Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bazylowo

Post »

Beatko tak czekałam na najważniejszą informację roku i oczywiście przegapiłam :wink: Bardzo się cieszę, że Filip Stanisław już na świecie i życzę, żeby rósł zdrowo na pociechę Rodziców i Dziadków ;:196 ;:196
Jednak jak przeczytałam listę zakupów to Twój M już nie będzie miał problemów z trawnikiem, bo chyba już go nie będzie :;230 Ale lista jest rewelacyjna, będzie ślicznie na działeczce...a właściwie ślicznie już jest bo wiosna już widoczna :D
Życzę żeby kwiatuszki sprawiły radość, a najpiękniejszy kwiatuszek dobrze się chował i zdrowiej kochana, bo zdrówko będzie potrzebne ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór Wszystkim Miłym Gościom ;:4

Przepraszam, że tak mało mnie u mnie i u Was ale jakoś ostatnio nie mam zapału do niczego, to przeziębienie jakoś nie chce mnie opuścić, chyba będę musiała się doleczyć antybiotykiem ;:223 W pracy też sytuacja niezbyt sprzyjająca optymizmowi, pogoda nie nastraja - szczególnie ten zimny wiatr uprzykrza życie. Dlatego też na działce byłam jedynie w sobotę - pogoda była wspaniała, pozwoliła spędzić tam cały dzień. W niedzielę zaś po obiedzie odwiedziny wnuków, a od poniedziałku znowu zimno.
A na działce dzieje się już wiosennie, oj dzieje, aż się serce raduje.

Dla osłody przyszła dziś do mnie paczka z liliami. Muszę powiedzieć, że na pierwszy rzut oka jestem bardzo zadowolona. Paczka dobrze spakowana, cebule i piwonia ułożone w taki sposób, że w transporcie nie ucierpiały, a z drugiej strony nie upakowane jak śledzie w puszce ;:215 wyglądają zdrowo i dorodnie. Jeszcze ich nie rozpakowałam, bo dopiero jutro je wywiozę na działkę. A do tego super opisane i jeszcze dorzucony śliczny gratis (nawet pasujący kolorystyką do moich preferencji).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ależ mi się podobają :heja

Izuś no przeca nie aż tak dużo, to tylko długa lista, ale przecież część roślin to niewielkie rozmiarowo okazy :wink: a lilie jak to wszyscy wszem głoszą i podzielają opinię - wszędzie się zmieszczą ;:306

Ja też niestety kupuję oczami, a dopiero potem rozsądkiem i rozumem, ale uważam, że akurat w tym temacie mogę sobie na to pozwolić - przecież to ma mi przynosić radość. Wystarczy, że w życiu codziennym trzeba być rozsądnym, przewidującym, odpowiedzialnym itd., itp. Więc tą odrobinę szaleństwa ku swojej uciesze (no może i utrapieniu Pana M) jestem w stanie zaakceptować :lol:

Na liliowce mam w planie nową rabatę, pertraktacje z Panem eMem są na dobrej drodze w tym temacie.
Drobnica się zmieści na obecnych rabatach, bo mam na nich jeszcze trochę miejsca. Świecznica też ma wybrane docelowe miejsce koło placyku grillowego (mam tylko nadzieję, że jej ponoć niezbyt uroczy zapach nie będzie zbyt odczuwalny i uciążliwy, bo baaardzo mi się podoba z wyglądu i nie chciałabym jej wyrzucać gdzieś w kąt).
Faktycznie to mnie poniosło z ostróżkami, mam trochę dylemat, gdzie je wsadzę, ale tym będę się martwić jak już one do mnie dotrą. "... Ja niestety kupuję oczami i pod wpływem emocji, a potem latam z każdą rośliną po działce jak nie przymierzając "kot z pęcherzem" ..." - o to,to,to, właśnie to.

No z sadzeniem będzie trochę roboty, ale cóż, jak się powiedziało A (zakupy) to trzeba i powiedzieć B (sadzenie).

Dziękuję za pochwały moich wyborów roślinnych i sama chyba najbardziej jestem ciekawa jaki będzie tego efekt.

Dziękuję też za gratulacje i miłe słowa - funkcja żony dziadka też mi odpowiada.

