Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2
- niebieska_iza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 kwie 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2
Czy fuksję po zimie należy przyciąć? Zaczęła już wypuszczać nowe listki.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje trzymają się dzielnie. Wolę miec na balkonie gęste krzaczki, więc uszczykuję pędy. Gdybym mogła przechowywac fuksje przez zimę, tez prowadziłabym w formie drzewka
Pozdrawiam - BabajAGA
Mojej jednej fuksji zamierają czubki,pryskałam substralem 2w1,ale nie pomaga,pojawiły sie tez plamy na lisciach.Ktoś umiałby poradzić co zrobić? Szukałam wciornastków,ale nie widzę ich.
Spróbuj preparatem typowo na przędziorka. U mnie tak było w ubiegłym roku, próbowałam różnych owadobójczych i dopiero ten przędziorkobójczy pomógł. Też właśnie niby nic na liściach nie było widać, a fałdowały się i zamierały.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Zakwitła pierwsza z tegorocznych zakupów, Lord Loxley:
-
- Od: 25 maja 2019, o 18:40
Przeczytałam obydwie części, zdobyłam ogrom wiedzy i napatrzyłam się na Wasze cudeńka
Może i ja pokażę swoje.
Na początku chciałabym zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem w temacie fuksji i traktowałam je jak resztę roślin pokojowych, których nigdy nie nawoziłam. Przygodę z nimi zaczęłam w zeszłym roku, kiedy to zamarzyło mi się półmetrowe " drzewko". Udało mo się też wychodować 5 następnych roślinek, wszystko w formie piennej bo takie mi się podobają. Dwie są wyższe ode mnie, przycięłam im tylko czubki żeby wyżej nie rosły.Stoją sobie na zadaszonym tarasie od północnej strony, słonko wita je o wschodzie.
Teraz po zapoznaniu się z Waszą ogromną wiedzą będę je traktowac lepiej... Mam nadzieję, że mi się odwdzięczą, mimo,że będą na zimę w domciu bo niemam chłodnego miejsca. "Matce" się udało pierwszej zimy to może i "córkom" się uda.
Te są w małych doniczkach wstawionych w duże donice a przestrzeń wypełniona kamieniami żeby się nie przewracały.
W środku stoi "mamusia".
Może i ja pokażę swoje.
Na początku chciałabym zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem w temacie fuksji i traktowałam je jak resztę roślin pokojowych, których nigdy nie nawoziłam. Przygodę z nimi zaczęłam w zeszłym roku, kiedy to zamarzyło mi się półmetrowe " drzewko". Udało mo się też wychodować 5 następnych roślinek, wszystko w formie piennej bo takie mi się podobają. Dwie są wyższe ode mnie, przycięłam im tylko czubki żeby wyżej nie rosły.Stoją sobie na zadaszonym tarasie od północnej strony, słonko wita je o wschodzie.
Teraz po zapoznaniu się z Waszą ogromną wiedzą będę je traktowac lepiej... Mam nadzieję, że mi się odwdzięczą, mimo,że będą na zimę w domciu bo niemam chłodnego miejsca. "Matce" się udało pierwszej zimy to może i "córkom" się uda.
Te są w małych doniczkach wstawionych w duże donice a przestrzeń wypełniona kamieniami żeby się nie przewracały.
W środku stoi "mamusia".
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
-
- Od: 25 maja 2019, o 18:40
Dzięki. Może Twoja nie chce zrobić na złość tylko pokazać jaka jest silna, pełna wigoru i chce żebyś ją podziwiał
Ładna i krępa. Zastanawiam się czy ta solidna łodyga to kwiestia odmiany czy warunków. Gdzieś czytałam, że zraszanie sprzyja pogrubianiu łodygi.
Ładna i krępa. Zastanawiam się czy ta solidna łodyga to kwiestia odmiany czy warunków. Gdzieś czytałam, że zraszanie sprzyja pogrubianiu łodygi.
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Pewnie tak Jakimi nawozami podlewacie swoje fuksje, aby obficie kwitły?
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Magiczną siłą do pelargonii
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Interwencyjny do pomidorów ( Magiczna siła).