Canna - Paciorecznik cz.8
- ewaidc1198
- 200p
- Od: 21 cze 2006, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.8
Ło matko ! Gdzie ja takie wielkie donice kupię ? Chyba skorzystam z cast....owych wiader budowlanych , choć piękne to one nie są.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Ewa spokojnie, są do kupienia jeszcze dużo, dużo większe, tylko, że tamte to już trudno przenieść a nawet przeciągnąć.
Kilka daj do donic, wiader(można pomalować albo owinąć kolorową folią do pakowania) a resztę do gruntu, sama zorientujesz się jak rosną.
Uprawa w donicach ma tą zaletę, że taki piękny duży kwiat możesz przemieścić w dowolne miejsce, tylko trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu w upalne lato.
Kilka daj do donic, wiader(można pomalować albo owinąć kolorową folią do pakowania) a resztę do gruntu, sama zorientujesz się jak rosną.
Uprawa w donicach ma tą zaletę, że taki piękny duży kwiat możesz przemieścić w dowolne miejsce, tylko trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu w upalne lato.
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Wiadra można też okręcić jutą, to bardzo fajnie wygląda. Ja posadzę do kast budowlanych, które są zamaskowane drewnianym płotkiem.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ewaidc1198 ja mam w takiej donicy, ścięłam ją jesienią ale dzieci podlewały ją zachwycone i proszą "rośnij nam ładnie", no to rosła i wypusciła chyba 10 odrostów. Nie wiem tylko jak ją teraz wyciągnąc i podzielić, chyba juz za póżno
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Iwona, a jak dodajesz ten obornik - pod roślinę, czy mieszasz ziemię z tym obornikiem wokół rośliny? Nigdy go nie stosowałam a nie chciałabym czegoś sknocić.
- ewaidc1198
- 200p
Hahaha Igala ! Dobre duszki domku te Twoje bąki. W tym roku pewnie Tobie najszybciej zakwitnie. Byłam przed chwilą w O...I obejrzeć donice, ale ceny są powalające, zwarzywszy , że mam 7 nowych odmian od Tomka, a od Iwonki nasion taką ilość, że bym z torbami iść musiała z powodu tych donic. Pewnie się skuszę na kilka ładniejszych, a reszta faktycznie pójdzie w zwykłe lub wiadra. W necie ktoś sprzedaje 20 litrowe nawet po 4 złote, to się jeszcze da przełknąć, a z dużej części C.indica za radą Iwony zrobię żywopłot , pójdą w grunt. Ogarnę !, Nie mam wyjścia :):)
Powiedzcie tylko proszę jak głęboko je sadzić? (myślę o kłączach i donicach)
Powiedzcie tylko proszę jak głęboko je sadzić? (myślę o kłączach i donicach)
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ewaidc1198 a wiesz że ja o tym też myślałam tj. "kannowym ogrodzeniu" bo nie mam co z tymi pozostałymi zrobić, tymi co nie miały żadnej zgodności odmianowej. Tylko mam nieosłonięte miejsce od zach więc jest ryzyko że kolejne nawałnice je mogą porwać na strzępy.
Ja sadzę kłącza kanny w rozstawie co 50 cm na głębokość ok. 15 cm.
Ja sadzę kłącza kanny w rozstawie co 50 cm na głębokość ok. 15 cm.
Zapraszam serdecznie! Iga
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
ewaidc1198 ja moje wiadra pomalowałam i część znajomych pytała gdzie takie fajne "doniczki" kupiłam. W internecie jest tyle fajnych pomysłów aby z niczego zrobić coś...
Pozdrawiam Danuśka
- ewaidc1198
- 200p
Igala ! trzeba mieć nadzieję na dobrą pogodę, a ofiary w ogrodzie zawsze jakieś są , nie można się przejmować tym na co nie mamy wpływu.
Danuśka ! A jaką farbą malowalaś wiadra ? Wrzucisz w miarę możności jakieś zdjecia ? proszę
Danuśka ! A jaką farbą malowalaś wiadra ? Wrzucisz w miarę możności jakieś zdjecia ? proszę
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Igala już gdzieś to pisałam, że u nas nie ma warunków na uprawę zimą, więc nie wiem czy u Ciebie te liście to brak światła, słońca czy wirus.
Przejrzyj proszę ten wątek, bo może nie warto ją dalej trzymać. Chyba, że dzieci się przywiązały to ją odizoluj od innych i posadź gdzieś na uboczu.
Ninia daję jak idą do docelowych donic, albo gruntu, pod roślinę a wcześniej mieszam obornik z ziemią.
Ewa miałam na myśli plastikowe donice, nie jakieś eleganckie ceramiczne których nie podniesiesz, bo musisz wziąć pod uwagę, że później na jesień
będziesz je taszczyć na miejsce zimowania. Ja tak robię. Mogą być duże wiadra na początek, albo grunt to wszystko zależy od możliwości i ilości miejsca.
Co do głębokości sadzenia to 10-15cm, kłącza mają być przykryte ziemią.
Przejrzyj proszę ten wątek, bo może nie warto ją dalej trzymać. Chyba, że dzieci się przywiązały to ją odizoluj od innych i posadź gdzieś na uboczu.
Ninia daję jak idą do docelowych donic, albo gruntu, pod roślinę a wcześniej mieszam obornik z ziemią.
Ewa miałam na myśli plastikowe donice, nie jakieś eleganckie ceramiczne których nie podniesiesz, bo musisz wziąć pod uwagę, że później na jesień
będziesz je taszczyć na miejsce zimowania. Ja tak robię. Mogą być duże wiadra na początek, albo grunt to wszystko zależy od możliwości i ilości miejsca.
Co do głębokości sadzenia to 10-15cm, kłącza mają być przykryte ziemią.
Przeczytałam wszystkie odpowiedzi i chyba dam swoją kannę do donicy 12l... Nie jestem siłaczem, żeby np. w razie wichury podnosić donicę 30l...
W tym roku kupię kłącze na próbę. Jeśli się uda to w kolejnych latach będzie więcej.
Czy mogę ją posadzić od razu w donicę 12 l?
W tym roku kupię kłącze na próbę. Jeśli się uda to w kolejnych latach będzie więcej.
Czy mogę ją posadzić od razu w donicę 12 l?
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
Użyłam farby w sprayu, na werandzie były w kolorze brąz ze złotym. A w ogrodzie stały ciemno zielono. Nie mam fotek wiader ponieważ robiłam samym cannom.ewaidc1198 pisze: Danuśka ! A jaką farbą malowalaś wiadra ? Wrzucisz w miarę możności jakieś zdjecia ? proszę
Pozdrawiam Danuśka
- ewaidc1198
- 200p
Iwonka, rośliny! Dzięki za odpowiedź