Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka

Post »

newrom pisze:Taka moda teraz żeby zabijać 99% bakterii i zostawiać ten 1% najsilniejszych żeby wyhodować takie niezniszczalne ;-)

No więc właśnie. Trochę nad tym rozmyślałam i stwierdziłam, czy zwykły denaturat nie jest najlepszy :?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale to co jest w tych dezynfekatorach to ładnie pachnący spirytus. Może być denaturat (ale ten z dużą zawartością alkoholu, bo jest też taki chyba 30%), może być dezynfekator z drogerii, może być Rapicid albo inny środek dezynfekujący, może być nawet spirytus rektyfikowany jeśli ktoś ma swoją kolumnę lub za dużo pieniędzy ;-)
Ja się nabijałem z tego odkażania rąk płynami, używania mydeł antybakteryjnych etc w stosunku do codziennej higieny człowieka. Odkażać sprzęt należy i warto.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Wczoraj, nie zdołałem przesadzić z Kościerzyc do Oldrzyszowic choć części z ostatnich 17 krzewów, ale udało mi się przyciąć je docelowo.

Jeden z trzech lokalnych weisserów (Nowe Kolnie), czyli odmian jasnoowocowych nie będących jednak klonem Chasselas (inny kolor koronek):
Obrazek

Jeden z trzech krzewów Chasselas, które pochodzą z Otmuchowa , gdzie przy przykościelnym murze w pobliżu zamku biskupów wrocławskich rosną stuletnie krzewy:
Obrazek

Jeden z trzech lokalnych blauerów (Pępice):
Obrazek

Kolejny lokalny blauer (Lipki), posiadany w ilości trzech sztuk:
Obrazek

Lokalnym klonom Chasselas nie wykonałem zdjęć, ale nadrobię to, gdy podjadę za jakiś czas, by przesadzać te krzewy. Mam upatrzonych wiele klonów Chasselas w okolicach Brzegu i Lewina Brzeskiego, zatem czas, aby utworzyć w ogrodzie zakątek tylko dla nich.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Robisz może syrop klonowy czy inne nalewki?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Nie, ale żona ajerkoniak tylko ;), a ja mam pierwszą próbę z własnym winem za sobą. :) Może w tym roku zrobimy nalewkę.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W niedzielę przyciąłem w formę gobelet 18 posiadanych Rieslingów.
Najstarszy Riesling 2010 (kupiony w winnicy "Jaworek" w Miękini koło Środy Śląskiej)
Obrazek
Rocznik 2013
Obrazek
Rocznik 2014 (w tle Pinot Blanc 2014 czekający na cięcie)
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytam Cię już od dłuższego czasu i podziwiam za tę pasję. Nie ukrywam, że też podglądam jak chodzi o pielęgnację winogrona, bo mam takiego starego delikwenta kt?reho nie umiem zaprowadzić na prostą ( i to dosłownie). Ale za sprawą Twojego wątku zaczynam widzieć jeszcze dla niego cień szansy.
Awatar użytkownika
Kanek
50p
50p
Od: 12 sie 2017, o 16:34

Post »

Nie ukrywam, że też podziwiam Dolnoslonzoka na tym i stricte winogrodniczym forum, chodź tam jestem tylko obserwatorem :D
@Kapitan, od którego kupiłem pierwsze sadzonki, pokazał na swoim blogu jak i o co kaman :wink: (od tego roku będę wyprowadzał na 5'ciu trzylatkach ramię w formie Caseneva)
Z kolei WW kolega natchnął mnie na kolejnych, formę gobeleta.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Foxowa i Kanek, dziękuję Wam za miłe słowa i cieszę się, że mam grono czytelników:). Moja sympatia do starych form prowadzenia (głowy frankońskiej, podwójnej głowy wg Julesa Guyot czy gobelet) bierze się nie tylko z tego, że jestem frankofilem, ile również przywraca widok obecny jeszcze na Śląsku w wieku XIX, gdzie - jak w moim Brzeg i jego okolicach - było nieco winnic i ogrodów winoroślowych (oczywiście prym wiedzie tu rejon zielonogórski, czyli płn.zach. rubieże Śląska, gdzie te formy były obecne jeszcze w XX w.).
piobuk1
200p
200p
Od: 20 lut 2012, o 12:36

Post »

Czy pędy obciążone gronami nie wyłamują się z takich form albo czy nie leżą na ziemi ? Nie widzę tam żadnych rusztowań.
Pozdrawiam Piotr
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy możesz, jako znawca i hodowca rozmaitych odmian, poradzić coś na północne Mazowsze? Nie musi to być nic nadzwyczajnego. Ot, jakaś odmiana która mi da jadalne owoce o znośnym smaku. Wolałbym ciemną, ale i biała też może być.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piobuk1 pisze:Czy pędy obciążone gronami nie wyłamują się z takich form albo czy nie leżą na ziemi ? Nie widzę tam żadnych rusztowań.
:) Przy każdym krzewie jest palik, co widać na zdjęciach. To jest rusztowanie. Krzewy przywiązuje się do każdego palika. Planuję z czasem zastąpić paliki paliki z tartaku palikami z własnych akacji. W tym celu przesadzam młode robinie rosnące u nas, a traktowane jak chwast. Tworzę mały zagajnik akacjowy z myślą o materiale do uprawy.
dziad_Jag pisze:Czy możesz, jako znawca i hodowca rozmaitych odmian, poradzić coś na północne Mazowsze? Nie musi to być nic nadzwyczajnego. Ot, jakaś odmiana która mi da jadalne owoce o znośnym smaku. Wolałbym ciemną, ale i biała też może być.
Nie jestem znawcą i hodowcą. :) Odmiana na północne Mazowsze z vinifer ? Postaram się coś Tobie doradzić. Jest wiele współczesnych odmian szlachetnych, zatem daj mi, proszę, nieco czasu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tniemy, tniemy, choć kalendarz księżycowy nie pozwala, jednak czas nagli. Wczoraj ciąłem Chasselas i Pinot Blanc. Winorośle prowadzone są w tradycyjną formę gobelet, część jednak zostanie przeformowana w wyższy, ok. 50-60 cm pień dla tej formy, co widać na trzech ostatnich zdjęciach po pojedynczych ramionach winorośli. Tuż po cięciu krzewy płaczą, a niektóre pąki zaczynają powoli wchodzić w fazę wełnistą. Krzewy Pinot Blanc bardzo dobrze zniosły kolejną zimę (z min.temperaturą -11 st. C), co widać po przekroju uciętych łoz, które są zielone w środku na całej długości oraz po stanie pąków. Z uciętego materiału będą sztobry na własne sadzonki w celu powiększenia uprawy. Szlachetne odmiany winorośli lubią nadodrzański klimat.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”