Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)
Czy ktoś próbował jakoś walczyć z Pryszczarkiem Fiołkowcem? Strasznie wyglądają moje fiołki, zwłaszcza te niebiesko-fioletowe Ma ktoś pomysł albo sposób jak z nim walczyć? Mogę użyć chemii jeśli będzie to konieczne, bo uwielbiam te kwiaty. A jesienią były już takie piękne
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zmoderowano, szarotka66 wspomina o preparatach wgłębnych o działaniu żołądkowym. Szybki zerk w google i wychodzi na to ze poczciwy Miedzian może da radę, gorzej ze stężeniem, bo na tego konkretnego pryszczarka nie znalazłem danych. Podlicz sam bo mi wychodzą jakieś homeopatyczne stężenia. A sobie nie ufam. ;)
-
Też myślałem nad Mospilanem, z że go mam to go zastosuję. Może jutro uda mi się prysnąć. Poeksperymentuję ze stężeniem, może się uda, jeśli nie to powtórzę
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
Piękne masz fiołki Ciesz się, że nie masz u siebie tego paskudztwa na fiołkach, to co on z nimi robi nie mieści się w głowie Szkoda, bo bardzo uwielbiam te kwiaty i kojarzą mi się z wiosną u babci na łące Może jakoś uda mi się to zwalczyć, żeby mieć te pachnące kwiaty
Ja nadal nie zrobiłem tego oprysku, ale postaram się w tym tygodniu, może coś zadziała.
Ja nadal nie zrobiłem tego oprysku, ale postaram się w tym tygodniu, może coś zadziała.
[quote="JolantaG"]Nawet nie wiedziałam ,że fiołkom coś może zagrażać .U mnie rozrastają się jak szalone i nigdy nie zauważyłam ,żeby im coś szkodziło .
Pryszczarek fiołkowiec atakuje głównie fiołka wonnego, u Ciebie to motylkowy w odmianach, oraz dłoniasty.Moje wonne swego czasu również wykończył pryszczarek, inne mają się dobrze, a motylkowy posadzony z 3 kępek stworzył łan z samosiewu pod brzozą Youngii, gdzie inne rośliny specjalnie nie chcą rosnąć.Wiosną kwitnie poprzeplatany narcyzem Actaea, a latem pięknie zadarnia i cóż chcieć więcej w takim trudnym miejscu.
Pryszczarek fiołkowiec atakuje głównie fiołka wonnego, u Ciebie to motylkowy w odmianach, oraz dłoniasty.Moje wonne swego czasu również wykończył pryszczarek, inne mają się dobrze, a motylkowy posadzony z 3 kępek stworzył łan z samosiewu pod brzozą Youngii, gdzie inne rośliny specjalnie nie chcą rosnąć.Wiosną kwitnie poprzeplatany narcyzem Actaea, a latem pięknie zadarnia i cóż chcieć więcej w takim trudnym miejscu.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym się różni fiołek wonny od motylkowego ?
Fiołek wonny rośnie dziko, jest niższy, tworzy ścielące się po ziemi rozłogi, które ukorzeniają się co 5-7 cm.Kwitnie wcześnie, krótko.Fiołek motylkowy tworzy kępki z krótkimi rozłogami podziemnymi, jest wyższy, ma liście na dłuższych ogonkach, kwitnie później i dłużej niż wonny.Ponadto płatki kwiatów często pokrywają cętki(odm. Freckles), lub smugi, przebarwienia w jasnym kolorze i ta cecha została wykorzystana do tworzenia innych odmian kolorystycznych (białe, ciemny róż).
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Sezon fiołków wonnych w pełni!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie tych granatowych dosyć mało? Najwięcej takich jak na pierwszej fotce?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-