Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Oooo !!!! Dziękuję za podpowiedź !!! Odgapię pomysł i też będę siać w odstępach czasowych
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Robię rozsadę ale bez ziemi. Wykładam nasiona na mokry ręcznik papierowy rozłożony na torebce śniadaniowej. Przykrywam ręcznikiem papierowym, też zmoczonym. Zawijam w rulonik i wkładam do plastikowego pojemnika, na dno, którego wlewam trochę gorącej wody. Przykrywam torebką, wkładam go większej plastikowej torby i wieszam przy kaloryferze. Nasiona szybko kiełkują. Gdy wyjdą na powierzchnię stawiam na parapecie i gdy podrosną wysadzam bezpośrednio do gruntu.
pozdrawiam
Mirka
Mirka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasiona fasoli, grochu, bobu czy wielu dyniowatych potrzebują do kiełkowania dużo wody ale źle znoszą jej nadmiar dlatego zdaża się, że podkiełkowywane na mokrym reczniku zaczynaja pleśnieć. W tym roku wziąłem kawałek brykietu kominkowego, zalałem wrzątkiem a po wystudzeniu wsadziłem 10 nasionek ogórka z wieloletnim stażem . Wykiełkowały wszystkie.
Dodatkową zaletą takiego "żwirku" jest to, że jest jałowy i na tyle lekki, że wyjmowanie młodych siewek jest b. łatwe i nie uszkadzają się korzenie.
Dodatkową zaletą takiego "żwirku" jest to, że jest jałowy i na tyle lekki, że wyjmowanie młodych siewek jest b. łatwe i nie uszkadzają się korzenie.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja robię rozsadę z fasolki szparagowej, wysiewam do małych doniczek po połowie kwietnia, zależy od pogody, gdy wykiełkuje, wynoszę do tunelu i tam rośnie.
Wnoszę do altanki tylko w przypadku zapowiadanych przymrozków.
Pozdrawiam Irena
Wnoszę do altanki tylko w przypadku zapowiadanych przymrozków.
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
MirahalaG, sadzisz razem z papierem? Robisz tak z fasolą pnącą czy szparagową też? Dlaczego gorąca woda?
Czytałam że fasola nie lubi przesadzania.
Czytałam że fasola nie lubi przesadzania.
Pozdrawiam. Sławka
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Też tak robię jak Andrzejsson, od maja. Ale do maja, czyli w połowie kwietnia jednak wysiewam kilka gniazd po 2 nasionka pnącej, albo nieco więcej karłowej na rozsadę, na wcześniejszy zbiór.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Ja mam dużo ślimaków ,więc robię rozsadę fasolową po 20 kwietnia i później partiami w doniczkach wąskich,a wysokich.Trzeba bardzo uważać przy przesadzaniu ,bo fasolki tego nie lubią.
Robiłem w tytkach po papierze toaletowym,ale mi pleśniały.
Robiłem w tytkach po papierze toaletowym,ale mi pleśniały.
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Czy możesz napisać co Ci rośnie w tej "szklarence" na balkonie ? Bardzo mnie to zainteresowało.
Pozdrawiam
Henryka
Pozdrawiam
Henryka
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
Sawka
Rozsadę bez ziemi robię prawie z wszystkich warzyw i kwiatów: pomidorów, bakłażanów, papryki, fasoli szparagowej i zwykłej, cukinii, dyni, ogórków, arbuzów, dziwaczka. Nigdy mi nie spleśniały ani nie zgniły. Nie może być za mokro. W ub.r. arbuzy Rosario wyłożyłam na waciki i w ruloniki. W ruloniku wzeszły wszystkie i po wysadzeniu do ziemi świetnie rosły. Wysadzałam sadzonki, które miały silny system korzeniowy. Natomiast na waciku z 5. tylko 2 puściły kiełki, z których po włożeniu do ziemi 1. padł. Czasem przy wyjmowaniu sadzonek z ruloników zostanie troczę papieru, ale to nie przeszkadza roślinkom. Poniżej zdjęcia z cukinią w ruloniku oraz rosnące rośliny z rulonika 23.05.2018r. Ze względu na przymrozki wcześniejszej rozsady nie wysadzałam bezpośrednio do gruntu tylko do kubeczków.
Rozsadę bez ziemi robię prawie z wszystkich warzyw i kwiatów: pomidorów, bakłażanów, papryki, fasoli szparagowej i zwykłej, cukinii, dyni, ogórków, arbuzów, dziwaczka. Nigdy mi nie spleśniały ani nie zgniły. Nie może być za mokro. W ub.r. arbuzy Rosario wyłożyłam na waciki i w ruloniki. W ruloniku wzeszły wszystkie i po wysadzeniu do ziemi świetnie rosły. Wysadzałam sadzonki, które miały silny system korzeniowy. Natomiast na waciku z 5. tylko 2 puściły kiełki, z których po włożeniu do ziemi 1. padł. Czasem przy wyjmowaniu sadzonek z ruloników zostanie troczę papieru, ale to nie przeszkadza roślinkom. Poniżej zdjęcia z cukinią w ruloniku oraz rosnące rośliny z rulonika 23.05.2018r. Ze względu na przymrozki wcześniejszej rozsady nie wysadzałam bezpośrednio do gruntu tylko do kubeczków.
pozdrawiam
Mirka
Mirka
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Henryko, tam są rozsady sałat, rukoli, szpinaku, cebuli, porów, kapustnych różnych, grochu, a bób jest na zewnątrz. Może w tym tygodniu sałaty, szpinak i rukolę wysadzę do tunelu foliowego, jako przedplon przed papryką i pomidorami. A bób i groch może nawet do gruntu i przykryję włókniną. Na razie nie ma pośpiechu, wszystko może rosnąć na balkonie. Pomidory i papryczki jeszcze małe i nie opuszczają parapetu i trochę za chłodno
A moje fasolki mają jeszcze ponad miesiąc spokoju i grzecznie czekają na swoja kolej w rozsadach, a później, w połowie maja jeszcze dosiewam do gruntu. Ziemia musi być ciepła!
A moje fasolki mają jeszcze ponad miesiąc spokoju i grzecznie czekają na swoja kolej w rozsadach, a później, w połowie maja jeszcze dosiewam do gruntu. Ziemia musi być ciepła!
Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Zachęciłaś mnie do eksperymentowania. Chyba zacznę od grochu.
Może ja odpowiem, taką szklarenkę możesz kupić w sklepach ogrodniczych stacjonarnych lub w internecie. W tamtym roku taką też nabyłam na allegro nawet mieli promocję wiosenną i płaciłam ok 95 zł za tą większą(nie pamiętam teraz wymiarów, ale ma 5 półek). Jestem z niej bardzo zadowolona i sprawdza się idealnie. W ubiegłym roku uratowała mnie bo miejsca na parapetach nie miałam a "chciejstw" było zbyt dużohenryka pisze:Czy możesz napisać co Ci rośnie w tej "szklarence" na balkonie ? Bardzo mnie to zainteresowało.
Pozdrawiam
Henryka
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
W sobotę bób fabiola wysiany do gruntu. Rozsada już wykiełkowała w 100%
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siać już do gruntu ?
Napalony na siewy ale czy to nie za wczas ? kusi mnie posianie już czegoś np ,szpinak,marchew,cebula,pory, doświadczenia mizerne ale chęci za duże i oby to sie nie rozjechało , nasion mam sporo bo z zeszłego roku kilka paczuszek zostało .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.