Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kobalt_x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2019, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy

Post »

Dzięki. Nie przesadziłam. Doniczki do palm w sprzedaży są za wielkie. Chyba muszę jakiś pojemnik zaadoptować. Z tego co przeczytałam to mam kupić ziemie do palm, żwirek, agroperlit i keramzyt do drenażu. Ma ostre wymagania. Jeszcze nie przestudiowałam dokładnie wszystkiego. Najpóźniej za tydzień ja przesadzę.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kup na razie zwykłą doniczkę, bo roślina jeszcze jest mała. Niestety areka jest wymagającą palmą. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
michal210
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2019, o 14:00

Post »

Witam
Drodzy forumowicze. Proszę o pomoc. Z naszą Areką nie dzieje się najlepiej. Liście dość szybko wysychają i dostają plam. Myśleliśmy że to z powodu suchego powietrza (sezon grzewczy), opryskujemy ją intensywnie, ale nic to nie pomaga. Myśleliśmy, że za sucha ziemia ale podlewanie intensywniejsze i pilnowanie lekko wilgotnej ziemi również nie pomogło i plamy na liściach postępują. Stanowisko ma dość jasne. 1,5m od dużego okna przy zachodniej ścianie. Załączam zdjęcia i proszę o radę. Z góry dziękuję.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytaj ten wątek. Spryskiwanie liści nic nie daje, tylko nawilżacz powietrza, który będzie włączony przez większość dnia.
Druga sprawa osłonka do wywalenia, doniczkę postaw na podstawce.
Palma też do przesadzenia. I do zmiany stanowiska - powinna stać przy oknie, a nie gdzieś w głębi pomieszczenia.
Generalnie jednak ta palma nie nadaje się do długotrwałej uprawy w mieszkaniu, prędzej czy później i tak umrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
brzeziak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2019, o 11:19

Post »

Drodzy !
Palma jest u mnie od niedzieli. Część liści zrobiła się prawie czarna na końcówkach, w dotyku końcówki są bardzo suche i poskręcane. Na niektórych liściach pojawiły się ciemne plamy z żółtą obwódką. Z każdym dniem chorych liści jest coraz więcej. Proszę o pomoc, roślina marnieje w oczach :( :( :(

https://imageshack.com/a/img922/7206/N04OM0.jpg
https://imageshack.com/a/img923/2093/NnKyQv.jpg

https://imageshack.com/a/img921/4945/Azi9Bi.jpg

Za duże zdjęcia! Zamieniłem na linki/mod.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przelana, przemarzła podczas transportu, osłonka do wywalenia, roślina do przesadzenia.

Zacznij od lektury wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kobalt_x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

O co chodzi z osłonka? Czemu przeszkadza?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo raz, na jej dnie może zbierać się woda, dwa utrudnia dostęp powietrza w obrębie bryły korzeniowej. Podłoże wolniej przesycha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kobalt_x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie jeszcze w doniczce produkcyjnej. I nie kupię odpowiedniej małej doniczki do palmy, bo takich nie ma. W osłonce są kamienie na których stoi doniczka. Nie mogę postawić doniczki prosto na kamieniach, bo się chwieje. Kamyki też są pomiędzy osłonką i doniczką pomiędzy ściankami, żeby doniczka stała w pionie. Ok. 1 cm przestrzeni pomiędzy ściankami i ok. 2 pomiędzy denkami. Należy podlewać tak żeby woda nie przelewała się powyżej kamieni. Podlewając ziemie woda powinna pozostać pod doniczką na kamykach i nie dotykać dna doniczki. Ja mam małą palmę 2 tygodnie i moja wiedza jest tylko z internetu. Podlewam ziemie i na zmianę tez same kamyki ale ma być tak mało wody, żeby woda nie docierała do dna doniczki. Ta woda pod nią ma zapewnić jej wilgoć w powietrzu nie mocząc korzeni. Zamierzam zrobić to samo z nową doniczką jak ją przesadzę. Będzie krótka i warstwę drenażu przedłużę pod doniczką. Tylko te dzisiejsze doniczki nie maja dziury ;:202 albo mają tylko jedną ; Rozwalę jakąś. Dziury porobię! Wszystko za szerokie czy wypukłe...doniczka do małej palmy? Muszę coś wykombinować.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Źle robisz. Woda ma stać na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, a nie w osłonce. W ten sposób co podałeś to nie podniesiesz wilgotności powietrza wokół rośliny tylko podłoże będzie wolniej przesychać, bo w osłonce będzie gromadzić się wilgoć. Doniczkę postaw na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kobalt_x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki. Mam ziemie do roślin zielonych i palm CompoSana i keramzyt. Czy muszę jeszcze biegać po żwirek? Doniczkę dłuższą i węższą mam z terakoty. Plastikową mam za bardzo szeroką.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak - zawsze dodajemy albo żwirek, albo agroperlit.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kobalt_x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ta ziemia zawiera aktywator korzeni agrosil i perlit poprawiający przepuszczalność. Jak ma być żwirek to jej jutro nie przesadzę.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”