Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2
Jabłka na jabłonce WITOS od kilku lat mają pleśń w komorze nasiennej. Inne jabłka są zdrowe. I oto znalazłam powód takiego stanu:
"pleśnienie gniazda nasiennego wywołanego przez Alternaria ogranicza się do rozwoju wewnątrz gniazda. Do zakażenia także dochodzi podczas kwitnienia, patogeny wnikają przez słupek do zalążni i komór nasiennych, które wypełniają się czarną grzybnią."
Wiem już co zrobić wiosną, ale dzielę się tą wiedzą, może się przyda.
"pleśnienie gniazda nasiennego wywołanego przez Alternaria ogranicza się do rozwoju wewnątrz gniazda. Do zakażenia także dochodzi podczas kwitnienia, patogeny wnikają przez słupek do zalążni i komór nasiennych, które wypełniają się czarną grzybnią."
Wiem już co zrobić wiosną, ale dzielę się tą wiedzą, może się przyda.
ania1590
-
- 50p
- Od: 17 lip 2008, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pasożyty pod korą jabłoni.
W tamtym roku zaobserwowałem w jednej z jabłoni otwór z którego wyciekały soki drzewa, zabezpieczyłem go kołkiem. W tym roku wokół tego kołka po naciśnięciu palcem kora się zapada co oznacza puste przestrzenie od spodem. Wziąłem nożyk i zacząłem korę okrawać. Okazuje się, że pod pierwszą warstwa kory jest ona wyjedzona aż do drewna i zobaczyłem też coś przypominające białe nicienie długości około 6mm. Niestety nie zrobiłem zdjęcia.
Wyczyściłem dokładnie to miejsce, nożykiem usunąłem co się da i psiknąłem denaturatem, a następnie zabezpieczyłem maścią Dendromal.
Czy ktoś się orientuje co to za pasożyt?
Wyczyściłem dokładnie to miejsce, nożykiem usunąłem co się da i psiknąłem denaturatem, a następnie zabezpieczyłem maścią Dendromal.
Czy ktoś się orientuje co to za pasożyt?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2018, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A nie są to uszkodzenia po przymrozkach?
U mnie jakby podobnie. Proszę o uwagi.
Zdjęcia z dwóch jabłoni: jabłoń 1: straciła kwiaty, ewidentnie były mszyce, zareagowałem (dostrzegłem) zbyt późno, jabłoń 2: zakwitła normalnie (spryskałem profilaktycznie mimo kwiatów, dziadostwo nie przelazło jeszcze przynajmniej w sposób zauważalny dla mnie), zjawiska na liściach wyglądają podobnie. Na jednym zdjęciu zawiązki.
Jabłonie były opryskane wczesną wiosną miedzianem.
Zdjęcia z dwóch jabłoni: jabłoń 1: straciła kwiaty, ewidentnie były mszyce, zareagowałem (dostrzegłem) zbyt późno, jabłoń 2: zakwitła normalnie (spryskałem profilaktycznie mimo kwiatów, dziadostwo nie przelazło jeszcze przynajmniej w sposób zauważalny dla mnie), zjawiska na liściach wyglądają podobnie. Na jednym zdjęciu zawiązki.
Jabłonie były opryskane wczesną wiosną miedzianem.
pozdrawiam, WW
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdjęcia niejednoznaczne. Powąchaj te białe czubki pędów/rozetki liści 'poprószone mąką'- jeśli pachną pieczarkami mamy mączniak.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.