Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Zielona piętka to oznaka nadmiaru azotu ten z kolei ogranicza pobieranie potasu. Potasu nie sypie się co kilka dni pod krzaki, bo jest zatrzymywany (sorpcja) w podłożu i wystarczy jedno nawożenie jesienią pod pług sól potasowa a na wiosnę siarczan. Masz jakies dzjęcia tych pomidorów?
Pozdrawiam. Jacek :uszy
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Potasem można bardzo szybko zasolić glebę. Wczesną wiosną rozsypać z umiarem siarczan potasu (ilość zależna od nawożenia w poprzednich sezonach i rodzaju gleby). W sezonie rozrobić w konewce najlepiej wieloskładnikowy o dużej zawartości potasu (ew. saletra potasowa) i podlewać co np. 2 tygodnie

Zielona duża piętka to może być cecha odmianowa
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Zdjęć nie mam niestety, ale wyglądały tak jak na tej stronie:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1 ... 4&numer=08
Potasem, oddzielnie, nie nawoziłem nigdy. Zawsze na wiosnę przekopuję ziemię z kompostem w ilości 4 taczki na 30m2. Dodatkowo zasiliłem nawozem biohumus do pomidorów, ale zgodnie z etykietą. W poprzednim sezonie uprawiałem te same odmiany i nawoziłem tak samo, a problemu nie było. Takie same objawy były na pomidorach w gruncie i pod folią. Nie na wszystkich roślinach i nie w jednakowym nasileniu. Prawdopodobne że przesadziłem z azotem, a może po prostu po wielu latach uprawy zubożyły glebę z potasu po prostu? Który rodzaj siarczanu potasu zastosować na wiosnę? Ten granulowany, czy ten w formie rozpuszczalnej?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Czy pomidory miały nadnaturalnie duże, ciemnozielone liście czy raczej drobne i żółtozielone?
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Taką ilością kompostu na 30 m2 to na pewno nie przesadziłeś z azotem. Ja zastosował bym jeszcze do kompostu przed sadzeniem na ok 2 tygodni yara mila complex lub azofoskę w dawce ok. 1,5 - 2 ,5 kg na 30 m2. Póżniej w sezonie podlanie kilka razy nawozem o dużym potasie.

Jeszcze inna przyczyna to upalne lato i powyżej 30 *C likopen (czerwony barwnik) się nie tworzy. Można jeszcze delikatnie zwiększyć ilość potasu do podlewania i zastosować opryski dolistne najlepiej czym wieloskładnikowym z mikroskładnikami.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Krzewy wyglądały normalnie. Ani nie poszły w busz, ani nie były jakieś cherlawe. Nie licząc jednej rosyjskiej, sercowatej odmiany. Ale ona zawsze wyglądała jakby stała nad progiem grobu. Owocuje za to przyzwoicie. Rzeczywiście był okres upiornych upałów. W pewnym momencie rośliny pod folią (mimo ciągłego wietrzenia) przestały nawet wiązać owoce. To może być część przyczyny. Mam nadzieję, że ten rok dzięki waszym radom będzie pomidorowo łaskawszy.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnio oglądałem w telewizji jak ogrodnik dawał do dołka pod pomidora garść granulowanego nawozu bydlęcego. Przysypywał nawóz ok 10 cm ziemi i sadził pomidora. Czy ktoś z Was tak robi?
Czy nawóz nie spali korzeni jak już tak sięgną?
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Nie, w zeszłym sezonie robiłem tak z pomidorami we wiadrach.
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Moja teściowa tak robi pod folią , do dołka z pomidorem daje normalny obornik bydlęcy, zasypuje ziemia i na to sadzi pomidory , a nawet sadza je w workach. 2 lata temu tak robiłam do małych donic mimo że dawałam.lyzke to i tak miały chyba zbyt dużo na start , ale plony były ok.
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 01:13

Post »

Ja również wsypuję dobrą garść nawozu granulowanego do dołków z tym że trochę mieszam z ziemią . Pomidory zawsze są zadowolone.
zaklinaczka
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 13:53

Post »

Rok temu zalewałam obornik granulowany wodą i po kilku dniach taki przefermentowany obornik wlewałam do dołków gdzie sadziłam pomidory, nie wiem czy to dobra metoda ale bałam się właśnie popalenia roślin przez zbyt mocne działanie obornika
Milena
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

No właśnie słyszałem też o metodzie żeby wrzucić granulowany obornik do wiaderka z wodą. Po przefermentowaniu na kilka dni przed sadzeniem pomidorów wlać w dołek.
I która metoda będzie lepsza dla pomidorów:
- z suchym obornikiem w dołek
- z przefermentowanym???
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja całą zimę zbieram skórki z bananów susze je na grzejnikach jak są bardzo suche blenduję na pył do słoika a przed sadzeniem pomidora robię dołek wsypuje łyżeczkę sproszkowanych skórek z banana trochę skorupek z jajek ,gałązka przefermentowanej pokrzywy do tego kompost tylko nie wolno uzywać kompostu z obierek z ziemniaka,wszystko mieszam i sadze pomidora ,nie podlewam dopiero po trzech dniach,ale podlewam pomidora przed wsadzeniem,a potem to juz tylko pielęgnacja i raz na 10 dni oprysk zawiesiną z drożdży i podlewanie gnojówką z pokrzyw
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”