Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Post »

mandorla pisze:Klasyczne dla knotów podłoże torfowo-perlitowe wymaga stałego stosowania pożywki i stosunkowo szybko ulega zasoleniu, w związku z tym fiołki trzeba przesadzać co pół roku, by utrzymać je w dobrej kondycji. Stosując ziemię zamiast torfu mogę ograniczyć nawożenie i wydłużyć okres między przesadzaniem spokojnie do roku.
Są i na to sposoby. Wiem, że niektórzy podczas przygotowania podłoża dodają papkę z namoczonego wcześniej obornika bydlecego granulowanego. Myślę, że 3 miesiące można nie nawozic po takim zabiegu ale jeszcze nie testowałam.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Post »

Czy fiołkom nie przeszkadza ukorzenianie się w przeźroczystych kubeczkach? Nie jest wtedy korzeniom "za jasno" :?
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Mnie się zawsze wydawało, że korzenie nie lubią światła ale wszystkie sadzonki które do tej pory kupowałam to przychodziły w przezroczystych kieliszkach. W dodatku widziałam sporo zdjęć na których tak właśnie były hodowane. Niektórzy wręcz twierdzą, że hoduja tylko w przezroczystych ponieważ dobrze widać stan korzeni. Może fiołkom to nie przeszkadza ;:oj
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi wydawało się, że będą rosły glony, ale ukorzeniam w kieliszkach od początku grudnia i nic się nie dzieje - chyba w ten weekend wreszcie znajdę chwilę czasu i przesadzę ukorzenione listki do doniczek docelowych, bo mają już bardzo ciasno. A tak na marginesie - to w moich kieliszkach w ogóle nie widać korzonków - a są w tych najmniejszych (nie w szklaneczkach).
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Korzenie stanowczo nie są stworzone do tego, by je doświetlać :wink: i rosnąc, szukają ciemności, ale przezroczyste pojemniczki nie odbijają się jakoś negatywnie na roślinie - za to nam pomagają ocenić stan korzeni. Dotyczy to zresztą wszystkich roślin, dlatego wszelkie rozmnażania wygodniej jest prowadzić w przezroczystych pojemnikach. Nie trzeba wtedy wyciągać sadzonki, żeby sprawdzić, "czy to już", a i kiełkowanie często zapowiadane jest przez obecność pięknego korzenia :wink:
Glony rzeczywiście mogą rosnąć, ale one również roślinom nie szkodzą - tylko naszemu poczuciu estetyki :;230
Jeśli korzonków w kieliszkach nie widać, to widocznie są jeszcze zbyt małe... Cierpliwości! :) .
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit Jak przygotować odpowiednie podłoże do fiołków? Może to być zwykła ziemia uniwersalna pH 5,0-6,5
zmieszana z perlitem i wermikulitem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sekel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2019, o 13:40
Kontakt:

Post »

Maciek13 pisze::wit Jak przygotować odpowiednie podłoże do fiołków? Może to być zwykła ziemia uniwersalna pH 5,0-6,5
zmieszana z perlitem i wermikulitem?
U mnie świetnie sprawdza się dobre podłoże do paproci lub mieszanka tejże z ziemią uniwersalną do kwiatów kwitnących. Oba warianty zdały egzamin.
Joanna
"Wiedzieć zbyt dużo, to zbyt szybko się zestarzeć." - Estes Pinkola Clarissa
Fiołki afrykańskie - skromność i piękno
Jack Sparrow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2019, o 19:12

Post »

Witam, potrzebuję porady-pomocy. Na liściach fiołków pojawiły się malutkie dziurki. Jest ich mnóstwo i pojawiają się bardzo szybko. Najpierw pojawiają się malutkie dziurki jak od igły, następnie skupiska tych dziurek brązowieją i przekształcają się w brązowe plamy. Szkodniki jak przędziorki, mszyce, wciornastki wykluczyłem. Zastanawiam się czy nie jest to jakaś choroba grzybowa? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły co to jest i jak z tym walczyć! Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Kupiłam Previcur i chcę profilaktycznie podlać fiołki. Proszę o radę w jakiej fazie rozwoju mam to zrobić. Obecnie dorosłe fiołki mają pąki i kwitną, a maleńkie sadzonki będę oddzielać od listków. Kiedy najlepiej namoczyć je w roztworze previcura :?:
Pozdrawiam:)
mocny2_3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2019, o 22:25

Post »

Dobry wieczór, mam mały problem.Dzisiaj pierwszy raz użyłem nawozu do moich fiołków, Agrecol do roślin doniczkowych.Teraz gdy zapaliłem światło w pokoju moim oczom ukazał się dziwny widok.Te kwiaty które podlałem dostały jakby krople rosy na brzegach liści.Nie więdną, wylądają wręcz znakomicie, są sztywne i sprężyste.Ale te krople... co to jest? nie mogę przecież ich jutro wystawić na słońce z tymi kroplami.Czy to normalny objaw? agrecol zaleca 7ml na 2l wody.Ja rozrobiłem 5ml na 1.5l wody
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gutacja.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mocny2_3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no tak ale to jest efekt nawozu? bo to sie pojawiło tylko na czterech fiołkach które podlałem, reszte zostawiłem bo nie chciałem odrazu ryzykować na wsszystkich

Pisz poprawnie po polsku/Mod.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mocny2_3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Panie Norbercie ja wiem co to jest gutacja, mam to na swoich storczykach.Ja pytam bardziej czy wpływ na pojawienie sie może mieć nawóz.Napisałem wyraźnie, krople pojawiły sie tylko na fiołkach na któych użyłem pierwszy raz nawozu.Kilkanaście pozostałych doniczek których nie podlałem nawozem stoi bez zmian, żadnych kropel na liściach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”