Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
Wydawał się jakiś dziwny jak na szpinak... Ale skoro nowozelandzki to ... się nie znam ;)
Iza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
No wlaśnie, bo jest jeszcze szpinak pnący Malabar. .
Jesteście pewni że liście można jeszcze zjesc? Bo wiecie mam 1.5 roczna córkę i jej w zasadzie ten szpinak też chce podawac:) dziękuję wszystkim za odpowiedzi
decuszka a czemu niby nie miała byś podać? Jak już to bym się zastanowiła nad szpinakiem ze sklepu. Mój 16 miesięczny syn je wszystko z ogrodu, włączając na wpół dojrzałe pomidory i truskawki, które sam sobie zerwie.
Iza
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 sie 2014, o 02:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry wszystkim
Ja wysiałem Szpinak Odmiany Olbrzym Zimowy 14.08.2018 do gruntu czy tym roku jeszcze siem tego szpinak czy on przezimuje do wiosny i Kiedy będę mógł skupać liscie.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Ja wysiałem Szpinak Odmiany Olbrzym Zimowy 14.08.2018 do gruntu czy tym roku jeszcze siem tego szpinak czy on przezimuje do wiosny i Kiedy będę mógł skupać liscie.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Mój szpinak Wiking (dwa rzędy po 2 metry), posiany wprost do gruntu, w styczniu (skorzystałam z chwilowego ocieplenia). Od połowy lutego tylko raz był odkryty i korzystał z kąpieli słonecznej, obecnie przebywa pod dwiema warstwami włókniny wiosennej i dwoma płatami zimowej. Pod takim przykryciem przeżył nocne ochłodzenia do -12 stopni Nie mam doświadczenia ze szpinakiem, kiedyś wysiałam za późno, od razu wybił w kwiatostany , innej wiosny wcale nie wykiełkował (może miał za sucho, albo niedobre nasiona. Jeśli nie skoszą go mrozy, planuję popikować, gdyż widzę, że rośnie za gęsto. Mieszkam w okolicach Suwałk, dlatego uważam, że w tych warunkach to jest wczesny zasiew. We Wrocławiu, czy Krakowie pewnie już można szpinak ścinać...
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Milenka, super szpinak Ci urósł tak wcześnie Będzie bogaty zbiór, bo u Ciebie jeszcze długo nie zakwitnie
Swój posiałam pod koniec lutego, dopiero wschodzi.
Zawsze sobie obiecuję szpinak ozimy, ale niestety warzywnik sprzątam dopiero wiosną
Swój posiałam pod koniec lutego, dopiero wschodzi.
Tego potwierdzić nie mogęmillenka pisze:We Wrocławiu, czy Krakowie pewnie już można szpinak ścinać...
Zawsze sobie obiecuję szpinak ozimy, ale niestety warzywnik sprzątam dopiero wiosną
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Witajcie, chcę posiać teraz Matadora, czy lepiej posiać od razu do skrzyń w ogrodzie, czy zrobić w domu rozsadę i przepikować w kwietniu do skrzynek?
Milena
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Sugerowałbym rozsadę w domu, ale jeszcze lepiej byłoby posiać do skrzyń i pomyśleć nad stworzeniem na nich tunelu, czyli jakieś pałąki i folia.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Dziękuję za odpowiedź, właściwie nie ma problemu w przykryciu skrzyń folią więc tak zrobię
Milena
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Nie chwali, bo już zjedzony i czekają na kolejny. Naprawdę muszę podziękować mojemu drobiowi, że dał mi okazję do wypróbowania siewu na przezimowanie, bo wyniki eksperymentu przerosły moje oczekiwania. Dosłownie. W tym roku spróbuję też z marchwią.