Pozdrawiam serdecznie

Obrazek

sauromatum na liliowce, świecznice mam miejsce konkretne, na pozostałe mniej więcej wiem, ale z pewnością będę jeszcze ustawiać i przestawiać. Jadynie z ostróżkami mnie trochę poniosło i nie wiem, czy mi się zmieszczą tam, gdzie wstępnie je sobie upatrzyłam posadzić. W takim razie serdecznie zapraszam w odwiedziny - mam tylko nadzieję, że nie ukatrupię tego wszystkiego, a posadzone dadzą chociaż jako taki efekt.

Pozdrawiam

Obrazek

Moniś dziękuję za miłe słowa, życzenia i pozdrowienia. "...Spoglądam na Twoją listę Beatko i widzę sporo podobnego gustu..." - z pewnością mamy podobne upodobania roślinne, między innymi dlatego Twój ogród tak mi się podoba ;:215
"...Ja miałam nic nie kupować, a jednak już dwa pudła czekają na sposobny moment.." - oj ta odrobina szaleństwa każdemu się należy ;:108
Praca przy sadzeniu była by bardziej przyjemna, gdyby pogoda dopisywała, a głównie żeby nie wiał lodowaty wiatr oraz żeby to przeziębienie mnie nie męczyło. Jakieś takie upierdliwe, że nie wiem, czy nie będę musiała go doleczyć antybiotykiem ;:223

Przesyłam serdeczności

Obrazek

Zbyszku nie mam ja szczęścia do gier więc na wydatek musiałam zwyczajnie zapracować niestety i chociaż rośliny mają swoją cenę, to przecież szczęście i zadowolenie ogrodnika jest bezcenne :lol:
Co do ziemi to na razie trwają pertraktacje z Panem eMem w kwestii kolejnych połaci trawnika do adaptacji pod rabatki. Pertraktacje to powolne, aczkolwiek sukcesywnie postępujące do celu.

Pozdrawiam

Obrazek

Lucynko kochana oj zaszalałam, ale ponoć w każdym szaleństwie jest jakaś metoda ;:306 Mam nadzieję, że będzie się działo i że będę zadowolona z zakupów (zarówno dostaw jak i późniejszych kwitnień).
Dzisiaj doszłą paczka z Wild Lilly i jak pisałam na wstępie jestem mile zaskoczona. Jeszcze jutro do porządku wszystko obejrzę na działce. A na Albamar jeszcze czekam, ma być z początkiem kwietnia, czyli być może, że już w przyszłym tygodniu.
Oj roboty będzie z sadzeniem z pewnością, żeby tylko pogoda dopisała i zlazło ze mnie to przeziębienie, bo łazi po mnie już dwa tygodnie.

Również życzę zdrówka i przesyłam serdeczności

Obrazek

Pozwólcie, że na kolejne posty odpowiem już jutro, bo czas goni do spania - a rano do pracy.

Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za odwiedziny i zapraszam

Obrazek
Dobrej nocy.
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Wpisuję się wieczornie ;:7
Współczuję choróbska - skoro trzyma tak długo, to może naprawdę ten antybiotyk jest potrzeby. Zresztą - lekarz poradzi najlepiej i przepisze co trzeba :) Teraz jest okropny sezon na choroby, bo pogoda bardzo szybko się zmienia, w dodatku jednocześnie potrafi być bardzo ciepło i wiać lodowaty wiatr. Nieprzyjemna kombinacja.

