Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy
Dzięki. Nie przesadziłam. Doniczki do palm w sprzedaży są za wielkie. Chyba muszę jakiś pojemnik zaadoptować. Z tego co przeczytałam to mam kupić ziemie do palm, żwirek, agroperlit i keramzyt do drenażu. Ma ostre wymagania. Jeszcze nie przestudiowałam dokładnie wszystkiego. Najpóźniej za tydzień ja przesadzę.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kup na razie zwykłą doniczkę, bo roślina jeszcze jest mała. Niestety areka jest wymagającą palmą.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam
Drodzy forumowicze. Proszę o pomoc. Z naszą Areką nie dzieje się najlepiej. Liście dość szybko wysychają i dostają plam. Myśleliśmy że to z powodu suchego powietrza (sezon grzewczy), opryskujemy ją intensywnie, ale nic to nie pomaga. Myśleliśmy, że za sucha ziemia ale podlewanie intensywniejsze i pilnowanie lekko wilgotnej ziemi również nie pomogło i plamy na liściach postępują. Stanowisko ma dość jasne. 1,5m od dużego okna przy zachodniej ścianie. Załączam zdjęcia i proszę o radę. Z góry dziękuję.
Drodzy forumowicze. Proszę o pomoc. Z naszą Areką nie dzieje się najlepiej. Liście dość szybko wysychają i dostają plam. Myśleliśmy że to z powodu suchego powietrza (sezon grzewczy), opryskujemy ją intensywnie, ale nic to nie pomaga. Myśleliśmy, że za sucha ziemia ale podlewanie intensywniejsze i pilnowanie lekko wilgotnej ziemi również nie pomogło i plamy na liściach postępują. Stanowisko ma dość jasne. 1,5m od dużego okna przy zachodniej ścianie. Załączam zdjęcia i proszę o radę. Z góry dziękuję.
- norbert76
Poczytaj ten wątek. Spryskiwanie liści nic nie daje, tylko nawilżacz powietrza, który będzie włączony przez większość dnia.
Druga sprawa osłonka do wywalenia, doniczkę postaw na podstawce.
Palma też do przesadzenia. I do zmiany stanowiska - powinna stać przy oknie, a nie gdzieś w głębi pomieszczenia.
Generalnie jednak ta palma nie nadaje się do długotrwałej uprawy w mieszkaniu, prędzej czy później i tak umrze.
Druga sprawa osłonka do wywalenia, doniczkę postaw na podstawce.
Palma też do przesadzenia. I do zmiany stanowiska - powinna stać przy oknie, a nie gdzieś w głębi pomieszczenia.
Generalnie jednak ta palma nie nadaje się do długotrwałej uprawy w mieszkaniu, prędzej czy później i tak umrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Drodzy !
Palma jest u mnie od niedzieli. Część liści zrobiła się prawie czarna na końcówkach, w dotyku końcówki są bardzo suche i poskręcane. Na niektórych liściach pojawiły się ciemne plamy z żółtą obwódką. Z każdym dniem chorych liści jest coraz więcej. Proszę o pomoc, roślina marnieje w oczach
https://imageshack.com/a/img922/7206/N04OM0.jpg
https://imageshack.com/a/img923/2093/NnKyQv.jpg
https://imageshack.com/a/img921/4945/Azi9Bi.jpg
Za duże zdjęcia! Zamieniłem na linki/mod.
Palma jest u mnie od niedzieli. Część liści zrobiła się prawie czarna na końcówkach, w dotyku końcówki są bardzo suche i poskręcane. Na niektórych liściach pojawiły się ciemne plamy z żółtą obwódką. Z każdym dniem chorych liści jest coraz więcej. Proszę o pomoc, roślina marnieje w oczach
https://imageshack.com/a/img922/7206/N04OM0.jpg
https://imageshack.com/a/img923/2093/NnKyQv.jpg
https://imageshack.com/a/img921/4945/Azi9Bi.jpg
Za duże zdjęcia! Zamieniłem na linki/mod.
- norbert76
Przelana, przemarzła podczas transportu, osłonka do wywalenia, roślina do przesadzenia.
Zacznij od lektury wątku.
Zacznij od lektury wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
O co chodzi z osłonka? Czemu przeszkadza?
- norbert76
Bo raz, na jej dnie może zbierać się woda, dwa utrudnia dostęp powietrza w obrębie bryły korzeniowej. Podłoże wolniej przesycha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
U mnie jeszcze w doniczce produkcyjnej. I nie kupię odpowiedniej małej doniczki do palmy, bo takich nie ma. W osłonce są kamienie na których stoi doniczka. Nie mogę postawić doniczki prosto na kamieniach, bo się chwieje. Kamyki też są pomiędzy osłonką i doniczką pomiędzy ściankami, żeby doniczka stała w pionie. Ok. 1 cm przestrzeni pomiędzy ściankami i ok. 2 pomiędzy denkami. Należy podlewać tak żeby woda nie przelewała się powyżej kamieni. Podlewając ziemie woda powinna pozostać pod doniczką na kamykach i nie dotykać dna doniczki. Ja mam małą palmę 2 tygodnie i moja wiedza jest tylko z internetu. Podlewam ziemie i na zmianę tez same kamyki ale ma być tak mało wody, żeby woda nie docierała do dna doniczki. Ta woda pod nią ma zapewnić jej wilgoć w powietrzu nie mocząc korzeni. Zamierzam zrobić to samo z nową doniczką jak ją przesadzę. Będzie krótka i warstwę drenażu przedłużę pod doniczką. Tylko te dzisiejsze doniczki nie maja dziury albo mają tylko jedną ; Rozwalę jakąś. Dziury porobię! Wszystko za szerokie czy wypukłe...doniczka do małej palmy? Muszę coś wykombinować.
- norbert76
Źle robisz. Woda ma stać na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, a nie w osłonce. W ten sposób co podałeś to nie podniesiesz wilgotności powietrza wokół rośliny tylko podłoże będzie wolniej przesychać, bo w osłonce będzie gromadzić się wilgoć. Doniczkę postaw na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki. Mam ziemie do roślin zielonych i palm CompoSana i keramzyt. Czy muszę jeszcze biegać po żwirek? Doniczkę dłuższą i węższą mam z terakoty. Plastikową mam za bardzo szeroką.
- norbert76
Tak - zawsze dodajemy albo żwirek, albo agroperlit.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ta ziemia zawiera aktywator korzeni agrosil i perlit poprawiający przepuszczalność. Jak ma być żwirek to jej jutro nie przesadzę.