Większość nasadzeń

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Margueritka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2019, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Większość nasadzeń

Post »

Witaj Ewo,
postanowiłam po krótkim obchodzie po Twym pięknym ogrodzie przyjść i przywitać się.
Kompozycje z róż, hortensji, jeżówek - są bardzo ciekawe :)
Doczytałam, że nasiona sasanki stratyfikujesz. Kupiłam opakowanie i nie wiem czy włożyć nasiona do lodówki czy też wysiać do doniczki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Fajnie mieć takie miejsce pracy pod dachem ;:215 . Ja mam już prawie wszystko pomalowane ale wiosną pewnie zakupię kilka krat i znowu będę latała z pędzlem. Właściwie chyba lubię to zajęcie, jakoś tak - wycisza :lol: . Nowe plany napędzają nas do działania. Do wiosny nie zostało zbyt wiele czasu więc trzeba korzystać i planować . Z sasankami nie mam dobrych doświadczeń, tzn nigdy nie wsiewałam ale mam jedną sadzonkę i chyba mnie za bardzo nie lubi. Niektórym same się wysiewają ale u mnie nie ;:185 . Powodzenia życzę :wit .
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Joasiu (DzonaK) Fajnie, że do mnie wpadłaś ;:196. Dokładnie tak, już nie mogę doczekać się wiosny i prac ogrodowych. Siać będę w marcu. Ja z sianiem nie szaleję, bo póki co nie mam przygotowanych miejsc. Tylko troszkę dla uciechy. Ty kochana zaszalałaś z nasionami. Ciekawa jestem, czy wystarczy Ci parapetów :roll:

Margueritka Witaj w moich progach ;:196. Nasiona sasanki koniecznie włóż do lodówki. Trzymaj tam cały luty. Zapraszam częściej, mam nadzieję, że w tym roku coś nowego przybędzie.

Ewelinko (ewelkacha88) witaj ;:196 . Ja już wysiewałam sasanki i mam z nimi same dobre doświadczenia. Mam już szpaler czerwonych sasanek, które wysiewałam z nasion. Teraz czas na lila. Bardzo lubię sasanki. One tak wcześnie kwitną i dają pożywienie dla owadów. Po przekwitnięciu też są urocze.

Pergole chciałabym rozłożyć jak najwcześniej, jak tylko będzie to możliwe. Chciałabym rozpiąć na nich róże, żeby ładnie i obficie kwitły. W tamtym roku wypuściły spore baciory. Myślę, że 3-4 metrowe. Nie wiem jak przezimują, bo u nas były tęgie mrozy.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Ewa.
Widzę że nie próżnujesz i mimo, że jeszcze zima, to u ciebie gorąco :D
Fajnie sobie zaplanowałaś tą obwódkę z liliowych sasanek. Cudny kolor wybrałaś i pięknie będzie wyglądało.
Szkoda, że u mnie sasanki nie chcą wcale rosnąć, bo bardzo mi się podobają. Już dałam sobie z nimi spokój, bo szkoda mojego zachodu, ale z ochotą będę je podziwiać u Ciebie :D
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiola, ja sasanki ubóstwiam. One nie są trudne do hodowli. trzeba im tylko wapnować lub dolomitować ziemię i trochę obornika i są szczęśliwe.

Ten kolor jest cudny i właśnie takie lawendowe łany bym chciała :-)

Obrazek

A tutaj rosną już czerwone z mojego siewu :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu po takich sukcesach siania sasanek wcale się nie dziwię Twojej wizji, będzie pięknie! Trawniki mają to do siebie, że są coraz węższe :D Pracy czeka Cię dużo jak i nas wszystkich a tu zima i ogrody śpią!
Dobrego Nowego Roku oczywiście razem z Forum! ;:168
Margueritka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2019, o 09:43

Post »

Dziękuję, włożyłam i mają krioterapię :) Piękny jest taki szpaler sasankowy - a najlepiej je pozyskać z wysiewu, gdyż koszt zakupu wielu sadzonek na pewno nie byłby mały. Ale warto pytać doświadczonych w danym temacie ogrodników, bo ich rady są bezcenne.
Bardzo mi się podobają jeżówki pełne, jednak nie wiem czy warto je zaprosić do ogrodu? Niektórzy ze znajomych ogrodników mówią, że są nietrwałe, ale spoglądając na olbrzymie kępy u Ciebie, twierdzę, że nie mają oni racji!
Na pewno już za chwilę będzie u Ciebie pełna gama kolorów w ogrodzie - i moc podziwiania roślinek.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka sasanki piękne zwłaszcza w takiej ilości... ;:215 U mnie jakoś nie potrafią się zadomowić... ani te z nasion, ani te z sadzonek ;:131 może mam zbyt kwaśny odczyn podłoża, muszę poeksperymentować z dolomitem.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu (Maska) witam Cię serdecznie w nowym roku ;:196
Mam zamiar zabrać niedużo tego trawnika, tak po 20 cm, żeby tylko zmieściły się sasanki.

Margueritka, ja początkowo też myślałam, ze sasanki są trudne w uprawie. Na szczęście fajnie mi się wysiały i dobrze rosną. Dobrze się zastanów gdzie je posadzić, bo nie lubią przesadzania. Ja sobie tak kilka zniszczyłam. Mają silne, palowe korzenie, a jednak nie lubią przesadzania. Bardzo lubią wapnowanie lub dolomitowanie ziemi. Ja im daję troszkę obornika granulowanego.

Jeżeli chodzi i jeżówki to mogę dać Ci takie rady.
- trzeba je sadzić na takiej samej głębokości co rosły w doniczce, nie głębiej, bo zgniją
- wiosną pilnujemy, żeby ie zjadły je ślimaki, bo bardzo je lubią,
- wiosną dobrze je czyścimy, nie zostawiamy żadnych patyczków po łodyżkach kwiatostanów, bo tam powstają choroby grzybowe,
- lubią lekką, próchniczną i przepuszczalną glebę, w korzeniach nie może zalegać woda,
- trzeba je dokarmiać, obornik lub kompost, co kto ma
- lubią słońce,a le musi być wilgoć w ziemi
- przesadzamy i dzielimy je dopiero jak jest dobrze nagrzana ziemia. Ja robię to po zimnej Zośce.
- ja nie okrywam ich niczym na zimę
I to tyle.

Ewa (ewarost), aj corocznie wapnuję ziemię.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewa, bardzo dziękuję za cenne informacje odnośnie jeżówek.
Sasanki też uwielbiam.
Miłego tygodnia ;:3
Awatar użytkownika
DzonaK
200p
200p
Od: 15 maja 2018, o 14:55

Post »

:wit
Elu parapetów na pewno nie starczy , pewnie będę musiała postawić pod jednym oknem stół , większość nasion idzie wprost do gruntu więc dużo tego nie będzie mam nadzieję :D
Pozdrawiam Joanna
Pod dębem
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ewo sezon rozpoczęłaś z przytupem :) super założenia, oby wszystkie się ziściły ;:108 Sasanki piękne, mnie też chwytają za serce, ciekaw jestem czy moje przetrwały, sadziłem je w tamtym roku, ale to nie był dobry rok bo było sucho.
Porady dla jeżówek przeczytałem i oczywiście troszkę się dokształciłem dzięki Tobie :) ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewo miło poczytać jak dzielnie sobie już poczynasz w nowym sezonie. Też mam nadzieję, że jednak nie dojdzie do zamknięcia forum i będę mogła w dalszym ciągu podziwiać twój piękny ogród.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”