Pomidory pod folią cz. 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5

Post »

Witku piękne pikówki ;:333
Jak Ty to robisz, centymetrem mierzysz, czy co????
Niektóre z tych odmian będą też u mnie, Pascal de Picardie ( wiele sobie po nim obiecuję) Bielaya Wishnia, Pearson, no i oczywiście Inzhir Rozowyj, będziemy mogli porównywać.
Wracam do starych NN, wysiałam Bawole serce Kasencji, Mizuba NN, Darbo NN, Persimmonowa Sakiewka, Malinowe Serce Rumianki.
Trochę nowych serc też się znajdzie, Yaponka, Vater Rhein, Bychye Serdce Oranzhevoye Ostroye, Striped Sweet Heart, Little Lucky Heart.
Kozulki będę siała do gruntu, u mnie lepiej się w nim sprawdzają.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Od lat i póki co jeszcze wprawna ręka.Przy takiej ilości w skrzynce to bardzo ważna sprawa te odległości między nasionami żeby później się jeszcze przez jakiś czas nie cieniowały walcząc o światło. Dobra sprawa mieć takie porównanie jak te same odmiany będą sprawować się i u mnie i u Ciebie.Szczególnie będzie mnie interesował Pearson po którym wiele się spodziewam. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 01:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co roku obiecuję sobie że pomidory wysieję na początku marca i nigdy nie dotrzymuję słowa . No ale trudno najwyżej zrobię eksperyment i posadzę koło siebie faworyta wysianego w połowie lutego i tego którego wysieję dziś. Zobaczymy który będzie szybciej i ładniej owocował . Dodatkowo kilka faworytów umieszczę w klatkach z siatki zbrojeniowej i pozwolę im rosnąć w samopas .Jako że klatka ma 1,5 m wysokości ,pęd główny jak i również każdy wilk będę ogławiał jak tylko przekroczy wys. 1,5 m .Tym sposobem pozwolę pomidorowi rosnąć w szerz a nie wzdłuż . Eksperyment będzie w gruncie i nie wiem czy wyjdzie ale powoli mam już dość poprzewracanych palików przy byle większym wietrze lub od naporu pomidorów.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś jak pomidory sadziłem jeszcze w gruncie Faworyta w ramach eksperymentu poprowadziłem kilka krzaków na dwa,trzy pędy boczne i powiem Ci że jeśli chcesz tak robić to jedynie maksymalnie na dwa,inaczej nie daje rady.Owoce są drobne i zmienia się niekorzystnie smak.Wysokość przyjmujesz jak najbardziej prawidłową,gdyż niezmiernie rzadko Faworyt daje radę na piątym gronie,także te 1,50 w zupełności mu wystarczy.W gruncie prowadzony na jeden pęd wydaje większe owoce niż w tunelu,wszak to typowo gruntowa odmiana.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 01:13

Post »

Dzięki za podpowiedź ;:333
Przygotuję faworytom w tym sezonie świeży kompost plus zasilę ziemię nieco naturalnym nawozem w granulacie. Nie mieszkam w Polsce , a tutejsze lato cechuje bardzo wysoka wilgotność ( nawet 90%) temp w dzień 25-30 st w nocy ok 20 . Co ciekawe faworyt bardzo dobrze znosi taką pogodę a wręcz nawet ją bardzo lubi i zawsze świetnie plonuje, nigdy mi nie pękał , jak sporo innych europejskich odmian. Wysiałem jeszcze polskiego Krakusa w tym roku, mam nadzieję że sprawi mi niespodziankę bo nigdy go nie uprawiałem.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Witajcie pomidoromaniacy :)
Jestem w tym sezonie spóźniony z wysiewem i jeszcze okazało się, że nie mam już nasionek megagroniastego. Także mam ogromną prośbę - jeśli jest tu jakaś dobra duszyczka z nadwyżką nasion megagroniastego to proszę, niech się do mnie odezwie na PRIV, bo tak naprawdę sezon bez tego pomidora to sezon u mnie stracony...
Pozdrawiam wszystkich zakręconych pomidorowo
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

Witam.
Moje również wysiane 24-02.
Obrazek
Tak wyglądały tydzień temu

Obrazek
A dzisiaj je przesadzałam...

