Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p
Od: 18 wrz 2014, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Figa na działce, w donicy

Post »

Ostrzegaleś i miałeś rację :wink: Ale że człowiek uczy się na błędach to już tego nie zrobię.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja figa w gruncie przezimowała praktycznie bez uszkodzeń. Wypuściła nawet małą gałązkę z ziemi.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2019, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na tym Forum jestem nowicjuszem i dlatego chciałbym się przedstawić- mieszkam koło Tarnowa i mam kilka zainteresowań:
- mam sporą kolekcję cytrusów, które corocznie ładnie owocują,
- kilkadziesiąt sukulentów i kaktusów,
- posiadam winnicę a w niej około 120 odmian deserowych i 20 przerobowych- w sumie około 360 krzewów,
- zaczynam trudnić się kowalstwem na własny użytek,
- uprawiam ciekawe rośliny owocowe- borówki amerykańskie, kiwi (krzew odmiany Issai corocznie obficie owocuje pomimo tego, że w pobliżu nie ma zapylaczy) i figę.
Figę uprawiam już kilka lat- najpierw w donicy a od 3 lat rośnie koło werandy- ma aktualnie 2,3 m wysokości (tyle urosła w roku ubiegłym) i ponad 20 grubych pędów.
W roku ubiegłym przy -20 stC przemarzała- odbiła z pąków, które były okryte ziemią. Zawiązała mnóstwo owoców ale tylko kilka dojrzało.
Tej zimy najniższa temperatura była 1 grudnia i było wówczas -13 stC. Na dzień dzisiejszy pączki nabrzmiały i wszystko wskazuje, że bardzo dobrze przezimowała. Jedynie niektóre szczytowe zakończenia pędów przemarzły.
W roku ubiegłym ukorzeniłem drugą i za 2 tygodnie posadzę ją obok pierwszej.
x-Z-a klon
---
Od: 11 lut 2019, o 12:55

Post »

A masz jakieś zdjęcia? Jeśli tak, pokaż. Bardzo jestem ciekawa tej figi.
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przed chwilą zrobiłem zdjęcia: krzewu i gałęzi z nabrzmiałymi pąkami. Oprócz kopczyka moja figa nie miała żadnej innej ochrony przed mrozami i ładnie przezimowała.
Obrazek

Obrazek
x-Z-a klon
---
Od: 11 lut 2019, o 12:55

Post »

Faktycznie, spory krzaczek. Czy wiesz co to za figa? Skąd ją masz? Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy wiesz co to za figa?
Nie mam pojęcia ale w opisie była wzmianka, że wytrzymuje mrozy do -16 stC.

Skąd ją masz?
Kupiłem tę figą na Allegro 8 lat temu- w donicy moja figa rozrosła się bardzo i zimowała w budynku gospodarczym. Zapomniałem o niej a przyszły mrozy ponad 20-to stopniowe (w butelce stojącej obok z wody zrobił się lód) i byłem przekonany, że figa padła więc ją wystawiłem na pole pod koniec lutego. W marcu były przymrozki do -6 stC. Zdziwiłem się bardo kiedy na początku kwietnia zazieleniła się- nie przemarzł żaden pączek więc ją dla wygody wkopałem ją do gruntu. Kiedy rosła w dużej donicy musiałem ją latem prawie codziennie podlewać.

Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Owocowała bardzo ładnie ale owoce nie były takie duże jak z gruntu. Owoce miały kolor brązowo fioletowy.
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Witam.
Pozwolę sobie się wtrącić jako "domorosły detektyw". Pamiętam te figi, na Allegro były sprzedawane jako Brown Turkey i faktycznie w opisie było podawane te -15 stopni wytrzymałości mrozowej.
Poza tym kora ma taki sam odcień ja Brown Turkey. Np. mój figowiec zwyczajny ma korę w kolorze szarym jak gniazdo os a z kolei BT ma kolor taki jak na tych zdjęciach u mnie. Opis owoców też pasuje do BT, zatem chyba jest to nasza popularna figa Brown Turkey.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za informację- od dzisiaj wiem co to za odmiana i nie robi u mnie za NN-a.
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka ukorzenionych sadzonek zostało przesadzonych do 2L doniczek ziemia-perlit 50:50.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wcześniej były ukorzeniane różnymi metodami:
-w wilgotnym włóknie kokosowym
-w wilgotnym perlicie
-w mchu
po pokazaniu się znacznych ilości korzeni, przesadzam j/w.
Czas ukorzeniania 4-? tygodni:)

