Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Zgodnie z przewidywaniami zaczynają kiełkować nasionka kapusty Hornet F1. 24 nasionka trafiły do małych pierścieni z podłożem, reszta poczeka na wyrok do wieczora.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siewki kapusty wczesnej Hornet F1 przebijają się przez perlit i dosłownie przed chwilą trafiły pod lampę. Zostawiłem sobie 24 sadzonki a resztę nasion oddałem w dobre ręce.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemek,dzięki za podkiełkowane nasionka ;:180
Wczoraj wysadziłam,a dzisiaj już zielone listeczki są na wierzchu :tan
Rano wyniosłam do szklarni,chyba mogę je tam zostawić?Na razie większych mrozów nie zapowiadają,a w razie W okryję włókniną.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W szklarni będą miały Amerykę!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Nasiona przeleżały parę lat, zupełnie nie mój typ pomidora ale to pamiątka po Tacie. W sumie wykładając je na wacik 8 II myślałem, że nie wykiełkują a tu proszę-pojawiają się pierwsze wschody. Wybiorę z 8-10 najładniejszych siewek i dam im szansę. Może z 2 sadzonki zawiozę Mamie do Wrocławia. Na balkonie powinny sobie poradzić.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Stupice może smakiem nie powalają, ale wczesne i krzak nie bardzo szeroki :) Szukam wczesnych smaczniejszych, w tym sezonie będą po raz pierwszy Early Wonder, Glacier i Usbekistan. Może je uprawiałeś ? Miejsca mam skromnie i z lekkim sercem zrezygnuję z któregoś. A jak Twoje pory, pewnie już duże ? Moje Pancho słabiutko kiełkuje, Gigant Bułgarski za to bardzo dobrze, już nawet w ziemi i wschodzi:)
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Por Pancho na razie ma dużo miejsca na parapecie. Na działce ziemia powoli rozmarza tak, że mogłem dzisiaj wbić drewniane paliki i osłonić siatką cieniującą pigwowce by za wcześnie nie zakwitły. Ciemierniki niestety nie wyglądają zbyt pięknie. Pojawiają się pierwsze ranniki.
Eugeniu Niestety nie uprawiałem tych odmian więc nie pomogę. Dla mnie najlepszym wczesnym pomidorkiem jest VP1 F1 ale on ma dość specyficzne potrzeby pokarmowe więc nie wszyscy są z niego zadowoleni. W tym roku sprawdzam jeszcze pod kątem wczesności 6 innych odmian więc na przyszły rok powinienem być mądrzejszy.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Czyli Przemku już sadzisz bób??

Ja mam mały dylemat, bo wyjeżdzam naokoło trzy tygodnie i albo wysadze go teraz albo za wspomniane trzy tygodnie. :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Błażeju! Zdjęcia, które pojawiły się w moim wątku 7 lutego nie pochodzą z roku 2019. Faktycznie za 3 dni pierwsza partia nasion trafi do kiełkowania ale będzie to partia na najwcześniejszy zbiór i rośliny będą rosnąć w tunelu. Właściwe wysiewy planuję na początek marca i nawet jeszcze nie wiem czy będę sadził rozsadę czy wysieję podkiełkowane nasiona od razu do gruntu a całość okryję włókniną. Początek marca to rozsądniejszy termin. Najwyżej jak chcesz trochę przyspieszyć wysiewy to wsyp nasiona do jakiegoś pojemnika a na 3-4 dni przed Twoim powrotem poproś kogoś z rodziny o zalanie nasion wodą. ;:333 Jeżeli zależy nam faktycznie na wczesnych zbiorach koniecznie trzeba postawić na wczesną odmianę. :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozważania o buraku ćwikłowym (na botwinkę)
Tunel nieogrzewany-sadzenie rozsady 2-3 listkowej ok. 15 III (teoretycznie produkcja takiej rozsady powinna w warunkach domowych potrwać 25-30 dni) czyli, że nasiona powinienem wysiać ok. 15 lutego. Podkiełkowywanie na wacikach u mnie nie sprawdza się więc nasiona/kłębki namoczę w wodzie (24 godziny) i wysieję do multipalet VEFI 160. Odmiany: Zeppo F1 i Wodan F1.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dzięki Przemku za odpowiedź. :wit

Jednak chyba wysieje, mimo iż mam późniejszą odmianę. Nasiona wysieje do 0.5l kubków na rozsade jak rok temu. Nie pamiętam kiedy siałem w tamtym roku ale jak wrócę, to będzie mnie czekał wysiew pomidorów, papryk słodkich i innych warzyw.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają pokazywać się (przebijają się przez warstwę perlitu) pierwsze siewki wyłożonego 8 II na waciku pomidora Stupicke polni rani. Do kiełkowania (namoczenie w wodzie przez 24 h) powędrowało po ok. 160-200 kłębków nasiennych buraków: Wodan F1 i Zeppo F1. Co prawda nasiona są zaprawione więc podczas moczenia trochę się zaprawy zmarnuje ale mam nadzieję, że nie będzie problemów z kiełkowaniem. Bób z namaczaniem poczeka bo teraz jadę na działkę sadzić czosnek niedźwiedzi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet nie przypuszczałem, że cebulki czosnku niedźwiedziego będą takie ładne. Próbna partia wysadzona, reszta cebulek podsypana ziemią i czeka do jutra.
Evien
50p
50p
Od: 15 sty 2018, o 14:24

Post »

Przemek,
A to Twoja rozsada czy zamawiałeś gdzieś ? Wyglądają bardzo dobrze. Jak zamawiałeś to daj namiary na PW.

Pozdrawiam
Łukasz
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bób namoczony, wysiane sałaty: Red Salad Bowl,Little Gem-rzymska i Rosemarry.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”