Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Ekspresja - podaj proszę kilka przykładowych odmian, jakie masz i u nich obserwujesz to wybarwianie. Co ile odnawiasz fiołki?
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
- Ziwaj
- Powwow
- Rose Bouquet
Odmładzam co 3 lata.
- Powwow
- Rose Bouquet
Odmładzam co 3 lata.
Pozdrawiam:)
Pow Wow faktycznie to wybarwienie jest w miarę wyrównane, dwóch pozostałych nigdy nie miałam.
Z tych reagujących u mnie na wiosnę wskazałabym odmiany:
Lavender Swirls
Buckeye Claret Vine
Wodewil
Buckeye Crushed Velvet
Candy Fountaun
Frosty Frolic
Ognisko
Z tych reagujących u mnie na wiosnę wskazałabym odmiany:
Lavender Swirls
Buckeye Claret Vine
Wodewil
Buckeye Crushed Velvet
Candy Fountaun
Frosty Frolic
Ognisko
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje fiołki słabo kwitną, nie wiem, czy to sprawa nawożenia czy podłoźa, mam zamiar je przesadzić, jaką ziemię Wy kupujecie i jaki nawóz polecilibyšcie do podlewania??
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
Jeśli roślinki wyglądają zdrowo ale nie kwitną to może być i za mało światła i braki potasu oraz fosforu. Ja obecnie używam nawozu który kupiłam od hodowcy fiołków i jestem zadowolona http://africanviolets.pl/pl/nawozy/556- ... skich.htmlRzepka pisze:Moje fiołki słabo kwitną, nie wiem, czy to sprawa nawożenia czy podłoźa, mam zamiar je przesadzić, jaką ziemię Wy kupujecie i jaki nawóz polecilibyšcie do podlewania??
Słyszałam też pozytywne opinie o nawozach Biohumus do kwitnących.
Jeśli chodzi o podłoże to ja uprawiam na knocie i używam do tego mieszanki torfu wysokiego, perlitu i wermikulitu. Spotkałam się z pozytywnymi opiniami o podłożu torfowym oraz do paproci marki Bella ale sama nie testowałam.
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Moje też na knotach, rosną w mieszance perlitu z podłożem paprociowym KiK, nawóz Agrecol żel, do kwitnących albo do zielonych, zależy kiedy. Do czystego torfu z perlitem nie miałabym cierpliwości, bo wtedy ciągle trzeba je przesadzać 

Pozdrawiam słonecznie, Ika
- 7koliberek9
- 200p
Co masz na myśli pisząc o ciągłym przesadzaniu?mandorla pisze:Moje też na knotach, rosną w mieszance perlitu z podłożem paprociowym KiK, nawóz Agrecol żel, do kwitnących albo do zielonych, zależy kiedy. Do czystego torfu z perlitem nie miałabym cierpliwości, bo wtedy ciągle trzeba je przesadzać

Wydaje mi się, że dobrze dbasz o swoje fiołki więc pozostaje tylko zbyt mała ilość światła. Ja mam wystawę północno-zachodnią i szybko okazało się, że jest zbyt ciemna dla moich fiołków i miałam do wyboru albo zrezygnować z fiołków albo doświetlać. Wybrałam doświetlanie i fiołki kwitną. U Ciebie jaką mają wystawę?
- Rzepka
Dziewczyny, co to są knoty??
Wybaczcie to pytanie, ale na doniczkowcach się zupełnie nie znam, fiołki kupiłam, bo mało miejsca zajmują, a mnie parapety są potrzebne do rozsad warzywek.
Nawoziłam Florowitem do kwitnących w sezonie, a przez zimę zielonym Kristallonem, przesadzałam do uniwersalnej, liści nawet mają sporo, ale kwiatuszkami to mnie nie rozpieszczają, rosną w pobliżu południowego okna.
Pozdrawiam Irena

