Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.8
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.8
U mnie ma być finalnie tylko jedna dynia i ma być zielono (a czy tak będzie to czas pokaże).
Co do miejsca to wiadomo, że trochę miejsca potrzeba ale już na 20-30m2 można jakiś sensowny wynik uzyskać. W "150 square foot challange" hodowcy mają okazy nawet w granicach 400kg więc się da.
O ile się nie mylę to nasiono roku od EGVGA będzie miało bardzo zbliżone geny do tego które było rok wcześniej.
Co do miejsca to wiadomo, że trochę miejsca potrzeba ale już na 20-30m2 można jakiś sensowny wynik uzyskać. W "150 square foot challange" hodowcy mają okazy nawet w granicach 400kg więc się da.
O ile się nie mylę to nasiono roku od EGVGA będzie miało bardzo zbliżone geny do tego które było rok wcześniej.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Grzesiek Kolekcje mam sporą, więc wybierać z czego mam.
Jak na razie to typowane są:
2004VanderWielen16
1949Paton16
1937Urena16
Chodzi mi po głowie jeszcze jeden gen, ale czas pokaże. Jak nie, to zostanę przy tych.
Co będzie w EGVGA nie wiem i zbytnio mnie dynie nie interesują na ten rok.
RingoJelcz Swoją pierwszą gigantkę uprawiałem przed domem, na poletku o wymiarach 1.2 m na jakieś 8 m i uzyskałem 142 kg jak dobrze pamiętam. Także na malutkich powierzchniach też idzie coś wyhodować, a wtedy to tylko pokrzywówkę używałem.

2004VanderWielen16
1949Paton16
1937Urena16
Chodzi mi po głowie jeszcze jeden gen, ale czas pokaże. Jak nie, to zostanę przy tych.
Co będzie w EGVGA nie wiem i zbytnio mnie dynie nie interesują na ten rok.
RingoJelcz Swoją pierwszą gigantkę uprawiałem przed domem, na poletku o wymiarach 1.2 m na jakieś 8 m i uzyskałem 142 kg jak dobrze pamiętam. Także na malutkich powierzchniach też idzie coś wyhodować, a wtedy to tylko pokrzywówkę używałem.

- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Heh, ja na AG mam 1x3m, no może 1x3.30, w dodatku nie rośnie tam sama:) Są jeszcze hokkaido i jakaś piżmówka - wszystko na 1x3m - tyle mam na dynie.
Cały mój warzywniak to jakieś 3x7m, reszta donice... Tak, że tego... Chciało by się dużo...
Jak na razie rekord z tego miejsca to 109 kg.
Na pewno kiedyś wrócę do gigantów, a przez cały ten czas będę na bieżąco, ale to już w innym miejscu, jak mi życia starczy:)
Cały mój warzywniak to jakieś 3x7m, reszta donice... Tak, że tego... Chciało by się dużo...
Jak na razie rekord z tego miejsca to 109 kg.
Na pewno kiedyś wrócę do gigantów, a przez cały ten czas będę na bieżąco, ale to już w innym miejscu, jak mi życia starczy:)
- BobejGS
- Kontakt:
To świetny wynik wykręciłeś, jak na taki areał.
Jestem pełen podziwu.
Moja siostra uprawia giganta na poletku u znajomego, bo ja pochłaniam każdy wolny kawałek. A to poletko, to jak piaskownica, sam piach. W zamian jednak obu pomagam.

Moja siostra uprawia giganta na poletku u znajomego, bo ja pochłaniam każdy wolny kawałek. A to poletko, to jak piaskownica, sam piach. W zamian jednak obu pomagam.
gdzie kupic jakas fajna pestke? 

- BobejGS
- Kontakt:
Znajdź mój wątek sprzedażowy. 

- BobejGS
- Kontakt:
Gmerałem, gmerałem i z tego ostatecznie będe wybierać typy na ten sezon. 

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mój typ to 639, 3 FOJUD15
(1619Willemnijns14)
self
AGP
Nie wiem jeszcze, co to znaczy, ale czuję, że rekord wsi może być w moim zasięgu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- BobejGS
- Kontakt:
Witaj. 
Cieszę się, że nowi dołączają do zabawy.
Tak na szybko objaśnie o co chodzi.
639, 3 FOJUD 15
Waga w funtach. Nazwisko hodowcy. Rok uprawy
W nawiasie jest opisany tak samo rodzic, czyli nasionko z którego wyrosła ta dynia i sposób zapylenia. W tym wypadku self oznacza, że dynia została zapylona kwiatem męskim z tej samej rośliny.

Cieszę się, że nowi dołączają do zabawy.

Tak na szybko objaśnie o co chodzi.

639, 3 FOJUD 15
Waga w funtach. Nazwisko hodowcy. Rok uprawy
W nawiasie jest opisany tak samo rodzic, czyli nasionko z którego wyrosła ta dynia i sposób zapylenia. W tym wypadku self oznacza, że dynia została zapylona kwiatem męskim z tej samej rośliny.
- BobejGS
- Kontakt:
Dynia AG oraz Squash z EGVGA na rok 2019. 

Witam wszystkich, przeczytałem wszystkie posty o uprawie dyni i chcę wam pogratulować wyników. Chciał bym także spróbować uprawy pierwszy raz i mam pytanie od laika gdzie kupić odpowiednie nasiona do wysiania. Dziękuję z góry za odpowiedz. Gdyby ktoś miał takie to chętnie przygarnę. Pozdrawiam
- BobejGS
- Kontakt:
Nasiona można nabyć bezpośrednio u osoby uprawiającej, jak i u mnie w wątku sprzedażowym(kontakt priv/email) oraz w kontakcie z Giant Vegetables Poland na FB.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Mnie się nie udało kupić przez kilka wysłanych wiadomości, dopiero po czasie otrzymałem ofertę która zwaliła mnie z nóg. Ale.. może inni kupują u Cebie na PW.BobejGS pisze:Nasiona można nabyć bezpośrednio u osoby uprawiającej, jak i u mnie w wątku sprzedażowym(kontakt priv/email) oraz w kontakcie z Giant Vegetables Poland na FB.

- BobejGS
- Kontakt:
W jakim sensie nie udało kupić?
Raczej staram się na każdą wiadomość odpowiadać, czy to na priv czy to na email, bez względu na to czy to dotyczy zakupu, czy jakiegoś zapytania w innej kwestii.
Raczej staram się na każdą wiadomość odpowiadać, czy to na priv czy to na email, bez względu na to czy to dotyczy zakupu, czy jakiegoś zapytania w innej kwestii.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co tu tak spokojnie nie zabieracie się jeszcze za zabawę z nasionkami? Nie wiem, kiedy powinnam podjąć próbę obudzenia moich staruszków.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA