Rododendrony - zasilanie - nawożenie - zakwaszanie
Re: Rododendrony - zasilanie - nawożenie - zakwaszanie
No to pozwolę sobie zabrać głos w kwestii zakwaszania i proszę ewentualnie o komentarz.
Skoszonę trawę upycham na siłę do wiadra plastikowego i zamykam pokrywką. Po dwóch tygodniach mam kiszonkę, którą przepłukuję wodą deszczówką (wychodzi pH =~ 4.5 ) i podlewam rododendrony, hortensje i czasami wrzosy. Robię tak od dwóch lat i rododendrony wyglądają dobrze ( soczysta ciemna zieleń itp. ), mimo, że coś im nadgryza liście ( ale raczej nie opuchlak, bo go nigdy nie znalazłem; na marginesie, może wiecie, co to może być? ). Poza tym nawożę wyłącznie dolistnie florowitem uniwersalnym ( pH = 3.5 ) kilka razy w sezonie i raz lub dwa Insolem pH, który pryskam też podłoże wokół. Nawożenie kończę w lipcu. Nie stosuję żadnych nawozów posypowych za wyjątkiem siarki przy sadzeniu i posypowo raz na kilka lat, ani żadnych nawozów jesiennych. Podłoże było stosowane sklepowe przy sadzeniu jakieś 7 - 8 lat temu. Kiedy mierzę teraz jego pH papierkiem lakmusowym, to zawsze wychodzi mi coś koło 6.5.
BTW, czy ktoś z Was wie, jak zmierzyć poprawnie pH gleby popierkiem lakmusowym? Ja zwilżam próbkę wodą demineralizowaną i moczę. Co do płynu Helliga, to zawsze otrzymuję kolor brudny, więc zarzuciłem tą metodę.
Skoszonę trawę upycham na siłę do wiadra plastikowego i zamykam pokrywką. Po dwóch tygodniach mam kiszonkę, którą przepłukuję wodą deszczówką (wychodzi pH =~ 4.5 ) i podlewam rododendrony, hortensje i czasami wrzosy. Robię tak od dwóch lat i rododendrony wyglądają dobrze ( soczysta ciemna zieleń itp. ), mimo, że coś im nadgryza liście ( ale raczej nie opuchlak, bo go nigdy nie znalazłem; na marginesie, może wiecie, co to może być? ). Poza tym nawożę wyłącznie dolistnie florowitem uniwersalnym ( pH = 3.5 ) kilka razy w sezonie i raz lub dwa Insolem pH, który pryskam też podłoże wokół. Nawożenie kończę w lipcu. Nie stosuję żadnych nawozów posypowych za wyjątkiem siarki przy sadzeniu i posypowo raz na kilka lat, ani żadnych nawozów jesiennych. Podłoże było stosowane sklepowe przy sadzeniu jakieś 7 - 8 lat temu. Kiedy mierzę teraz jego pH papierkiem lakmusowym, to zawsze wychodzi mi coś koło 6.5.
BTW, czy ktoś z Was wie, jak zmierzyć poprawnie pH gleby popierkiem lakmusowym? Ja zwilżam próbkę wodą demineralizowaną i moczę. Co do płynu Helliga, to zawsze otrzymuję kolor brudny, więc zarzuciłem tą metodę.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każda metoda która daje zadowolenie jest dobra - nie mam zamiaru dyskutować czy zakwaszanie jest skuteczne czy tylko uspakaja sumienie. W uprawie tych krzewów to nie nazwa nawozu jest ważna ale skład. Chętnie zobaczyłbym efekty pracy.
Moja koleżanka mierzyła papierkami lakmusowymi zanim zakupiła dobrej klasy pH metr
10 gram podłoża do 100 ml wody destylowanej dokładnie wymieszała roztwór a po 30 minutach jak cząstki stałe osiadły dokonywała pomiarów.
Moja koleżanka mierzyła papierkami lakmusowymi zanim zakupiła dobrej klasy pH metr
10 gram podłoża do 100 ml wody destylowanej dokładnie wymieszała roztwór a po 30 minutach jak cząstki stałe osiadły dokonywała pomiarów.
Witam Czy dobrym pomysłem było by zastosowanie przed kwitnieniem rh polifoski 6 o składzie NPK(S) 6-20-30(7) w celu poprawy kwitnienia ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Różaneczniki zawiązują pąki tego roku, a następnego kwitną.
Nie poprawisz więc tegorocznego kwitnienia, ale możesz poprawić przyszłoroczne.
Nie poprawisz więc tegorocznego kwitnienia, ale możesz poprawić przyszłoroczne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ja daję na wiosnę azofoskę potem czasem podleję gnojówką a dolistnie co ok 10 dni leje wg przepisu asprekola konewkę z rozpuszczonym siarczanem magnezu+siarczan żelaza.
Na jesień podsypuję nawóz np polifoskę lub cos podobnego jesiennego i dosypuję kwaśnej ziemi.
Rośnie kwitnie jak cholera:)!
Na jesień podsypuję nawóz np polifoskę lub cos podobnego jesiennego i dosypuję kwaśnej ziemi.
Rośnie kwitnie jak cholera:)!
Witam
Potrzebuje pomocy z nawożeniem mojego ronka Mam go drugi rok posadzony w bardzo duży dołek z podłożem do ronodendronów. W tamtym roku niczym nie nawożony A w tym zakwiktł jednym kwiatem ale teraz wypuszcza duzo przyrostów . Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem jak go nawozić Chciałbym mieć jakąs regułe np. kiedy i czym nawozimy i do tego sie stosować Proszę o jkąs radę
Potrzebuje pomocy z nawożeniem mojego ronka Mam go drugi rok posadzony w bardzo duży dołek z podłożem do ronodendronów. W tamtym roku niczym nie nawożony A w tym zakwiktł jednym kwiatem ale teraz wypuszcza duzo przyrostów . Jestem laikiem w tym temacie i nie wiem jak go nawozić Chciałbym mieć jakąs regułe np. kiedy i czym nawozimy i do tego sie stosować Proszę o jkąs radę
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2018, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Agnieszka- Może być, tylko czemu taki drogi?
Paweł nawóz do kwasolubnych np taki j.w. tylko może nie taki drogi.
Paweł nawóz do kwasolubnych np taki j.w. tylko może nie taki drogi.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Siarczan amonu 2kg za 11zł można kupić, siarczan magnezu za 13 tez 2kg.
Za kolorowe opakowania pokazywane w tv trzeba słono wybulić
Za kolorowe opakowania pokazywane w tv trzeba słono wybulić
- asprokol
Dlaczego piszecie że drogi ?? może to cena 25 kg worka
Podzielcie się swoim doświadczeniem: Czy robicie oprysk przed zima na grzyba? Mam złe doświadczenie z rododendronami- zawsze mi chorowały . od kiedy je pryskam na wiosne jest jakby lepiej, Nie wiem czy jest sens opryskać je np. miedzianem, czy to nie ma całkowicie znaczenia. Podzielcie się wiedzą proszę
- asprokol
Moje rododendrony nigdy nie były pryskane żadną chemią więc wiedza praktyczna na ten temat jest mi obca.
Zazdroszczę że nie musisz robic oprysków na rododendrony. U mnie wszystko rośnie a ukochane rododendrony ciągle maja albo grzyba, albo je coś zjada. W sumie dopiero od dwóch lat(OD KIEDY PRYSKAM) widzę przyrosty a nie ubytki"-) ale z drugiej strony jestem przeciwnikiem chemii więc ciągle żyję w poczuciu winy