Koleus Blumego cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
LidkaM
50p
50p
Od: 15 kwie 2018, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Koleus Blumego cz.2

Post »

christinkrysia - od czegoś trzeba zacząć. Sadzonki można robić jak się ma .... z czego. Piękne te Twoje koleusy, nawet bardzo ładnie wyglądają po zimie. A to przecież dość ciężki dla nich okres.

Otrzymałam kupione tydzień temu nasiona ;:138

Obrazek

Zobaczymy co z nich wyrośnie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LidkaM Lidko masz rację ,że początek najprostszy od nasionek.
W następnym sezonie już będziesz mieć własne mateczne.
Moje koleusy dość dobrze wybarwione bo jakoś tak z początku lutego było trochę słonecznych dni. Skrzynkę przestawiałam z okna wschodniego na zachodnie aby dłużej dostały więcej promieni.
Do tego dawka nawozu i poszły jak burza ;:138
stef63
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lut 2012, o 21:09

Post »

Takie małe już można nawozić? Jakim nawozem zasilasz?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

U mnie też już koleuski puszczają pierwsze listki i gapię się z ekscytacją typując kolory które mogłbyby z tego wyjśc.

Obrazek

Niewiele tego koloru. Zastanawiam się kiedy się ujawnia kolor pomarańczowy? Czy to od razu widać czy może dopiero potem na zielonym kolor wyskakuje? Bardzo bym chciała choc jednego takiego nietypowego.

Z pewnością za gęsto wysiałam i mam teraz problem z pikowaniem. Pod większymi rosną mniejsze i żeby wyjąć większe to muszę uszkodzić mniejsze. Póki co więc wydobyłam te co się dało i popikowałam do kubeczków.

Kurczę, ucięło mi możliwość edycji, a uświadomiłam sobie, że nie pochwaliłam sie Wam moim nowym nabytkiem.
Takie dwa kawałeczki upolowałam i się nimi zachwycam.
Obrazek
Obrazek
Na fotach jest ten lepszy, w świetle dziennym i świetle lampki.

Btw poczytałam wątek od początku szukając info o koloroach i zwróciłam uwagę, że wypisujecie kto z jakiej firmy ma nasiona. A więc dla lepszych statystyk to Blumego mam od Legutki. Rokoko chyba też, ale nie mam pewności, bo wyrzuciłam chyba już opakowanie.
Awatar użytkownika
Mimula
50p
50p
Od: 19 lut 2019, o 16:42

Post »

Ale pięknotka łaciata !! ;:oj Nie wiem jeszcze jak i gdzie, ale ja te swoje wymarzone koleusy upoluję! Myślę, że w okolicy maja pojawi się coś na stoiskach z roślinami jednorocznymi do doniczek i coś czuję, że czeka mnie niezła wycieczka krajoznawcza ;:306 A później to już "tylko" pięknie rosnąć do jesieni i przezimować w warunkach domowych 8-)
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
LidkaM
50p
50p

Post »

Foxowa - piękne nabytki! A i dziatwa w doniczce bardzo obiecująca. Solidne już te Twoje szkraby. Co do pomarańczowych koleusów - kupiłam nasiona na ebay, każda odmiana pakowana osobno, jedna z nich ma być pomarańczowa. Co wyrośnie - czas pokaże. Nasiona przyszły po tygodniu, kosztowały około funta i tyleż samo wysyłka. Nasion w paczce 30 sztuk (aż policzyłam tę drobnicę, czy rzeczywiście - wszystko się zgadza). Odmiana Wizard Sunset. Już siedzą w doniczce.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecująca m?wisz?
Bo wróciłam do waszych post?w i wyczytałam że niektórzy siali po kilka paczek i z 300 szt wyszło tylko kilka ładnych. Nie pogardę niczym, ale bym chciała wyjątkowego. Choć tak dziś pomyślałam że sama nie wiem co bym chciała :;230
Pomarańcza nie mam, a mnie kręcą. I fiolet bym chciała, polowałam na taki u ciotki, ale nim ucięłam to ciotka zasuszyła .
Co do tego to jest fajny, taki inny. No i te liście są ciekawe, nie okrągłe tylko takie długie, smukłe.

U mnie na stoiskach bardzo pospolicie. No i te sadzonki są bez szału.
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Słyszałem, że koleuski "uszczykuje" się. Moje powoli wypuszczają juz drugą parę liści właściwych.
W jakiej fazie rozwoju roślin to się wykonuje aby sadzonki dobrze się rozkrzewiały?
Pozdrawiam Wojtek
LidkaM
50p
50p

Post »

Uszczykiwanie możesz zrobić nad drugą parą liści właściwych. Wówczas w kąciku każdego liścia koleus wypuści nowy pęd.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaczynają kiełkować nasionka koleusa rokoko wyłożone na waciku 12 III.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojęca nie miałam,że obserwacja siewek koleusów jest tak pasjonująca!
Codziennie się cos dzieje, maluchy rosną ekspresowo a kolory się pojawiają coraz bardziej.

Obrazek
LidkaM
50p
50p

Post »

Moje brytyjskiego pochodzenia koleusy wysiane również 12 marca do ziemi również wczoraj pokazały łebki.

Foxowa - mówisz, że ekspresowo rosną? Moja pierwsza partia wysiana z mieszanki stoi w miejscu i czeka na oklaski chyba. :roll: Niektóre przez 12 dni od wykiełkowania nawet czapek ze skorupki nasiennej nawet nie zrzuciły. Takie leniuchy...
lunapomyluna
50p
50p
Od: 23 lis 2014, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje wysiane 5 dni temu siedza cicho nie wychylają się nawet.... ile im dać?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj im tyle ile im potrzeba ;) Wyrosną.

No tak mi się wydaje, że szybko rosną. Te przesadzone w kubki szczególnie. No i dużo się dzieje w kolorach czy w kształtach liści, które się już coraz bardziej wyodrębniają.
Teraz żałuję, że oszczędzałam miejsca i wsiałam blumego i rokoko razem. Nie wiem co jest co. :roll:
stef63
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lut 2012, o 21:09

Post »

Kiedy będzie widać, jakie będą kolory koleusów rokoko?
Moje wysiane z nasion (1 stycznia) są już całkiem spore. Mają już po trzy pary liści, liście spore bo 5-7 cm, a kolorów nie widać. Większość jest ciemno fioletowo-brązowa z zielonym brzegiem, a pierwsze ich liście były różne. Czy to znaczy że one będą takie same? Odróżniają się tylko te, które są zielone z delikatnymi biało-żółtymi prążkami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”