrównać teren lepsza koparka jak łopata(chyba że dziury po korzeniach nie są duże) możesz zakopać część gałęzi w tych lejach.
Ja(w ramach prób)zakładałem trawnik bez użycia randapu itp.Najpierw koszenie -nisko grabienie(lub kosiarka z koszem),glebogryzarka i do roboty(jest trochu ciężej jak po randapowaniu) kilka przejazdów grabienie darni ewentualnie poprawka.Nawóz,wyrównanie terenu,siew przysypanie(przygrabienie) walec i ten etap mam z głowy.Wiem wychodzą chwasty ale z obserwacji 3/4to dwuliścienne ale akurat na to są opryski nie niszcząc trawnika.U mnie wyszło na 4+(dosiewkę trzeba zrobić pod drzewem).Siałem również po randapie, orce kutywatrowaniu,bronowaniu-chwasty uciążliwe niestety rozsiały się(chwastnica jednostronna)
Prosimy o poprawną pisownię na forum
inaczej posty takie jak powyższy będą usuwane
Dziękuję.
bab...
Ja(w ramach prób)zakładałem trawnik bez użycia randapu itp.Najpierw koszenie -nisko grabienie(lub kosiarka z koszem),glebogryzarka i do roboty(jest trochu ciężej jak po randapowaniu) kilka przejazdów grabienie darni ewentualnie poprawka.Nawóz,wyrównanie terenu,siew przysypanie(przygrabienie) walec i ten etap mam z głowy.Wiem wychodzą chwasty ale z obserwacji 3/4to dwuliścienne ale akurat na to są opryski nie niszcząc trawnika.U mnie wyszło na 4+(dosiewkę trzeba zrobić pod drzewem).Siałem również po randapie, orce kutywatrowaniu,bronowaniu-chwasty uciążliwe niestety rozsiały się(chwastnica jednostronna)
Prosimy o poprawną pisownię na forum
inaczej posty takie jak powyższy będą usuwane
Dziękuję.
bab...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 sty 2019, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wysiew w marcu?
Witam,
Po zakończeniu budowy domu, na przydomowy ogródek została nawieziona ziemia (nie ma w niej kamieni, ani chwastów). Ziemia się jeszcze nie związała. Jest jak świeżo zaorane pole, wielkie błotko. Aby ją troszkę osuszyć w najbliższych dniach zamierzam dodać do niej piasek i całość równo zagrabić, tak aby być już w pełni przygotowanym do wysiania trawy. Kiedy mogę najszybciej wysiać trawę? Wszędzie czytam kwiecień -maj, ale mieszkam we Wrocławiu, więc w teoretycznie najcieplejszym miejscu z Polsce. Czy wysiew na początku marca, jeśli oczywiście nie będzie śniegu, ma szansę się udać?
Bardzo zależy mi aby jak najszybciej wysiać trawę i zacząć sadzić rośliny.
Po zakończeniu budowy domu, na przydomowy ogródek została nawieziona ziemia (nie ma w niej kamieni, ani chwastów). Ziemia się jeszcze nie związała. Jest jak świeżo zaorane pole, wielkie błotko. Aby ją troszkę osuszyć w najbliższych dniach zamierzam dodać do niej piasek i całość równo zagrabić, tak aby być już w pełni przygotowanym do wysiania trawy. Kiedy mogę najszybciej wysiać trawę? Wszędzie czytam kwiecień -maj, ale mieszkam we Wrocławiu, więc w teoretycznie najcieplejszym miejscu z Polsce. Czy wysiew na początku marca, jeśli oczywiście nie będzie śniegu, ma szansę się udać?
Re: wysiew w marcu?
Twój przydomowy ogródek będziesz użytkować przez kilkanaście, kilkadziesiąt lat. To co zrobisz dzisiaj będziesz oglądał z okna domu do późnej starości. Nie myśl o tegorocznym trawniku, a o tym jaki będzie widok z okna twojego domu przez następne kilkadziesiąt lat. Abyś był z tego widoku zadowolony przez wiele lat zrób co następuje:
Nim dosypiesz piasek daj ziemię do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej we Wrocławiu. Poproś o zbadanie kwasowości, fosforu, potasu, magnezu oraz o zalecenia nawożenia korekcyjnego. Koszt badania to kilkanaście złotych, opracowania zaleceń drugie tyle.
Niezwłocznie wykonaj nawożenie korekcyjne.
Jak duża jest działka? Co jest obok działki? Ile miejsca zajmie przydomowy ogródek? Co w nim ma być. Jakie masz plany?
Nim dosypiesz piasek daj ziemię do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej we Wrocławiu. Poproś o zbadanie kwasowości, fosforu, potasu, magnezu oraz o zalecenia nawożenia korekcyjnego. Koszt badania to kilkanaście złotych, opracowania zaleceń drugie tyle.
Niezwłocznie wykonaj nawożenie korekcyjne.
