Figa na działce, w donicy
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy
Ja figę odkryję dopiero pod koniec marca i chyba zastosuję kabel grzewczy. Temperaturę nastawię na +2 stopnie i gdy będą zapowiadane przymrozki to będę musiał owijać figę agro i kablem. Dosyć dużo roboty będzie z nią (jeżeli nie przemarzła).
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jako że figi zaczęły się wybudzać w miejscu którym zimują.
Zacząłem uprawiać "fig schuffle" w ciepłe dni wyciągam je na zewnątrz a noc chowam z powrotem. Powoduje to że liście od samego początku przystosowują się do mocnego słońca i nie ma potrzeby hartowania.
Kilka odmian( Francuesco, LSU Champagne, Conadria,MBVS, LDA oraz Pied de Beouf) już pokazały brevas crop.
Na jesień wsadziłem jedną figę do gruntu Peretta/LDA całą zimę niczym nie była okrywana, lekko podrapałem korę i pod spodem zielone kambium!! Duża szansa ze przetrwała bez okrycia.
Rozpocząłem również ukorzenianie nowych odmian;)
Zacząłem uprawiać "fig schuffle" w ciepłe dni wyciągam je na zewnątrz a noc chowam z powrotem. Powoduje to że liście od samego początku przystosowują się do mocnego słońca i nie ma potrzeby hartowania.
Kilka odmian( Francuesco, LSU Champagne, Conadria,MBVS, LDA oraz Pied de Beouf) już pokazały brevas crop.
Na jesień wsadziłem jedną figę do gruntu Peretta/LDA całą zimę niczym nie była okrywana, lekko podrapałem korę i pod spodem zielone kambium!! Duża szansa ze przetrwała bez okrycia.
Rozpocząłem również ukorzenianie nowych odmian;)
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2018, o 11:31
ja w tym roku do mojego balkonowego zestawu poluję na afgańczyka. Polecacie jakieś sprawdzone źródła?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakiego afgańczyka ?
Ja głupia kacza pipa zapomniałem jednej doniczki z foliaka jesienią. Na 99,9% wszystko przemarzło, ale wniosłem doniczkę do ciepła i liczę na cud.
Ja głupia kacza pipa zapomniałem jednej doniczki z foliaka jesienią. Na 99,9% wszystko przemarzło, ale wniosłem doniczkę do ciepła i liczę na cud.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2018, o 11:31
Afgańczyka figowego Ficus afghanistanica. Nie jest to chyba odmiaa szczególnie popularna niestety...newrom pisze:Jakiego afgańczyka ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Fajnie wygląda. Jak znajdziesz to daj znać gdzie :>
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
Ależ ona cudna jest!!!
Gdzie ją można zdobyć?
Gdzie ją można zdobyć?
Bardzo łaskawa zima była tego roku.Moje figowce zarówno w ogródku miejskim jak i na działce przezimowały bez okrycia w bardzo dobrym stanie. Nawet sadzonka którą zrobiłem nie przemarzła mimo że zielona (tylko nakryta doniczką). Minimalną temperaturę jaką miałem -10 stopni
Pozdrowienia z Wrocławia
- Senior
Witaj snow0010, myślałem że przestałeś pisać na forach. Co z twoją zimowaną w gruncie figą Peretta? Jakie odmiany masz w tych doniczkach?
Siema Senior, faktycznie ostatnimi czasy mniej się udzielam na forach Jeżeli chodzi o perette to ubiegłej zimy zeżarł ją grzyb aż do samej ziemi (jak mnie wszyscy ostrzegali). W tym roku posłuchałem się poprzednich rad i worek poszedł tylko na samą górę okrycia. Wyglądało to mniej więcej tak:
Na zdjęciach napolitana ale peretta była okryta w taki sam sposób. Zimę mamy w tym roku bardzo łaskawą i po wczorajszym odkryciu fig w gruncie wygląda że przetrwały bez uszczerbku.
Póki co w grucie jest Peretta i Napolitana. W donicach Ice crystal, Panachee i "Afganka". Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku powinno przybyć jeszcze siedem odmian (Hardy Yellow, Cerretto, Kadota, Izmir, Madeleine des saisons, RDB i Bornholm). Po za tym oczywiście dalej piorytetem są cytrusy
Na zdjęciach napolitana ale peretta była okryta w taki sam sposób. Zimę mamy w tym roku bardzo łaskawą i po wczorajszym odkryciu fig w gruncie wygląda że przetrwały bez uszczerbku.
Póki co w grucie jest Peretta i Napolitana. W donicach Ice crystal, Panachee i "Afganka". Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku powinno przybyć jeszcze siedem odmian (Hardy Yellow, Cerretto, Kadota, Izmir, Madeleine des saisons, RDB i Bornholm). Po za tym oczywiście dalej piorytetem są cytrusy
- Senior
Widzę że zakładasz kolekcję fig. Ja z kolei zwiększyłem ilość posiadanych cytrusów i palm. Przed zakładaniem worka nylonowego ostrzegałem cię na dwu forach