Pod puszczą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod puszczą cz.2

Post »

Witam na przednówku , czyli przed nowym sezonem ogrodowym . :wit

Marzec pogodowo nam nie odpuszcza , więc za dużo w ogrodach zrobić nie możemy . W prawdzie , na niedzielę na południu ma być nawet 18 st. , ale ja będę w ogrodzie w sobotę i akurat ma siąpić a od poniedziałku znowu ochłodzenie , czyli zgodnie z przysłowiem , że w marcu jak w garncu .Dzisiaj rano sprzątałam ogródek pod balkonem w mieście i rosnąca tam forsycja z pewnością w przyszłym tygodniu już zakwitnie .Pracy w ogrodzie mam całą górę i martwię się tylko o pogodę , na dwa dni nie mogę jeszcze pojechać , więc muszę się dobrze zastanowić jakie prace są na cito , a które mogą jeszcze następny tydzień poczekać .

Iwonko ,zdrowie najważniejsze , musisz się dobrze wykurować bo wiosenna pogoda jest zawsze zdradliwa .zdążysz zrobić porządki , eM pomoże i będzie czyściutko .Ja też mam w ogrodzie ogrom pracy , ale nie mogę tam pojechać na tyle ile bym chciała , więc będę goniła w kwietniu , samo życie .

Moniczko , no niestety ciągle jest jeszcze chłodno , musisz poczekać do niedzieli , ale ogród masz w zasięgu ręki , więc szybciutko uporasz się z wiosennymi porządkami .Mam nadzieję , że dbasz o siebie ,sezon dopiero zaczynamy , więc nie szalej za mocno . ;:196

Aniu , wiosna jest miła jak czujemy już ciepełko a taka pogoda jak teraz to tylko w domu siedzieć , chociaż ja dzisiaj przed blokiem pod swoimi oknami sprzątałam bo już mnie nosi .Martwię się o tegoroczne wyjazdy na dwa dni do ogrodu bo moja Mama wymaga już ciągłej opieki a jechać ze mną nie bardzo chce , więc mam mały problem , jednak będę to musiała jakoś poukładać .Z pewnością też czekasz na ;:3 .Pozdrawiam ;:167

Dorotko , dzięki ;:196 a na targowisko zapraszam do Pruszkowa ;:108

Bożenko , właśnie zrobiłam zaczyn do jutrzejszego , wieczornego pieczenia chlebka a w piątek rano muszę narobić pierogów z mięsem na wyjazd i Mamie na sobotę .Dzisiaj przed pracą załatwiałam podatki i opłaty , trochę nawet zmokłam na rowerze bo mocno siąpiło ;:202 Mam nadzieję , że w sobotę nie będzie padało cały dzień .Dobrych nadchodzących dni ;:168

Iwonko ,wiało i u mnie nawet mocno , ale na szczęście obyło się bez szkód .Na wsi też chyba wszystko w porządku bo sąsiedzi nic mi nie donoszą .Niecierpliwie czekam na piąteczek ;:65 Pozdrawiam cieplutko ;:167

Mariuszu , Mama wprawdzie bez gipsu , ale tak się przyzwyczaiła przez 7 tygodni do pełnej obsługi , że teraz trudno mi namówić ją do zrobienia choćby kanapki , więc lekko w dalszym ciągu nie będzie ;:306 .Miłej pracy na działeczce . ;:167

Zuziu , ja z pracami w ogrodzie w ogóle się nie rozkręciłam no bo i kiedy ?Niestety wczoraj na targowisku kupiłam kolejne lilie więc mam już 18 , a do tego 3 prymule , chyba powinnam omijać targowisko :;230 , tylko jak tu się obyć bez jajek , jabłuszek , dobrej swojskiej szyneczki i innych dobroci ;:202 . Pozdrawiam ;:196

Wandeczko ,oj , ja mam jednak wątpliwości bo myślę , że jednak noce będą jeszcze zimne a i w dzień przy pochmurnej pogodzie nie będzie nam zbyt przyjemnie .Myślę , że dopiero końcówka marca może być cieplejsza , więc z zasilaniem roślin nie będę się zbyt spieszyła .Udanej soboty i niedzieli . ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu więc udanego piąteczku życzę ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Eluś :wit
Ale ty masz cudnego kielichowca ;:215
I jakieś duże ma te kwiaty ;:173
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne wspomnienia ;:63 w kolejny tygodniu ma się ochłodzić, ale będzie ;:3 więc może uda się podziałać ogrodniczo ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Elu, można pomysleć już teraz o podwyższonych rabatach
Wystarczy kupić nadstawki paletowe. Mają wymiar 120/80 cm.
Koszt to około 15-30 zł za jedną.
Właśnie z takich nadstawek mam zrobiony mój warzywnik
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witam wszystkich pozytywnie zakręconych .

Do ogrodu wyjechałam w piątek wieczorem , więc mimo paskudnej pogody od rana w sobotę wzięłam się do pracy . Powiem szczerze , że jak
tak sobie stanęłam i popatrzyłam to trudno mi było podjąć decyzję z której strony mam zacząć ;:202 .Z małą przerwą pracowałam do zmierzchu a wieczorem zrobiłam generalny porządek w kuchni , spać poszłam po północy .Rano skoro świt wpadłam na sprzątanko do łazienki i o 9 tej miałam ją z głowy , więc zmieniłam tylko obuwie i znowu do ogródeczka , na szczęście pogoda zrobiła się cudna i do południa to co miałam do zrobienia zrobiłam i ledwo żywa wtarabaniłam się do samochodu i do domu , ale pod blokiem miałam już problem żeby wysiąść ;:306 . Po kąpieli i szybkiej przekąsce padłam jak długa .Mogę tylko powiedzieć , że wszystko w miarę posprzątałam ,wycięłam , zostało mi wyczyścić tylko marcinki z przodu przed siatką i przyciąć róże .Rozrzyciłam też nawóz koński na grządki , pod krzewy i drzewa oraz zapełniłam bekę 120 L ,żebym miała do podlewania róż i nie tylko .Posadziłam też 18 cebul lilii, 3 szt.ciemierników od koleżanki i pierwiosnki z domu bo przekwitły .Teraz pojadę dopiero za dwa tygodnie , chociaż powinnam w sobotę bo czas przyciąć róże , ale trudno , moje panny muszą niestety poczekać .Najbardziej się zezłościłam bo zrobiłam dwa zdjęcia i aparat mi się wyładował , zapomniałam go sobie naładować ;:223 . Pracy jest jeszcze moc , trzeba nawozić rośliny , borówki ,trawnik ,zacząć odchwaszczać bo co jak co , ale chwaściory już atakują , przyciąć róże itp , itd.........a w domu jeszcze obrobić parapety ;:oj

Iwonko , bardzo lubię piątek , piąteczek , piątunio bo w perspektywie są dwa dni na intensywny odpoczynek co właśnie wykazałam powyżej ;:306 Pozdrawiam cieplutko i pędzę do Ciebie . ;:167

Aniu , tak , ten kielichowiec ma wyjątkowo duże kwiaty i praktycznie kwitnie przez cały sezon dlatego uwielbiam tego krzaczora ,jesienią posadziłam drugiego przy betonowym słupie żeby mi go trochę zasłonił ;:108 .Dobrych dni ;:167 .

Natalko , w marcu jeszcze jest z pogodą bardzo różnie , więc ja jadę , jak jestem pewna ,że nie nabawię się jakiegoś choróbska , teraz pojadę dopiero za dwa tygodnie , może będzie już cieplej .Miłej , ogrodowej pracy . ;:167

Gosiu , w tym sezonie grządki warzywne mam już w zasadzie wyznaczone , nawiezione , obsiane poplonem , więc nic już nie będę zmieniała bo i nie mam na to czasu , ale może końcem lata jak zaczną mi się robić w miarę puste to może pomyślę zrobić chociaż dwie .U mnie wszystkie prace muszą być zaplanowane z dużym wyprzedzeniem bo sama muszę załatwić materiał , transport a potem jeszcze to
zrealizować . ;:oj . Dzięki za informacje ;:196 , dobrego tygodnia i ciepełka ;:167

Obrazek

Obrazek

Wyszło już mało ostre i niestety też ostatnie ;:202
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

O ja Cię, po tym wszystkim jeszcze żyjesz? :shock: Gratuluję wytrwałości, ale zakwasów nie zazdroszczę ;:180
To prawda co piszesz o pogodzie, nie warto ryzykować zdrowiem ;:131 Też bym chciała pojechać kolejny raz, choćby na krótko, ale się nie da, za zimno ;:185 W ostatnich prognozach pokazują poprawę na koniec tygodnia, więc jest nadzieja ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Uuuu Elu zaszalałaś ;:108 tyle pracy ile wykonałaś to medal Ci trzeba dać :) wyobrażam sobie jak się czułaś jak już na łóżku się położyłaś :) pracy zawsze nam będzie przybywać w ogrodach i musimy dać radę :) pięknie wiosnę czuć już nawet na tych kilku zdjęciach :)
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Elu czytam,że poszalałaś z porządkami na działce ;:138 ;:138 jak to cieszy człowieka jak może w ziemi pogrzebać byle by się trochę ociepliło,bo dziś pierwszy dzień wiosny a u mnie zimnica. Piękne serwetki ;:167 sobie zrobiłaś i to w fajnym kolorze, lubię zielony. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No pięknie Elu ;:196 , jak radośnie pomęczone jesteśmy, ja wpadłam zobaczyć co u Was i lecę do wanny, bo jutro z łóżka się nie zgramolę, a do pracy trzeba wstać ;:108 , dużo zrobione, ale dużo jeszcze do zrobienia, damy radę ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Elu ;:168 . Wiosnę nie tylko czuć ale widać, kolorków przybywa. Fajnie że mogłaś popracować a i co się bardzo liczy pracy ubywa. Ja także dziś na swoją działeczkę zajrzałam ale tylko popatrzeć. jak ma się mola na głowie jakoś praca nie idzie :( Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Gratuluję wytrwałości! Widzę że nie jestem sam, wczoraj układałem kostkę pod dębem, nawet nie zauważyłem kiedy zacząłem puszczać dymki z ust :D
Tulipany już Ci kwitną? Mam kilka cebulek lilii, piszesz że już wsadziłaś do gruntu. Myślałem że to jeszcze nie pora, mogę już moje posadzić?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elu, w tak krótkim czasie wykonałaś gigantyczną pracę ;:63 A jak się czułaś w poniedziałek? Czułaś każdą kosteczkę? :wink:
Moje róże też muszą jeszcze poczekać na cięcie, bo dopadło mnie choróbsko :roll: Najpierw się muszę wykurować, żeby mieć siły na cięcie takiej ilości róż.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”