Jak duża jest działka? Co jest obok działki? Ile miejsca zajmie przydomowy ogródek? Co w nim ma być. Jakie masz plany?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: wysiew w marcu?
Grujeczik pisze:Witam,
Kiedy mogę najszybciej wysiać trawę? Wszędzie czytam kwiecień -maj, ale mieszkam we Wrocławiu, więc w teoretycznie najcieplejszym miejscu z Polsce. Czy wysiew na początku marca, jeśli oczywiście nie będzie śniegu, ma szansę się udać?
Trawnik wbrew pozorom to najdroższa inwestycja w ogrodzie. Nie spiesz się.
Nie szkodzi, że mieszkasz we Wrocławiu i wiosna szybko tam przychodzi.
Drugim prócz maja b.dobrym terminem siania trawy jest sierpień.
Trawnik, żeby był ładny to nie tylko trawa, ale również i przede wszystkim grunt, na którym będzie.
Im dłużej taka ziemia będzie się samoistnie " ulegiwać" tym lepiej.
Nie będą się tworzyć później góry i doliny. No i chwasty.
Roczne czy dwuletnie zginą od koszenia i nimi nie należy się przejmować.
Jednak z pewnością pojawią się jakieś i trwałe chwasty
i te teraz przed założeniem trawnika będzie można bezproblemowo usuwać razem z korzeniami.
Teraz jest najlepsza pora na wytyczenie sobie ścieżek, zaznaczenie ewentualnych nasadzeń,
ranbatek itp.
Może się okazać, że przez trawnik będziesz chciała prowadzić ścieżkę.
Trzeba troszkę czasu by mieszkańcy sami wyczuli, którędy najlepiej poruszać się po ogrodzie,
które ścieżki będą najlepsze.
Jeszcze odnośnie siania. Trawa najlepiej kiełkuje i rośnie naprawdę b.szybko gdy są również ciepłe noce,
i dlatego maj jest najlepszym terminem wiosennym.
I poczytaj również w tym dziale na temat trawników bo to temat- rzeka.
viewtopic.php?f=32&t=10197
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... d%5B%5D=32
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Założenie ogrodu na nowej działce po budowie domu, prośba o pomoc.
Witam, po zakupie dzialki i budowie domu przyszedł czas na ogród i trawnik.
Nie mam pojecia jak sie za to zabrac aby byla ladna trawa bez chwastów. Podczas budowy bylo tylko koszone.
Nie chce brac firmy ktora wszystko zrobi za mnie ze wzgledu na finanse i na to ze chcial bym mies w tym jakis wkład wlasny.
Kazda opinia i porada bedzie cenna co dalej robic i jak.
Jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość.
https://imageshack.us/i/poYQrQkQj
https://imageshack.us/i/poOecrVzj
Dołączam zdjecia , dzialki jest ok 700m2
Nie mam pojecia jak sie za to zabrac aby byla ladna trawa bez chwastów. Podczas budowy bylo tylko koszone.
Nie chce brac firmy ktora wszystko zrobi za mnie ze wzgledu na finanse i na to ze chcial bym mies w tym jakis wkład wlasny.
Kazda opinia i porada bedzie cenna co dalej robic i jak.
Jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość.
https://imageshack.us/i/poYQrQkQj
https://imageshack.us/i/poOecrVzj
Dołączam zdjecia , dzialki jest ok 700m2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Re: Założenie ogrodu na nowej działce po budowie domu, prośba o pomoc.
Dlaczego bez chwastów? Daj pożyć owadom.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Niestety większość ludzi robiąc swój ogród idzie w utartym schematem czyli prostokątny trawnik a po bokach jakieś drzewka lub krzewy. Trawnik ok, ale to najdroższa część w utrzymaniu i najbardziej pracochłonna. Nie wiem dlaczego ale większość osób uwielbia linie proste i sadzi rośliny za pomocą linijki. Efekt bywa mizerny bo to dążenie do symetrycznego ogrodu powoduje że wraz ze wzrostem układ ten się rozmydli (nigdy nic nie rośnie tak samo). Radzę pomyśleć inaczej - uciekać od linii prostych, zrobić trawnik w formie koła. Jest dużo w internecie przykładów i dlatego warto ponieś się fantazji. Jednak nic nie kopiować w 100%.
Trawnik - co dalej
Witam serdecznie,
to mój pierwszy post na forum więc z góry dziękuje za wyrozumiałość i oczywiście witam wszystkich.
Zabrałem się za trawnik,
Przed:
Po:
Zebrane zostały co większe kamienie, wszystko zostało zabronowane i na końcu działka została wyrównana.
Aktualnie na działce znajdują się jeszcze kamienie i pozostałości po starej trawie i chwastach. Nie widać tego dużo co widać na zdjęciu, ale jednak są.