Wybaczcie to pytanie, ale na doniczkowcach się zupełnie nie znam, fiołki kupiłam, bo mało miejsca zajmują, a mnie parapety są potrzebne do rozsad warzywek.
Nawoziłam Florowitem do kwitnących w sezonie, a przez zimę zielonym Kristallonem, przesadzałam do uniwersalnej, liści nawet mają sporo, ale kwiatuszkami to mnie nie rozpieszczają, rosną w pobliżu południowego okna.
Pozdrawiam Irena
- mandorla
- 200p
Najogólniej rzecz biorąc, to taki "sznurek", który ma jeden koniec zakopany w doniczce, a drugi - wypuszczony dołem - zanurzony jest stale w wodzie, w pojemniczku poniżej doniczki. Coś jak doniczka samonawadniająca.
Możliwe, że Twoje fiołki są aż przejedzone, one nie są specjalnie żarłoczne. Pamiętaj też, że fiołki lubią mieć ciasno w doniczkach, w zbyt dużych często właśnie rosną w liście, a z kwitnieniem się ociągają.
Możliwe, że Twoje fiołki są aż przejedzone, one nie są specjalnie żarłoczne. Pamiętaj też, że fiołki lubią mieć ciasno w doniczkach, w zbyt dużych często właśnie rosną w liście, a z kwitnieniem się ociągają.
- 7koliberek9
- 200p
O tak tak, zapomniałam napisać, że fiołki lubią ciasne doniczki. Przyjmuje się że doniczka powinna mieć 1/3 średnicy korony.
Jakbym nie hodowała na knotach to sadziłabym do podłoża do paproci z domieszką perlitu bo czytałam, że się sprawdza.
Kiedyś trochę przenawoziłam małe sadzonki, ale wtedy wzrost się zahamował i liście zrobiły się bardzo twarde.
Jakbym nie hodowała na knotach to sadziłabym do podłoża do paproci z domieszką perlitu bo czytałam, że się sprawdza.
Kiedyś trochę przenawoziłam małe sadzonki, ale wtedy wzrost się zahamował i liście zrobiły się bardzo twarde.
- Rzepka
Dziękuję Wam bardzo za pomoc, spróbuję z podłożem do paproci i z perlitem.
Sznurek też się znajdzie, dużo go używam do podwiązywania pomidorów, chyba, że to chodzi o jakiś specjalny?
Pozdrawiam Irena
Sznurek też się znajdzie, dużo go używam do podwiązywania pomidorów, chyba, że to chodzi o jakiś specjalny?
Pozdrawiam Irena
- mandorla
- 200p
Irenko, ja myślę, że sznurek powinnaś sobie darować... Nie zrozum mnie źle, ale jeśli fiołki Ci rosną, nie chorują, a jedynym problemem jest brak kwitnienia, to sznurek tej kwestii nie rozwiąże, a Tobie samej życie może utrudnić, bo uprawa na knotach wygląda jednak trochę inaczej. Sama przyznajesz, że nie masz doświadczenia, a fiołki są, bo zajmują mało miejsca
- w takim układzie chyba nie warto eksperymentować. Przesadź je do nowej ziemi i ewentualnie mniejszych doniczek, pilnuj, żeby nie miały za gorąco i nie przekarmiaj. Jeśli masz ochotę, spróbuj je sobie rozmnożyć z listków, młode mogą być bardziej chętne do kwitnienia (choć nie muszą
)
Powodzenia!
PS. Taka ciekawostka, jako "sznurek" najlepiej się sprawdzają pocięte na cienkie paseczki... rajstopy. Ale koniecznie bez lycry.

Powodzenia!

PS. Taka ciekawostka, jako "sznurek" najlepiej się sprawdzają pocięte na cienkie paseczki... rajstopy. Ale koniecznie bez lycry.
Ja sadzę fiołki w takiej mieszance: Ziemia uniwersalna (dobrej jakości, nie taka z kwiaciarni czy marketu), ziemia do paproci i perlit...w proporcjach 3:2:1. Nie mam z nimi kłopotów, stoją na południowo-zachodnim parapecie i nigdy nie zdecyduję się na knoty, bo to trudny zabieg i wygląda niezbyt ładnie. Przenawożenie fiołków już przerabiałam
...nikomu nie życzę, więc oszczędnie z nawożeniem.

Czy możesz to dokładniej wyjaśnićmandorla pisze:Do czystego torfu z perlitem nie miałabym cierpliwości, bo wtedy ciągle trzeba je przesadzać

Pozdrawiam:)
Wydaje mi się, że do zawiązania pączków kwiatowych może też być wystawa typowo północna, bo u mnie tak jest (na parapetach południowych i zachodnich o tej porze roku mam rozsady jednorocznych a latem przypieka tu słoneczko, więc nie dla fiołków takie miejsce). Jak fiołki zaczynają rozwijać pączki to przestawiam je w bardziej reprezentacyjne miejsca (półki, stoliki) w głębi pokojów z oknami południowymi i zachodnimi. Właśnie jeden zaczyna kwitnąć (wykurowany, po jesiennym podejrzeniu roztoczy) i pewnie jutro/pojutrze przestawię go z północnego parapetu - zdjęcie wstawię później, żeby nie być gołosłowną. Jak fiołki przekwitną to znów wędrują na północny parapet.
- mandorla
- 200p
Klasyczne dla knotów podłoże torfowo-perlitowe wymaga stałego stosowania pożywki i stosunkowo szybko ulega zasoleniu, w związku z tym fiołki trzeba przesadzać co pół roku, by utrzymać je w dobrej kondycji. Stosując ziemię zamiast torfu mogę ograniczyć nawożenie i wydłużyć okres między przesadzaniem spokojnie do roku.Ekspresja pisze:Czy możesz to dokładniej wyjaśnićmandorla pisze:Do czystego torfu z perlitem nie miałabym cierpliwości, bo wtedy ciągle trzeba je przesadzać