Szczypiorek - wszystko o uprawie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczypiorek - wszystko o uprawie
Co daje lepszy efekt? Wysiać szczypiorek samemu ( do ziemi), czy po prostu kupić rozsadę? To samo pytanie dotyczy siedmiolatki, chociaż to nie ten temat.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z rozsady będzie szybciej ale drożej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Zielone wybryki, czyli najoryginalniejsze fotki roślin
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
Szczypiorek a drzewko owocowe
Hej Wszystkim,
Pisze trochę z nietypowym pytaniem (przynajmniej tak mi się wydaje)...
Na balkonie mam donice z drzewem "wiśnia" (myślę że ma już 1.5m). Nie owocuje bo nie ma jak, ale nie o to chodzi. Chciałem ją podciąć i zmienić całkowicie ziemię i zastanawiałem się czy w tej donicy mogę zasiać szczypiorek dookoła drzewka? Gdzieś czytałem, że drzewa owocowe lubią szczypiorek.
Wtedy druga doniczkę, która początkowo miała być na szczypiorek mógłbym użyć do czegoś innego.
Z góry dziękuję za pomoc.
Daff922 - amator (brak wiedzy ogrodniczej) hehe
Pisze trochę z nietypowym pytaniem (przynajmniej tak mi się wydaje)...

Na balkonie mam donice z drzewem "wiśnia" (myślę że ma już 1.5m). Nie owocuje bo nie ma jak, ale nie o to chodzi. Chciałem ją podciąć i zmienić całkowicie ziemię i zastanawiałem się czy w tej donicy mogę zasiać szczypiorek dookoła drzewka? Gdzieś czytałem, że drzewa owocowe lubią szczypiorek.
Wtedy druga doniczkę, która początkowo miała być na szczypiorek mógłbym użyć do czegoś innego.
Z góry dziękuję za pomoc.
Daff922 - amator (brak wiedzy ogrodniczej) hehe

Re: Szczypiorek a drzewko owocowe
Ja bym ci radziła nie siać tylko kupić teraz sadzonki w doniczkach.Można ewentualnie podzielić kępkę i rozsadzić, ale doniczka kosztuje ok.4-5 zł., więc koszt nie jest duży, a efekt i wizualny i użyteczny pewny 

Re: Szczypiorek a drzewko owocowe
Dzięki za odpowiedź. Niestety, mieszkam w Irlandii i w obecnej sytuacji nie ma dostępu do takich rzeczy. Dlatego zastanawiałem się czy z tego co mam w domu ud ami się coś zrobić. 

- western_salsify
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2019, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej wszystkim,
Mam takie pytanie:Czy jak w zeszłym roku za gęsto wysiałem szczypiorek -który zresztą bardzo ładnie mi wzszedł i urósł- ale go nie przerwałem ,to powinienem uczynić to w tym roku ,czy jednak sobie darować i dać mu rosnąć w sporym zagęszczeniu?Nie wiem zresztą czy teraz w ogóle udało by mi się go skutecznie przerwać bez
szkody dla pozostałych siewek...
Mam takie pytanie:Czy jak w zeszłym roku za gęsto wysiałem szczypiorek -który zresztą bardzo ładnie mi wzszedł i urósł- ale go nie przerwałem ,to powinienem uczynić to w tym roku ,czy jednak sobie darować i dać mu rosnąć w sporym zagęszczeniu?Nie wiem zresztą czy teraz w ogóle udało by mi się go skutecznie przerwać bez
szkody dla pozostałych siewek...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
U mnie, szczypiorek rośnie w dużym cieniu, a w pełnym słońcu nigdy nie wyrósł. Dlaczego?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W pełnym słońcu może miał za sucho ? Wiosną czyli teraz mój szczypior rośnie dobrze w pełnym słońcu , chociaż tego
słońca jak na lekarstwo . Specjalnie przesadziłam go na słońce by rósł szybciej , założyłam na niego kapturki . Poziom
wilgoci jest tam wyższy .
słońca jak na lekarstwo . Specjalnie przesadziłam go na słońce by rósł szybciej , założyłam na niego kapturki . Poziom
wilgoci jest tam wyższy .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Tez nie mam problemu ze szczypiorkiem na słonecznym stanowisku.

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie mimo tych przymrozków mam już gotowy do zbioru. 15 -20cm wys. uprawa pod gołym niebem. Szczypiorek czosnkowy trochę zastał w tyle ma 10cm i listki czerwienieją. Na święta jak znalazł, wystarczy zejść do ogródka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Mam szczypiorek od lat, ale pożytek był tylko wiosną, później drewniał i kwitł. Co prawda kwiaty okazały się fajnym dodatkiem do sałatek, ale mój ulubiony serek ze szczypiorkiem odchodził w niebyt! Założyłem automatyczne nawadnianie i, o cudzie, przestał kwitnąć i znów jest serek ze szczypiorkiem. Jak się okazuje reaguje kwitnięciem na zbyt suche warunki.
Jedno pytanie. Czy jeżeli wysieje szczypiorek teraz, to się przyjmie? Wiem, że początek września to nie jest polecany termin na siew czegokolwiek, ale właśnie teraz zmieniam organizacje działki i będę miał trochę miejsca.
Pomyślałem sobie, że może teraz wykiełkuje, ukorzeni się ana wiosnę za rok jak znalazł...
Pomyślałem sobie, że może teraz wykiełkuje, ukorzeni się ana wiosnę za rok jak znalazł...