Permakultura cz.1
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Permakultura
To nie wiem, czy rzucenie na to samych trocin to będzie dobry pomysł. Po deszczach może się tam pod taką ściółką zrobić za mokro. U mnie tak było przez jakiś czas na glinie w części, na którą dałam świeże zrębki i nie posadziłam truskawek.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym tam sypał trociny jeśli masz pewność, że nie pochodzą one z jakiejś meblościanki lub innego wynalazku. Jeśli masz glinę to można też sypnąć trochę piasku (lub/i kompostu) i przekopać by rozluźnić ziemię, a dopiero na to jakaś ściółka (karton/trociny/słoma itd).
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2017, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy kora musi być z drzew liściastych ?
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kora liściastych, poza pewnymi wyjątkami jak dąb korkowy, jest zbyt cienka do pozyskania na ściółkę. W sprzedaży jest tylko kora sosnowa. Z liściaków robi się wióry lub zrębki.zimek81 pisze:Czy kora musi być z drzew liściastych ?
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ale gdyby na taka gliniastą ziemię troszkę piasku rozsypać na to słomę pociętą , trawę skoszoną to może po kilku sezonach by sie troszkę rozlużniła jej struktura
Ja kilka sezonów dawałam pod byliny trawę skoszona , było jej dużo i tera jak tak chciałam byliny wykopać to normalnie próchnica jak w lesie , nic na siłę , spokojnie bez użycia rydla czy motyki wyszły z korzeniami całe byliny ..tylko że ziemia więcej piaszczysta i dużo kamieni a na to moja trawa skoszona
Ja kilka sezonów dawałam pod byliny trawę skoszona , było jej dużo i tera jak tak chciałam byliny wykopać to normalnie próchnica jak w lesie , nic na siłę , spokojnie bez użycia rydla czy motyki wyszły z korzeniami całe byliny ..tylko że ziemia więcej piaszczysta i dużo kamieni a na to moja trawa skoszona
Bożena
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Trawa koszona to świetny pomysł, stosowałam i byłam bardzo zadowolona, niestety słoma to taki sobie pomysł i w moim wypadku kompletnie zawiódł, a całą słomę musiałam zapakować do kompostownika. Nie polecam .Na rabaty ozdobne sprawdza się kora kompostowana z tartaku, często tartaki oddają ją nawet za darmo, warto rozejrzeć się i popytać.
Kiedyś zrębki i kora to były odpady, teraz w bardziej zindustrializowanych obszarach nie ma co liczyć na taki odpad, wszystko jest od razu przetwarzane i albo jako biododatek do elektrociepłowni, albo jako "kora kompostowana" do sklepu ;) Jeśli ktoś jeszcze ma dojścia do tartaków lub firm zajmujących się wycinką sanitarną przy drogach i taki surowiec sobie załatwia jako odpad to niech czuje się jako szczęśliwiec.
A czy w ściólce da się wysiewac nasiona?
Trzeba rozgarnąć ściółkę, tak aby posiane nasiona miały kontakt z glebą i odpowiednie światło. Jeżeli ściółki jest gruba warstwa, to można w rozgarnięte dołki/rowki podsypać ziemi.
Cześć.
Ktoś słyszał o stosowaniu POLOPIRYNY / ASPIRYNY dla roślin.?
Ktoś słyszał o stosowaniu POLOPIRYNY / ASPIRYNY dla roślin.?
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Aspirynę można dodać do wody do wazonu z różami.Dłużej zachowają świeżość.
a Podlewanie, albo Opryski.?
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie