Moje od tygodnia posadzone do gruntu.JolantaG pisze:Chyba ciut za wcześnie .Stały długo w cieple ,a na zewnątrz jeszcze różnie może być .max1232 pisze:A ja tak trochę z innej beczki. Myślicie że wysadzenie teraz do gruntu prymulek sklepowych to za wcześnie? Dostałem w pracy kilka przekwitniętych sztuk które zdobiły nasze stoliki i tak się teraz zastanawiam czy już je wsadzić czy jeszcze poczekać
Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Też jestem ciekawa czy już mogę kupić i zasadzić na skalniaku prymulki? Mieszkam na północnym zachodzie. Temperatura dziś w nocy ma być minus 2. Takie piękne widziałam dziś w hurtowni ogrodniczej i chciałam kupić. Obawiam się tylko przymrozków w nocy. Dadzą radę przetrwać czy mam jeszcze zaczekać, co jest strasznie trudne Doradźcie proszę
Możesz kupić i posadzić do płytkiej misy.Można taką umieścić na skalniaczku, rabatce, albo wejściem do domu.Kwestia gustu, ale moim zadaniem wygląda to lepiej niż posadzone w gruncie gdy jeszcze wszystko szare, a one takie 'wypasione'.Misę łatwo przestawić, albo schować, a w gruncie szkodzi takim wychuchanym w szklarni nie tylko mróz, ale i nadmierne słońce, czy silny wiatr.Po przekwitnieniu przesadzam je w maju do gruntu na stałe miejsce.Czasem dobrze zimują, czasem gorzej, w zależności od odmiany i za rok wyglądają bardziej naturalnie i lepiej wtapiają się w krajobraz ogrodu.
I to jest myśl Dziękuję Selli, tak zrobię Są wypasione tak jak napisałaś i piękne kolory mają. Pozdrawiam serdecznie
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie oprócz pierwiosnków, które mam już kupę czasu, oprócz samosiejek, które pojawiają się w coraz to nowych niespodziewanych miejscach, zaczynają kwitnąć również nieco udziwnione pierwiosnki, które siałem w zeszłym roku?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Powoli zaczynają też kwitnąć pierwiosnki wyniosłe?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Pierwiosnki potrzebują latem wilgoci, je je podlewam.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
No cóż, mam wiele kępek, w półcieniu, w wilgotnym ale nie mokrym, jeść
dostają,a słabo kwitną . Kwiaty jakby słabo wykształcone, małe... Podzielić je? Czym dokarmiać? Dostają obornik .
dostają,a słabo kwitną . Kwiaty jakby słabo wykształcone, małe... Podzielić je? Czym dokarmiać? Dostają obornik .
Katarzyna. Ogród po wiejsku