Odmiany aktualnie ukorzeniane w różnym stadium rozwoju:
Angalina
LSU Thibodaux
Nero 600M
Sal's
Texas Everbearing
Strawberry Verte
Garfield Unknown
Grise de Saint Jean
Osborns Prolific
Takoma Violet
Desert King
Unknown Sicilian Yellow
Valle Negra
Ronde De Bordeaux
Brunswick
Noire de Caromb
Bornholm Diamond
Desert King
Improved Celeste
Valle Negra
Ponte Tresa
Fracazzano Bianco
Galicia Negra
Marot
Aron
Lilo
Bright Dame
Figara Precoz
I-258
Smith
Noire de Barbentane
Fiorine de Ruve
Florea
Golden Riverside
Hardy Chicago
TX-BA-1
Hardy Chicago
Malta Black
Kadota/ Laurencio
Sweet Diana
Black Jack
Celeste
RDB
Green Ishia
Adriatic JH
Pastiliere
Sultane
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
arturh
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 21:35

Post »

Keszel te najwyższe pędy wyglądają na przemarznięte. Szara matowa kora na to wskazuje.
Pozdrowienia z Wrocławia
Mazur62
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2019, o 19:02

Post »

Mam pytanie do ekspertów w dziedzinie uprawy fig w naszym klimacie.
Dostałem do użytkowania szklarnię na działce teściów. Chciałem trochę urozmaicić uprawę, a nie tylko nowalijki oraz pomidory i ogórki. Zasadziłem 2 różne figi i 1 winorośl.
Aby zapobiec rozrastaniu się korzeni tych krzewów po całej szklarni, a mam zamiar jednak trochę pomidorów zasadzić, wykopałem na 70-100 cm dołki i umieściłem w nich cienkościenne metalowe złomowe rury fi 40 cm. Przy okazji zauważyłem sporo korzeni pobliskich drzew owocowych, co dodatkowo wyjaławia glebę w szklarni. Na 1 m jest u mnie wilgotna ciemna glina.
Z literatury wiem, że figa korzeni się w słabej glebie, rośnie na skałach. Czy poradzi z takim podłożem i się ukorzeni.
Niestety nie okrywałem fig w szklarni i nie jestem pewien czy rośliny żyją, bo jeszcze nie widzę nabrzmiałych pąków. Ale w słońcu w szklarni temperatura dochodzi do 30 st. więc zaraz powinienem to wiedzieć.
W związku z tym mam jeszcze pytanie, czy jednak okrywać rośliny w szklarni. Czy np. pół metra stroiszu wystarczy.
arturh
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 21:35

Post »

Mazur figowiec to mało wymagające drzewo . Na południu Europy rośnie jak przysłowiowy chwast.
W szklarni będzie rósł bardzo mocno. Będzie trzeba co roku intensywnie przycinać . Jeżeli nie rośnie w donicy to z pewnością grunt w szklarni będzie przerośnięty korzeniami. Co do mrozów w zimie to sama szklarnia nie pomoże
Figowiec potrafi wytrzymać krótko - 15.Jeżeli mrozy się przeciągają do chłód wtargnie do szklarni i uszkodzi roślinę.
Najlepiej to prowadzić drzewko bardzo nisko .Na jesieni przygiąć gałęzie i obsypywać ziemią, liśćmi.
Pozdrowienia z Wrocławia
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”