Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 2 tegoroczne wyhodowane z nasion, o połowę mniejsze niż Twoja Agar. I takie same plany. Także jak Twojej Agar - moim także ładnie kształtują się podstawy pnia, rokując, że w przyszłości mogą z tego być ładne "krzaczki" (być może bonsai).
Co do zimowania - czytając opinie i zamieszczone doświadczenia Naszych Forumowiczów, wydaje mi się, że do temperatury 0 stopni - może spokojnie zimować na balkonie i tak ją zostawię. Przy niższych spadkach zabiorę do nieogrzewanego pokoju lub wystawię na klatkę schodową (innych możliwości nie mam). Może jeszcze ktoś coś doradzi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
krystyn47
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sie 2008, o 12:49

Post »

Poradźcie !
Mam czteroletnią glicynię, która jeszcze nie kwitła. Dwa lata temu zmieniłam jej stanowisko i wtedy nieco przycięłam. Nie wykonywałam jeszcze cięcia letniego. Czy już nie jest za późno ?
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Różową kupiłam na wiosnę :arrow: u ogrodnika za 18 zł jak dobrze pamiętam :oops:
Jeszcze nie kwitła :roll: ale nie tracę nadziei i myślę że na wiosnę pokarze co kryje w sobie :P
Moje linki
KATARZYNA
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

W tym roku kupiłem odmianę macrobotrys i właśnie tę rózową-rosea,z tym,że moja rosea jest glicynią kwiecistą,a nie,jak opisuje sprzedawca z allegro-chińską.Wśród glicynii chińskich nie ma chyba odmiany rosea....
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Wiadomo jak to jest na takich aukcjach. Często różne nazwy są przekręcane, czasem mylone a czasem błędnie tłumaczone. Ale liczy się sama roślina która jest przedmiotem sprzedaży a ta wisteria jest niesamowita. Jurek to będę czekał na fotki tej Twojej hodowli. Mam nadzieję że zimę spokojnie przetrwa a i że będzie miała jeszcze ładniejsze kwiaty w rzeczywistości od tej na zdjęciu :) :wink:
Kasiu Tobie również życzę ogromnego sukcesu w hodowli :lol: :lol: :lol: :wink:
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Post »

nie wiem czy to prawda ale czy glicynie są trujące ???? :?:

Napisane: Śr 07 sty 2009 20:13
aha i jeszcze czy milin i glicynia za jakiś czas jak posadze je w odległości ok. 3 m. to nie będą sobie przeszkadzać ???
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Jeśli można się wtrącić to 3 metry może być mało, mogą wchodzić w siebie i nie będzie efektu. ;:100 ;:100 ;:100
funia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2009, o 00:35

Post »

witam
chciałabym kupić nasiona glicynii sprawdzałam na allegro sporo osób sprzedaje, ale czy może ktoś wie kto jest pewnym źródłem i czyje nasiona wykiełkują
może możecie kogoś polecić
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Funiu -czy wiesz, że na kwitnienie glicynii otrzymanej z nasion będziesz musiała czekać co najmniej 7-10 lat? Może jednak warto postarać się o formę szczepioną tej rośliny? :roll: Ona zakwita znacznie szybciej!
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

w moim poście pomyliłem się odległość wynosi jakieś 7-9m :oops:
aha i jeszcze jaka sadzonka ładniejsza niebieska czy biała a może czerwona do żółtego milinu :?: :?:
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Wybór należy do Ciebie. Ta odległość zupełnie wystarczy 7-9 m.
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p

Post »

wybiorę niebieską bo będzie ładny kontrast
funia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2009, o 00:35

Post »

judyta pisze:Funiu -czy wiesz, że na kwitnienie glicynii otrzymanej z nasion będziesz musiała czekać co najmniej 7-10 lat? Może jednak warto postarać się o formę szczepioną tej rośliny? :roll: Ona zakwita znacznie szybciej!
no tak myślałam, że to jakaś "ściema" bo gość mi odpisal, że jak teraz wysieję to latem będę miała piękne rośliny

a te sadzonki - z czego są wysiewane , a może z odrostów ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”