Jagoda kamczacka cz. 3
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
U mnie jedna juz kwiaty zaczyna pokazywac.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
max1232 sądząc po zdjęciu troszkę skiepściłeś sprawę, trzeba było wyciąć jedną trzecią gałęzi od dołu a nie czesać wszystko górą. W ten sposób zrobił byś miejsce na nowe pędy od korzenia i zapewnił sobie trochę owoców.
Pozdrawiam Piotr
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
A moje nawet nie mają ochoty rosnąć.Aguss85 pisze:Wkurzają mnie moje jagody kamczackie, rosną, niby kwitną, ale owoców za wiele nie dają, zajmują tylko miejsce. Jak w tym sezonie się nie wybronią, to je wykopię jak borówki, które też siedziały bezproduktywnie kilka lat.
Może za wcześnie się wybudzają i kwiaty jednak przemarzają? Już kwitną.
[url[/img][/url]
Chciałabym je jakoś "pogonić" ale nie wiem jak.W zeszłym roku chyba za wcześnie kwitły bo nie było w ogóle owoców.Dwa lata temu w ogóle nie kwitły.Stoją takie małe rachityczne krzaczuszki. Obok porzeczki, bez rewelacji, ale rosną i owocują.
Z opisów tu i tam wynika ,że prawie samo rośnie , owocuje wcześnie , nie przemarza.To kupiłam 4 sztuki 3 lata temu ale żadnej pociechy.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jagody kamczackie rosną pięknie bez zbytniej dbałości o nie, mam ze dwadzieścia odmian i poza nimfą że wszystkich jestem zadowolony. Jak bym miał wybrać dwie ulubione odmiany to Aurora i Wojtek chociaż mam co najmniej kilka odmian lepszych w smaku od Wojtka.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Czyli nie wszystkie poradniki z youtuba są dobre... Tam radzili wycinać wszystkie pędy które były pod innymi pędami, kierowały się w dół a zostawiać te które miały już nabrzmiałe pąki... Myślisz że jeszcze powinienem coś tam wyciąć?piobuk1 pisze:max1232 sądząc po zdjęciu troszkę skiepściłeś sprawę, trzeba było wyciąć jedną trzecią gałęzi od dołu a nie czesać wszystko górą. W ten sposób zrobił byś miejsce na nowe pędy od korzenia i zapewnił sobie trochę owoców.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Według mnie zostaw już tak jak jest Cięcie można rozłożyć np. na 2 lata, więc w przyszłym roku wytniesz najstarsze pędy, bo w tym powinno wyrosnąć dużo młodych.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
W sumie może i racja, może na tych starych doczekam się jeszcze jakichkolwiek owoców w tym sezonie
-
Owoce pojawią się pewnie na tych cienkich gałązkach na szczycie krzewu, bo jagody zawiązują pąki kwiatowe chyba w roku poprzednim W przyszłym roku powinieneś mieć masę owoców
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
Jakie polecilibyście odmiany dobre w smaku i podobnie łatwe do zbioru co Wojtek?
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Cofnij się o kilka stron. Tam jeden z kolegów zrobił kawał dobrej roboty.
Są zdjęcia , opisy, wszystko co trzeba aby wybrać odpowiednią odmianę.
Są zdjęcia , opisy, wszystko co trzeba aby wybrać odpowiednią odmianę.
-
U mnie już zaczęły kwitnąć Jutro zrobię zdjęcia.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
U mnie kwiaty uwolnione z pąków ale zamknięte na jednej odmianie na drugiej kwiatki siedzą w pąkach.
U mnie Nimfa rozwinęła pierwsze kwiaty. Nic nie lata, więc nic z tego nie będzie.
Nie wiem, czy pszczoła miodna ma krótki czy długi języczek? Wiem, że poniżej chyba +12 nie wylatuje z ula. To mi wystarcza do wytłumaczenia powodu, że nie zapyla jagody.
Nie wiem, czy pszczoła miodna ma krótki czy długi języczek? Wiem, że poniżej chyba +12 nie wylatuje z ula. To mi wystarcza do wytłumaczenia powodu, że nie zapyla jagody.