Patrząc po obrazkach to naprawdę imponująca i piękna paczucha do Ciebie trafiła. ;:108 Sama bardzo lubię lilie, więc z ciekawością będę zaglądać, czy wszystko wyszło zgodne odmianowo.
I piękne zdjęcia zwłaszcza krokusów!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,zamówienie zrobiłaś wielgachne ,na pewno przybędzie rabatek ,ale lilie cudownie będą pachniały w Twoim ogródku ,więc wszyscy wyjdą z niego oczarowani nie tylko widokiem ,ale i zapachem pięknym ,subtelnym i niepowtarzalnym,gratulacje żono dziadka to miła wiadomość ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Jakbym siebie czytała :) bo też zamówiłam lilie i czekam na dostawę, a ostróżki już przyszły ale jeszcze ich nie wsadziłam bo za zimno na zewnątrz było i za wietrznie :roll: Czekam z utęsknieniem na cieplejsze dni bo siania mam jeszcze troche do zrobienia.
Widzę że róże ci już ruszyły z kopyta u mnie jeszcze są niecięte i nawet jeszcze zapakowane; nie znoszę pracować w ogrodzie w takiej okropnej aurze; szkoda zdrowia. Co to jest ten śliczny niebieski kwiatuszek z żółtym oczkiem na ostatnim zdjęciu?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beaciu ;:196 parę tych nowych lilii też sobie zamówiłam Exotic sun, Lady Alice,Zaba . Będzie okazja podpatrywać jak rosną w moim i Twoim gruncie, bo moje juz posadzone.Zdróweczka i ;:3 pogody bo ogrodowe piękności też się rozszalały, a niektóre bardzo wyrywne więc szkoda byłoby gdyby zmarniały
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

To będzie u Ciebie liliowo, Beatko! ;:138
Ja też już z utęsknieniem czekam na poprawę pogody, bo M założył rynny na nowym domku i już mogę organizować nową rabatę przed nim :tan , a ponadto dzisiaj kurier dostarczył mi inspekt przenośny, który zostanie złożony i obsiany w piątek. ;:63 Oczywiście pod warunkiem sprzyjającej aury ;:108 , bo ja też jeszcze pokasłuję i M jak żandarm jaki pilnuje, bym nie zmarzła. ;:224
Zdrówka życzę ;:167 i słoneczka ;:3 . ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Beatko , spóźniona ja nieco, ale posyłam wielkie gratulacje ;:138 . Zdrówka dla dzidziusia i córki ;:108 . Zostać babcią to wspaniałe doświadczenie :tan , też mi się tak powolutku w serduszku marzy ;-)

Zakupy bardzo fajne, az buzia się cieszy gdy oglądam Twoje zdjęcia :tan . Lilie będziemy miały z tego samego źródła ;:215
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór

Przepraszam, że obiecałam resztę odpowiedzi na wczoraj, ale się zwyczajnie nie wyrobiłam, bo po pracy pojechałam na działkę - posadziłam lilie, dwie piwonie ITOH Bartzella, przetacznika kłosowego czerwonego i 4 liliowce z innej grupy docelowej, nie na nową liliowcową rabatę i tym sposobem do domu wróciłam po 17-ej. A na wieczór z koleżanką wybierałyśmy się na koncert piosenek ABBY. Powrót późną nocą nie nastrajał więc do siadania przy kompie tym bardziej, że rano wzywała praca.

A oto moje piękności przed posadzeniem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj dzwonili, że w poniedziałek wysyłają to duże zamówienie, więc trzymajcie za mnie kciuki, żeby mnie eM z domu nie wyrzucił i nie kazał zamieszkać razem z tym zamówieniem na działce :;230

Jadziu kochana Ty już u mnie się wpisałaś dwa razy, a ja nie mam czasu nawet odpowiedzieć, ale ze mnie gospodyni :oops: Nie mniej jednak na początku wątku szczerze wyznałam, że mogę być "nieregularna" więc mam nadzieję, że mi to wybaczycie ;:196
Super, że będę miała takie lilie jak i Ty, będzie można porównywać, dyskutować, wymieniać się doświadczeniami - o ile się dochowam tych posadzonych :wink:
Oj tak, to nasze FO w tym względzie jest bardzo niebezpieczne, jak się człowiek napatrzy, to potem nic tylko by kupował i kupował ;:306 Ja już się martwię, że przesadzam z tymi zakupami, bo jak to wszystko mi się rozrośnie to ;:202 Wiem też, że lepiej byłoby kupować po jednym krzaczku i w następnych latach te krzaczki rozmnażać, ale ja nie chcę czekać i nie wiem na ile mi zdrowie pozwoli.
Za życzenia dziękuję i z serca odwzajemniam, a zdrówko się przyda, bo od wczoraj jestem na antybiotyku, a i pogoda też, bo z początkiem przyszłego tygodnia ma przyjść to moje główne zamówienie.