Obrazek

Pozdrawiam.
Agnieszka.
Pozdrawiam.
Agnieszka.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Ja w tym sezonie pod folią będę miał: Honey Moon, Bonus, Gourmandia, Cassarosa, Pink King, Rapanui, Tomimaru Muchoo, Baron, Pink Wonder, Corazon , Rosa.
Tomimaru Muchoo F3 - ciekaw czy znów powtórzy cechy?
Pozdrawiam Krzysiek
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

solaris37 jestem ciekawa jak wyjdzie u Ciebie Pink Wonder. U mnie oprócz tego, że był smaczny nie znalazłam innych zalet. Wiele owoców pękało i miało dużą, zieloną piętkę. Cztery krzaki rosły w tunelu i jeden w gruncie.
solaris37
500p
500p

Post »

Zielona piętka to może być brak potasu albo cecha tej odmiany.
Pozdrawiam Krzysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

U mnie to trochę za szybko urosły niektóre odmiany do foliaka Za dobrze chyba miały i dałem je teraz do chłodniejszego pomieszczenia niż miały...jak myślicie zaczną troszkę wolniej rosnąć? Posiałem razem kilka odmian ale tylko 4 tak szybko ruszyły .

Obrazek
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
solaris37
500p
500p

Post »

Spore masz te krzaczki. Jeszcze trochę i można je pod folią sadzić :D
Ja swoje do spiżarni na parapet wynosiłem. Tam mam ok 13-15 *C. Zatrzymują się ze wzrostem. Ale nie wiem czy to dobre dla pomidorów :roll:
Teraz sieję później i nie trzeba nigdzie ich wynosić.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość pomyślała że jak w ubiegłym roku od razu szybko zamiast wiosny zrobiło się prawie lato i wszystko rosło jak na przysłowiowych drożdżach w tym będzie podobnie,więc może tak wysiewać jeszcze wcześniej.Nic bardziej mylnego i nic nie powtarza się dwa razy.Także termin jaki przyjąłem czyli 24 luty jest względnie dobry.Piszę względnie bo od czasu pikowania,czyli osiem dni temu i przenosinach do mnożarki pomidory trafiły na niezbyt dobre warunki.Noc w noc przymrozki,ale jakoś sobie radzą z pomocą pieca.Przyzwyczaiły się do huśtawki pogodowej na zewnątrz.Po niedzieli kolejny zjazd temperatury w dół,kilka dni i poprawa.Zapewne to ślimaczenie jeszcze trochę potrwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marna góra mnie nie martwi,póki co rośliny rozbudowują korzenie które zaczynają przerastać spodem opasek.Gdy już wytworzą spory oplot a nie potrwa to długo,część nadziemna urośnie bardzo szybko.

Przykładowa odmiana - Kievlianka.

Obrazek

Obrazek

Termin wysiewu pomidorów z przeznaczeniem pod drugi tunel w tym roku przesunąłem jeszcze bardziej niż w zeszłym sezonie i wysiew będzie we wtorek 26 marca a to dlatego że rok temu pomimo różnicy między jedynką a dwójką i tak w pewnym momencie pełnia owocowania w obydwóch wypadła jednocześnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niezmiennie od siewu poprzez pikowanie do sadzenia to 6 tygodni na parapetach. Potem tylko kłopot, wydatki albo bieganie.
Tak wychodzi amatorom.
Pozdrawiam
Dariusz
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Popieram w 100%. Lepiej nawet kilka dni później zasiać niż się męczyć z nimi . Swoje do gruntu wysiewam ok 5 - 6 kwietnia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”