Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2

Post »

Kanek pisze:Zainspirowany tym wpisem: http://balkonowywarzywnik.pl/news/test- ... -i-rozsad/
zakupiłem przez internet kilka worków podłoża Bella firmy Hydrokomplet (t na końcu, nie x), i jak do tej pory złego słowa nie powiem. Papryczki, bakłażany, por, seler, cebula rosną, podłoże nie pleśnieje, jak na razie brak ziemiórek, bardzo mało patyków, fajna struktura, już z perlitem.
Kupowałem po 4zł za 10l + przesyłka paczkomatem.
W porównaniu z zeszłym rokiem i ziemią z Biedry to niebo a ziemia :D Nie powiem, na zwykłej Biedronkowej do kwiatów też się rozsada udała, ale podłoże pleśniało, ziemiórek latały chmary, a 1/6 worka to frakcja nierozłożona.
Dzięki Kanek za info :!: Właśnie podłoże przyjechało; no to siejemy :)
Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

aturi pisze:Może ktoś z was będzie sie orientował,
gdzie dostanę "uniwersalne podłoże warzywne Aura ,z dodatkiem piasku firmy hollas" Bo w ostatnim czasie spotykam tylko "podłoże warzywne" aura
bez piasku.
Pracuję w firmie ogrodniczej w Żorach, mamy "Podłoże warzywne" z Aury, ale zobaczę w poniedziałek, czy mamy to zwykłe, czy z dodatkiem piasku, bo nie przyglądałam się specjalnie.
Pozdrawiam, Gosia:)
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kanek pisze:Zainspirowany tym wpisem: http://balkonowywarzywnik.pl/news/test- ... -i-rozsad/
zakupiłem przez internet kilka worków podłoża Bella firmy Hydrokomplet (t na końcu, nie x), i jak do tej pory złego słowa nie powiem. Papryczki, bakłażany, por, seler, cebula rosną, podłoże nie pleśnieje, jak na razie brak ziemiórek, bardzo mało patyków, fajna struktura, już z perlitem.
.
Już pierwszy worek prawie cały poszedł i prawdę mówiąc zdziwiła mnie ilość nierozłożonych patyków, korzonków i kory. Poza tym ok, obserwuje dalej :)
Aneta
Początkująca ogrodniczka
irek76
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2012, o 20:37

Post »

W jakiej formie dodać nawóz Yara Mila Complex do torfu w celu uzyskania substratu do pikowania.Lepiej zmielić granulat i dodać w pylistej formie,czy bezpośrednio z opakowania jako granulki?
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

W firmie w której chwilę pracowałem dodawało się bezpośrednio do mieszalnika nawozy bez mielenia.Yara mila hydrocomplex był dodawany do podłoża do wysiewu z włóknem kokosowym.
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym sezonie trafiła mi się bardzo dziwna ziemia do siewu z LM ;:224 Ma wmielone jakieś dziwne kępki materiału :shock: Ma taką dziwną lepką konsystencję i zbitą strukturę, ze dla bezpieczeństwa domieszałam jej czysty piasek. Kawałki drewna i patyki nawet 10 cm :;230 Jedyny plus, to nic w niej nie z łapało zgorzeli póki co.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A może to są włókna kokosowe, a nie materiał.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Nie, używałam już włókno kokosowe i jest bardziej kędzierzawe. A to dziwne coś składa się z cienkich włókienek jakby wata szklana czy jakaś bawełniana sieczka.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

Nie napisałaś które to podłoże z oferty lm.To może być ten torf nie rozłożony dobrze,nie pamiętam jak to się tam fachowo określa....
Przyczyny mogą być dwie ,dodali dla oszczędności do mieszanki bo taki jest tańszy niż zwykły(zawiera wielkie kłaki i właśnie suche patyki,przypomina włókno konopne) lub specjanie żeby było luźniejsze podłoże zamiast włókna kokosowego lub zamiast większej ilości włókina kokosowego(bo taniej).
A,że przed sezonem trzeba wyrobić z produkcją i kontraktami dla marketów to leci co popadnie byle w worki poszło i żeby producent kar nie płacił za nieterminowe dostarczenie towaru.Najwyżej co któryś klient będzie się kwapił i próbował reklamować...takie realia.
LEGENDS NEVER DIE
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Aguss85

Zwróciłaś uwagę na datę produkcji?
Powinna być tegoroczna.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

No i tez mam problem, pomidorki - katastrofa, przepikowane około 10 dni temu, praktycznie nie rosną, ale i nie padły, zsinialy. Liscienie zżółkły i odpadają. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarza. Podłoże maja inne niż w latach poprzednich. Nie ma daty pakowania. I oto to podłoże i wszystkie info na opakowaniu, oprócz nazwy i adresu firmy to wszystko co na fotce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czy ktoś miał to podłoże ?
Pozdrawiam! Gienia.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Po pierwsze pH jest za wysokie.
Zasolenie w normie ale nie wiadomo czy to nie jest wyprodukowane z oczyszczalni ścieków, miejskich kompostowni. Raczej jest bez dodatku nawozów.
Najlepsze to jest klassman ts 1 i ts3 ale mają po 200 litrów
Można poszukać hollas ale i z tym miałem w zeszłym roku niemiłe przypadki
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

gienia1230 pisze:No i tez mam problem, pomidorki - katastrofa, przepikowane około 10 dni temu, praktycznie nie rosną, ale i nie padły, zsinialy. Liscienie zżółkły i odpadają. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarza. Podłoże maja inne niż w latach poprzednich. Nie ma daty pakowania. I oto to podłoże i wszystkie info na opakowaniu, oprócz nazwy i adresu firmy to wszystko co na fotce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czy ktoś miał to podłoże ?
nie mów mam to podłoże uniwersalne przepikowalam papryki na razie ok, choć wydaje mi się, że liście b jasno zielone.
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Werutka popatrz czy to nie wygląda trochę jak u mnie?

Obrazek

Mnie się też coś z rozsadą zrobiło i nie mogę opanować sytuacji.

Skaczę z podłoża na podłoże. Obecnie testuję czwarte, dzis piąte.
Mam krążki torfowe , podłoże Hollasa do siewek i pikowania, położe AB też produkcji hollas, ziemię z zestawu i ziemię z bierdy. Rośliny mi padają jak szalone,nie umiem ustalić przyczyny.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

By przesadzić roślinki i przetestować nowe podłoże potrzeba minimum około tygodnia, nie mam tyle czasu. Pomidorki idą do szklarenki. U mojej siostry na tym podłożu wypadł już jeden pomidor , u jej sąsiadki (to samo podłoże) padło już 3 sztuki. Na szczęście zawsze robimy więcej rozsady, tak na wszelki wypadek.
Jedno wiem , wodę w kranie mam baaardzo twardą, przy takim pH trzeba wodę zmienić. Przefiltruję, trochę tego kamienia filtr zatrzyma.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”