Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2

Post »

Dziękuję, na pewno byłoby lepiej ale jednak będę wysiewać, gdyż nie mam od kogo wziąć gałązek do ukorzenienia a dostałam nasionka z AWN. ;:196
Pozdrawiam Danuśka
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

To poważna decyzja na lata. Po posadzeniu do gruntu mogą ci się nie podobać. U mnie tak było. Teraz kupuję lub ukorzeniam sadzonki o różnych kolorach i zaplatam (sadzonki kosztują grosze). Otrzymuję w ten sposób drzewko kwitnące w trzech lub czterech kolorach.
Życzę powodzenia przy wysiewie.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To poważna decyzja na lata. Po posadzeniu do gruntu mogą ci się nie podobać. U mnie tak było. Teraz kupuję lub ukorzeniam sadzonki o różnych kolorach i zaplatam (sadzonki kosztują grosze). Otrzymuję w ten sposób drzewko kwitnące w trzech lub czterech kolorach.
Życzę powodzenia przy wysiewie.
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35

Post »

Dziękuję. Masz rację... tyle, że skoro mam nasionka to je wysieje, najwyżej później będę je przesadzać/wysadzać i pójdą w inne miejsce :roll:
Będę też wyszukiwać sadzonek, bo z tym zaplataniem to fajny pomysł :D
Pozdrawiam Danuśka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wszystko zależy od tego, co kto lubi? Ja na przykład uwielbiam mieszanki kolorów, uwielbiam też hodować rośliny od nasionka i wyhodowanie moich ketmii dało mi ogromną satysfakcję? Pierwsza frajda była, jak zobaczyłem, jak obficie kiełkują, a druga, jak zaczęły kwitnąć i z każdą nową kwitnącą rośliną odkrywałem nowy kolor i/lub nowy kształt kwiatu (pojedynczy lub pełny).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na takie eksperymenty trzeba mieć sporo miejsca, a ketmie z nasiona nie od razu kwitną.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak komuś na czymś zależy, to miejsce zawsze znajdzie? No i oczywiście, że na kwitnienie trzeba poczekać ze trzy lata, ale to nie problem? Ogrodnictwo to zajęcie dla cierpliwych.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja lubię mieć pewność, że ukorzeniona gałązka będzie kwitła w wybranym kolorze i będzie mieć kwiaty np. pełne. Wielu moich znajomych wzięło sobie moje nasiona z ketmii o kwiatach pełnych (tłumaczyłem im że nie będą mieli takich samych kwiatów, lecz wyglądało na to że nie chcę im dać, więc dałem) i wszystkim wyrosły o kwiatach koloru białego i na dodatek kwiaty były pojedyncze. Moje kwiaty były pełne i ciemnoczerwone przechodzące w niebieski.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja lubię niespodzianki. Nasiona pozbierałem zimą 2012 z roślin rosnących na publicznych skwerach, tudzież z gałęzi wystających z prywatnych posesji przez płot na chodnik? Posiałem jeszcze w styczniu 2013, bo gdzieś wyczytałem, że wymagają przemrożenia w gruncie ? i mam kwiaty w różnych odcieniach różu, białe, z wzorem w środku i bez, pojedyncze oraz pełne. Jedyne, czego zabrakło, to niebieskie (koniec końców dokupiłem sadzonkę).

No ale najważniejsze jest właśnie to co komu daje frajdę? Każdy z nas jest przecież inny i lubi co innego? :-) Warto spełniać swoje zachcianki i marzenia jeśli tylko można.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już zrezygnowałem z uprawy pojedynczych drzewek. Teraz zaplatam trójkolorowe i czterokolorowe drzewka, dlatego łatwiej mi pobrać zrazy o określonym kolorze kwiatów, ukorzenić je i zaplatać. Na razie mam dwa trójkolorowe drzewka i jedno czterokolorowe drzewko.
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też wysiałam ketmie... :oops: Już wschodzą! Nasiona są z pełnej białej, ciekawa jestem, jakie wyjdą te moje. Dobrze jest wiedzieć, co się ma, ale jednak niespodzianki dają ten dreszczyk emocji... i szansę na to, że trafi się coś zupełnie wyjątkowego :D .
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie mam czasu aby czekać kilka lat. Tak ukorzeniałem pobrane zrazy z drzewek ketmii o interesujących mnie kolorach kwiatów. Po ukorzenieniu zrobiłem z nich ładny warkoczyk :D i na wiosnę powędrowały do gruntu.

Obrazek
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz, generalnie ja też nie mam czasu, ale, jak to mówią, czas i tak upłynie, więc niech sobie rosną, ot tak, od niechcenia :wink: . Gdybym miała jakieś straszne parcie na ketmię, to bym po prostu kupiła gotową roślinę w wybranym kolorze, a tak sobie po prostu robię taki niewinny eksperyment. Lubię sam proces uprawy od nasionka. Na kilka siewek, póki co, mam miejsce, jak podrosną - będę się martwić, a w razie czego chętnych na rośliny na pewno znajdę :D
Ukorzenianie mi nie wyszło, pewnie termin był niewłaściwy albo sadzonki nie takie, jak być powinny. Albo moja opieka niedostateczna.
Te plecione drzewka wyglądają bardzo ciekawie, no i oszczędność miejsca też niebagatelna.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”