BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
-
- 50p
- Od: 19 maja 2018, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
Ja za to walczę z bardzo piaszczystą glebą, nawiozłem gliny ,obornik w ogromnych ilościach po trzech latach struktura gleby wygląda lepiej .
A później mam problem bo pomidory przeazotowanie.
A później mam problem bo pomidory przeazotowanie.
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Po czym poznajesz że przeazotowane?
-
- 50p
Nie jestem specjalistą pierwszy raz na poważnie uprawiałem pomidory . Liście miały 30 cm krzaki ponad 2 metry wysokości o dziwo nie miały większych problemów z zawiązywaniem owoców
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
O widzisz dla mnie też było by to dziwne ale nie pomyślałabym o przeazotowaniu muszę to brać pod uwagę obserwując swoje w szklarence tam je można czasami przekarmić,dzięki pomogłeś mi,nauka nie idzie w las.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Cudowny widok - tyle pięknie przygotowanych grządek
Nie za wcześnie na dymkę?
Nie za wcześnie na dymkę?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na piaszczystą glebę najlepszy obornik bydlęcy. Dodatkowo zawiera stosunkowo mało azotu, więc nie sądze byś nim przenawoził pomidory, jeśli oczywiście nie stosujesz go na tony. ;)
Może zastanów się nad mączką bazaltową pylistą. Jest to drobniutko zmielona skała bazaltowa, która zawiera ogrom mikro, która zasili w nie glebe, a dodatkowo zwiększy powierzchnie wodną, gdyż ze względu właśnie na to, że jest drobna, to wypełni puste przestrzenie między ziarnami piasku, przez co ziemia się bardziej zbije.
Na ciężkich glebach, to najlepszy zielony nawóz i kompost. I stosować go rok w rok. Dobry bylby też dodatek jakiegoś luźniejszego obornika np końskiego ale nie zawsze jest dostęp. Chyba bym się nawet pokusił o samą słome przekopaną na jesień i na to poplon z żyta. Tylko słomę by trzeba rozdrobnić i dodać troszkę azotu.
Granulowanego obornika nigdy nie stosowałem. Z racji, że jestem z rolniczej miejscowości i gdzie się nie spojrzy, to jest płyta obornicka. Tu świnie, tam byki, a dodatkowo mój sąsiad ma konie, także mi to wszystko gra.
Urszula Mam nadzieje, że nie. Fakt, troszkę wcześnie ale mam nadzieję, że już temperarury idą ku górze i wiosna przyjdzie wcześniej, niż jest w kalendarzu.
Może zastanów się nad mączką bazaltową pylistą. Jest to drobniutko zmielona skała bazaltowa, która zawiera ogrom mikro, która zasili w nie glebe, a dodatkowo zwiększy powierzchnie wodną, gdyż ze względu właśnie na to, że jest drobna, to wypełni puste przestrzenie między ziarnami piasku, przez co ziemia się bardziej zbije.
Na ciężkich glebach, to najlepszy zielony nawóz i kompost. I stosować go rok w rok. Dobry bylby też dodatek jakiegoś luźniejszego obornika np końskiego ale nie zawsze jest dostęp. Chyba bym się nawet pokusił o samą słome przekopaną na jesień i na to poplon z żyta. Tylko słomę by trzeba rozdrobnić i dodać troszkę azotu.
Granulowanego obornika nigdy nie stosowałem. Z racji, że jestem z rolniczej miejscowości i gdzie się nie spojrzy, to jest płyta obornicka. Tu świnie, tam byki, a dodatkowo mój sąsiad ma konie, także mi to wszystko gra.
Urszula Mam nadzieje, że nie. Fakt, troszkę wcześnie ale mam nadzieję, że już temperarury idą ku górze i wiosna przyjdzie wcześniej, niż jest w kalendarzu.
-
- 50p
Nad tą mączką bazaltową się zastanowię , tego obornika bydlęcego mogło być kilka ton bo to była przyczepa ?kaczka?, miejscami dawałem taczkę na 3 metry kwadratowe. Nadgorliwość nowicjusza.
W starych postach Kozuli lub forumowicz pisał że można przenawozić, zwłaszcza że nawoziłem wiosną
W starych postach Kozuli lub forumowicz pisał że można przenawozić, zwłaszcza że nawoziłem wiosną
- BobejGS
- Kontakt:
Stąd też dodałem, że w zależności ile go dawałeś.
))), sniegu mam w ogrodzie sporo, czosnek gdzie nigdzie wychodzi , nie szybko wiosna u mnie)), a obok lasu to tak w kolano nasypano)
- BobejGS
- Kontakt:
To faktycznie jeszcze zima w pełni.
Ja już wiosny wyglądam. Mam nadzieje, że przyjdzie szybciej niż w kalendarzu, choć jakieś powiedzenia ludowe zapowiadają jeszcze powrót zimy, w związku z wczorajszą burzą ale Ja już zime odprawiłem i a kys mi stąd.
Dzisiaj wysiałem na rozsade majeranek i lubczyk. Także wysiałem orzeszko ziemne z kupnych nasion.
Z selerami, cebulą, porami i paprykami słodkimi pojechałem po bandzie w tamtym tygodniu, siejąc je rzutowo do domiczek. Co będzie to będzie.
Jedna cebula, Wolska wyszła bardzo ładnie. Reszta na razie milczy.
Aa.. wysiałem też marchewki giganty. No, to tyle z prac do kawki.
Ja już wiosny wyglądam. Mam nadzieje, że przyjdzie szybciej niż w kalendarzu, choć jakieś powiedzenia ludowe zapowiadają jeszcze powrót zimy, w związku z wczorajszą burzą ale Ja już zime odprawiłem i a kys mi stąd.
Dzisiaj wysiałem na rozsade majeranek i lubczyk. Także wysiałem orzeszko ziemne z kupnych nasion.
Z selerami, cebulą, porami i paprykami słodkimi pojechałem po bandzie w tamtym tygodniu, siejąc je rzutowo do domiczek. Co będzie to będzie.
Jedna cebula, Wolska wyszła bardzo ładnie. Reszta na razie milczy.
Aa.. wysiałem też marchewki giganty. No, to tyle z prac do kawki.
ty masz extra sianie, a ja .. papryki ostre, pomidory tunelowe, seler , salaty w tunelu i rzodkiewke)), zasypano sniegiem, bo wody nie ma)
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie wczoraj i dziś na szczęście ładnie popadało.
Teraz już tylko ciepełka i słoneczka potrzeba i wychodzę z marchewką, pietruszką i burakami, z wysiewem w grunt.
Teraz już tylko ciepełka i słoneczka potrzeba i wychodzę z marchewką, pietruszką i burakami, z wysiewem w grunt.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrócił Gospodarz to się bierze za robotę, i to konkretnie.
Z buraczkami do gruntu bym się wstrzymał jeszcze, ale szpinak jak najbardziej. Jeszcze trochę i można część kapustnych do gruntu wysiać.
Z buraczkami do gruntu bym się wstrzymał jeszcze, ale szpinak jak najbardziej. Jeszcze trochę i można część kapustnych do gruntu wysiać.