Osoba która mi to robi proponuje teraz, od razu siac trawe z siewnika, bo chwasty i tak wyjda i będę musiał w przyszłości pryskać/nawozić aby się ich pozbyć oraz twierdzi że nie ma sensu teraz chodzić z grabiami i zbierać. Działka ma około 40 arów więc jest trochę roboty.
Trawa która wybrałem to : BARENBRUG EXCLUSOR.
Pytanie co Wy o tym sadzicie?
Ja dopiero zaczynam swoja przygode z trawnikiem i działka i nie mam doświadczenia.
Pozdrawiam
Mariusz
to mój pierwszy post na forum więc z góry dziękuje za wyrozumiałość i oczywiście witam wszystkich.
Zabrałem się za trawnik,
Przed:
Po:
Zebrane zostały co większe kamienie, wszystko zostało zabronowane i na końcu działka została wyrównana.
Aktualnie na działce znajdują się jeszcze kamienie i pozostałości po starej trawie i chwastach. Nie widać tego dużo co widać na zdjęciu, ale jednak są.
Osoba która mi to robi proponuje teraz, od razu siac trawe z siewnika, bo chwasty i tak wyjda i będę musiał w przyszłości pryskać/nawozić aby się ich pozbyć oraz twierdzi że nie ma sensu teraz chodzić z grabiami i zbierać. Działka ma około 40 arów więc jest trochę roboty.
Trawa która wybrałem to : BARENBRUG EXCLUSOR.
Pytanie co Wy o tym sadzicie?
Ja dopiero zaczynam swoja przygode z trawnikiem i działka i nie mam doświadczenia.
Pozdrawiam
Mariusz
Witajcie
Moje pytanie dotyczy obniżenia pH gleby pod trawnik. Do obniżenia pH zamiast siarczanu amonu można użyć siarczanu magnezu ?
Oraz czy mogę zastosować przed zakładaniem trawnika azofoskę czy może polecicie inny nawóz i w jakiej dawce ?
Moje pytanie dotyczy obniżenia pH gleby pod trawnik. Do obniżenia pH zamiast siarczanu amonu można użyć siarczanu magnezu ?
Oraz czy mogę zastosować przed zakładaniem trawnika azofoskę czy może polecicie inny nawóz i w jakiej dawce ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
rolend
Tak, najlepiej od razu wysiać trawę.
Chwasty były i będą, ale jeśli sukcesywnie będzie się kosić, zginą chwasty jednoroczne i dwuletnie.
Wieloletnie będziesz mógł usunąć chyba najlepiej ręcznie. Jaki to sens stosować chemię?
Rodzaj traw w mieszance ma być dostosowany do potrzeb użytkownika.
W zależności od intensywności korzystania, chodzenia, biegania itd, siejemy trawy,
które będą spełniać oczekiwane kryteria.
Kacper- a czemu chcesz nawozić trawę?
Tak pytam bo ja osobiście to jestem zadowolona jak nie trzeba kosić zielska
Tak, najlepiej od razu wysiać trawę.
Chwasty były i będą, ale jeśli sukcesywnie będzie się kosić, zginą chwasty jednoroczne i dwuletnie.
Wieloletnie będziesz mógł usunąć chyba najlepiej ręcznie. Jaki to sens stosować chemię?
Rodzaj traw w mieszance ma być dostosowany do potrzeb użytkownika.
W zależności od intensywności korzystania, chodzenia, biegania itd, siejemy trawy,
które będą spełniać oczekiwane kryteria.
Kacper- a czemu chcesz nawozić trawę?
Tak pytam bo ja osobiście to jestem zadowolona jak nie trzeba kosić zielska
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Lubię zabawę z kosiarką :P tak więc wracając do mojego pytania ? ...
Ja przed siewem niczego nie stosuję, bo nawóz może zaszkodzić młodej trawce. Później jak dobrze zacznie rosnąć daję niewielką dawkę polifoski, mniej więcej we wrześniu, gdy już nie ma upałów.Pomoże to dobrze przezimować, a następnie znów sypię wiosną, ogólnie tylko raz w roku.
Zakładałam trawnik pod wysokimi sosnami, gdzie gleba była wyjałowiona przez barwinek i o dziwo mam tam najpiękniejszy trawnik w ogrodzie, choć w czasie suszy muszę podlewać, mało wody z opadów dochodzi.Już nawet musiałam raz kosić w tym sezonie.Nasiona z Biopon, uniwersalna.
Zakładałam trawnik pod wysokimi sosnami, gdzie gleba była wyjałowiona przez barwinek i o dziwo mam tam najpiękniejszy trawnik w ogrodzie, choć w czasie suszy muszę podlewać, mało wody z opadów dochodzi.Już nawet musiałam raz kosić w tym sezonie.Nasiona z Biopon, uniwersalna.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Bez przesady z tym kosztownym trawnikiem,tylu ludzi tylko go kosi 2-3 razy w miesiącu i jak przyjdzie susza to jest ładniejszy jak te mocno wypielęgnowane.