Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
To nie jest piwonia drzewiasta..... na bank
Asia
Asia
Biała pełna z zielonym lub raczej zielonkawym środkiem to może być piwonia chińska Duchesse de Nemours. Ma duże, pięknie pachnące konwaliami kwiaty. Na piwonie z siewu czeka się bardzo długo i zazwyczaj nie powtarzają cech rośliny matecznej, więc
jeśli zależy Ci na tej właśnie odmianie, to lepiej ją kupić u dobrego sprzedawcy lub poprosić znajomych o sadzonkę.
No, chyba że masz żyłkę hodowcy i chcesz się sprawdzić.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
jeśli zależy Ci na tej właśnie odmianie, to lepiej ją kupić u dobrego sprzedawcy lub poprosić znajomych o sadzonkę.
No, chyba że masz żyłkę hodowcy i chcesz się sprawdzić.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Ja posiałem i mam młode sadzonki piwonii drzewiastych, przezimowały, na koniuszkach łodygi widać maleńkie pączki, co dalej będzie zobaczymy - do wiosny jeszcze pozostało naście dni, i te przymrozki które nas zapewne nie ominą .....Pelasia pisze:Udało się komuś uzyskać krzak piwonii z nasiona?
Asia
W minionym roku na jesieni również posiałem z własnych nasion piwonie bylinowe. Nasiona zakiełkowały. Co dalej zobaczymy ....
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba wiesz, że zakwitną te siewki najszybciej po 4-5 latach.Trzeba być cierpliwym.
Halina
-
Wybieram do doniczek kiełkujące piwonie z siewek po zimowej stratyfikacji.Było tyle ziaren,że z piaskiem wsypałam je do gruntu i teraz "łowię" czerwone łebki.A kiedy to zakwitnie? Ho,ho-zabawa.
Halina
Moja piwonia w donicy na balkonie została na zimę. Zapomniałam ją okryć i już tak została. Wczoraj zaglądam żeby ją raczej wyrzucić a tu liście naokoło 10cm
Czy mam ją czymś zasilać? Kupiłam bulwę rok temu na wiosnę wsadziłam i czekałam, wyszedł jeden listek więc się cieszyłam, że w ogóle żyje. Teraz taka niespodzianka. Nie wiem co robić 

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Loki, jaka to odmiana na pierwszym zdjęciu? Wow!
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
A wracając do siania piwonii to na jakiej głębokości zostawić nasiona i w jakiej ziemi? Czy może to być zakopana doniczka normalnie w ogródku?
-
Posiać zaraz po zbiorze,niezbyt głęboko,pozostawić na zimę,żeby nasiona przeszły stratyfikację.Jeżeli beda podsuszone to i dwa lata trzeba czekać aż zaczna kielkować.Dlatego lepiej je posiać w oznaczonym miejscu w ziemi,a najlepiej piasku i czekać na efekty.
Halina
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Już piąty rok..... nadal tylko liście......
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Może jest za głęboko posadzona? Była nawożona w zeszłym roku?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie, może to wina nawożenia z przewagą azotu?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
A czym nawozicie swoje piwonie? Ja wczesną wiosną sypnąłem lekko Azofoską, ale nie za dużo. Na kwitnienie to chyba coś z przewagą potasu?
Piwonie nie lubią cięższych gleb, na takich słabo, albo czasem wcale nie kwitną puszczają tylko liście.Zależy też od konkretnego egzemplarza, odmiany.Można piwonii wcale nie nawozić, ale jeśli jest posadzona w dobrej, przepuszczalnej glebie, nawadniana w czasie suszy i po kwitnieniu okładana kompostem to kwitnie wspaniale.Taka dobra gleba była u mojej babci i to okładanie wokół karp kompostem z kurzakiem też pamiętam (babcia wtedy to robiła) gdy rwałyśmy z siostrą kwiaty na Boże Ciało, a ona się cieszyła, że jej praca przy tych kwiatach nie idzie na marne 

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Mam u siebie jedną ocalałą z takich babcinych peonii. Pamiętam, że u babci w ogrodzie to były ogromne krzaki obsypane wielkimi kwiatami. 11 lat temu po śmierci babci peonia trafiła do mojej mamy "na przechowanie" a od trzech lat rośnie u mnie. Od dwóch lat kwitnie ale jest niewielki i kwiaty też są małe. Czy to kwestia podłoża, czy musi odchorować po przesadzaniu i z czasem będzie większa?
Pozdrawiam Lucyna