Dzisiejsze zdjęcia Rieslingów i Pinot Blanc.
![Obrazek](https://images90.fotosik.pl/104/8b4997d31b4ccc45med.jpg)
![Obrazek](https://images91.fotosik.pl/105/2b9601bf67ea06admed.jpg)
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/105/544062622eedc850med.jpg)
Moim zdaniem patyki można już ciąć po pierwszych mrozach grudniowych, jeśli da się je dobrze przechować.Dolnoslonzok pisze:Otwierają się łuski winorośli, tzw. "bielenie pąków", czyli ponoć najlepszy czas na pobieranie sztobrów.
buum, miło mi, ale nie jestem fachowcem.buum pisze:Dolnoslonzok
Mam pytanko do CiebieChce w tym roku przesadzić stary winogron, który poprzedni właściciel posadził koło altanki. Winogron stary bo na pewno ma z 20 lat. Ale szkoda mi go wywalić
![]()
Kiedy to muszę zrobić i jak by było dobrze ???
Z tego co się orientuje najlepiej gdy tylko ziemia odmarznie???
Czekam na poradę fachowca
szukacz, od dwóch lat nie tnę krzewów na sztobry w grudniu. Zdecydowałem tak, gdy dwa lata z rzędu materiał zadołowany w piaszczystej części ogrodu na głębokości dwóch szpadli wykopywałem z pleśnią. Po tych przygodach krzewy tnę na sztobry w lutym, (cięcie formujące natomiast wykonuję najpóźniej w pierwszym tygodniu marca) i zauważyłem, że sztobry z cięcia lutowego ukorzeniają się najlepiej.szukacz pisze:Moim zdaniem patyki można już ciąć po pierwszych mrozach grudniowych, jeśli da się je dobrze przechować.Dolnoslonzok pisze:Otwierają się łuski winorośli, tzw. "bielenie pąków", czyli ponoć najlepszy czas na pobieranie sztobrów.
Z moich doświadczeń najgorzej ukorzeniają się późno cięte, tuż przed ruszeniem soków.