Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- Mamisia
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2019, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Pierwszy raz posiałam groszek. Na razie na balkonie w donicach i w wielodoniczkach na parapecie. Co prawda miałam to zrobić w marcu, ale skoro wy już siejecie... ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Na rozsadę dużo za wcześnie, myślę że za dużo z niego nie będzie ale przesadź do ziemi.Mamisia pisze:Chyba jednak za szybko go wysiałam...
- Mamisia
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2019, o 21:28
Na razie poszedł na balkon, bo do gruntu dopiero za tydzień-dwa będę mogła go wysadzić.marcinbb pisze:Na rozsadę dużo za wcześnie, myślę że za dużo z niego nie będzie ale przesadź do ziemi.
Ale na portalu z filmikami znalazłam, że jakaś kobieta też w lutym robi rozsady, a w marcu sadzi je do ziemi i dosiewa kolejne. Ponoć te lutowe przyspieszają zbiory groszku. Zobaczymy
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje groszki tak wyglądają, zamierzam wysadzić za tydzień. Stoją na balkonie i przenocowały kilka razy. Ostatnią noc też.
Pozdrawiam Eugenia
-
Trzeba będzie je przykryć włókniną bo ptaki powyrywają. Właśnie z tego powodu jestem zwolennikiem sadzenia gniazdowo do ziemi w lutym do tego głęboko 5-7 cm. Zanim wyjdzie z ziemi korzenie będą już wystarczająco duże aby ptaki je powyrywały.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie tak, na pewno nie zaszkodzi a włókniny mam dostatek
Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Chcę posadzić groszek cukrowy w skrzynkach, zaczął mi kiełkować i myślę że za tydzień przesadzę do skrzynek.
Czy mogę na dno skrzynki podsypać trochę obornika granulowanego? Groszek się ucieszy, czy przeciwnie?
Czy mogę na dno skrzynki podsypać trochę obornika granulowanego? Groszek się ucieszy, czy przeciwnie?
Milena
-
Myślę że nie za specjalnie będzie mu się to podobało, lepiej przygotuj roztwór z tego i delikatnie podlewać kiedy będzie kwitł.zaklinaczka pisze:Czy mogę na dno skrzynki podsypać trochę obornika granulowanego? Groszek się ucieszy, czy przeciwnie?
U mnie już chyba koniec z groszkiem wisiałem do gruntu ponad 6 paczek po 50gr każda. Przeliczając że na 1kg wchodzi około 4000 nasion to wysiałem około 1300 nasion:) W ubiegłym roku było prawie 2 razy więcej.
-
- 200p
Może spróbuje zrobić coś na kształt gnojówki z tego obornika granulowanego.
Niezła ilość dużo groszku zebrałeś rok temu z tylu krzaków?
Niezła ilość dużo groszku zebrałeś rok temu z tylu krzaków?
Milena
-
Nie zebrałem nic, śmiesznie to brzmi ale moje dziewczyny codziennie wcinały wszystko co urosło a ja tylko trochę im w tym pomagałem.zaklinaczka pisze:Niezła ilość dużo groszku zebrałeś rok temu z tylu krzaków?
Gnojówkę to zrób z pokrzyw, jak pokrzywy się skończą albo zaczną kwitnąć wtedy będziesz miała gnojówkę bydlęcą robiłem tak w ubiegłym sezonie.
-
- 200p
Dobry pomysł, dzięki
Rozumiem, ja też nie mogę się opanować i zrywam cały czas na bieżąco więc nie jestem w stanie określić ilości plonów
Rozumiem, ja też nie mogę się opanować i zrywam cały czas na bieżąco więc nie jestem w stanie określić ilości plonów
Milena
Gnojówka daje super rezultaty zresztą każda roślina z wdzięcznością ją przyjmie. A groszku nigdy dość. U mnie też domownicy lubią skubać a jak mają już dość to resztę mrożę i do zupy w zimie jest idealny.