Jeszcze raz serdeczności ;:196

Obrazek

Iwonko dziękuję za gratulacje, życzenia i miłe słowa.
"...Jaka to będzie frajda, otrzymac taką przesyłkę, z niecierpliwością zdzierać zabezpieczajace taśmy.... znam ten dreszczyk emocji..." dla mnie podwójny dreszczyk, bo jestem ciekawa jak na to zareaguje mój Pan M. Na szczęście poprzednie dostawy przybyły pod jego nieobecność ;:306

Życzenia zdrówka się przydadzą faktycznie, bo jednak od wczoraj jestem na antybiotyku, a przecież szykuje się tyle nowego :tan
Przesyłam również życzenia zdrówka i dobrej pogody. Mam nadzieję, że już szalejesz na swojej działeczce.
Mam też nadzieję, że uda mi się nadrobić znowu narosłe zaległości w Waszych wątkach ;:223 Ja nie wiem, jak Wy to robicie ;:180

Obrazek

Eliczko dziękuję za gratulacje i życzenia.
No mój entuzjazm zakupowy to chyba nieco przerósł nawet samą mnie Ale cóż, jako młody działkowiec czuję się usprawiedliwiona z popełnianych błędów ;:306 Mam jednak sama nadzieję, że jak będę miała już dłuższy staż w działkowaniu to zmienię taktykę i dojrzę do momentu, w którym też będę tylko siać, ewentualnie zamawiać lilie, które ponoć zawsze się na rabatce zmieszczą :lol: bo na dłuższą metę takie zamawianie groziłoby koniecznością wykupienia od innych działkowców przyległych działek.
Eluś również przesyłam życzenia zdrówka i udanego sezonu

Obrazek

Aniu dziękuję za odwiedziny. No troszkę zaszalałam, ale chyba odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Obrazek

Seba dzięki za dobre słowo.
Powojniki, to jak wcześniej wspomniałam:
2x: Clematis Mazury
1x: Clematis Hoshi-no-flamenco
1x: Clematis Isago
1x: Clematis Westerplatte
oraz 2 x Powojnik całolistny Blue Ribbons Clematis integrifolia z przeznaczeniem do donic.

No może troszkę mnie z tymi zakupami poniosłooooo... Ta odrobina szaleństwa ..... ;:306
Serdecznie pozdrawiam

Obrazek

Andrzejku mam nadzieję, że powojniki się przyjmą i uraczą mnie swoimi kwitnieniami. Na tego od Ciebie też już się cieszę, będzie mi pasował kolorystycznie do innych.
Życzę zdrówka i dobrej pogody

Obrazek

Bea dzięki za odwiedziny i dobre słowo. No może troszkę przesadziłam, ale chyba to cecha niedoświadczonych ogrodników, a do tego niecierpliwych :wink:

Przesyłam serdeczności

Obrazek

Aniu dziękuję za gratulacje i miłe słowa.
No właśnie najbardziej to mnie poniosło z ostróżkami, bo resztę jakoś widzę w ogrodzie, ale tyle ostróżek to będę się musiała trochę nagimnastykować. Ale one są tak piękne, że nie mogłam się im oprzeć :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Obrazek

Marysiu dziękuję za gratulacje, życzenia i miłe słowa. Właśnie dziś była pierwsza prawdziwa kąpiel Filipa, w której babcia brała czynny udział.
Co do trawnika, to mój M już w żartach powiedział, że najlepiej będzie jak on mi zryje cały trawnik i niech ja tam sobie sadzę co chcę, tylko żeby on nie musiał z kosiarką między tymi rabatkami tańcować ;:306 Bo najbardziej go denerwuje jak latam i wołam "uważaj na to, uważaj na tamto, tu nie koś, tu omijaj ..." Każe sobie zaznaczać te miejsca patykami. I faktycznie to się sprawdza, ale było też tak, że nie zaznaczyłam, bo wydawało mi się że to coś widoczne i oczywiste, a on skosił to bez najmniejszego mrugnięcia okiem. A na moje uwagi było tylko, że dla niego to wszystko zielsko i że nie było patyka więc kosił jak leci . Bo eM nie ma problemu z trawnikiem, on ma problem z moimi rabatkami na tym trawniku ;:306

Zdróweczko się przyda, bo i roboty szykuje się sporo i od wczoraj jestem na antybiotyku żeby wreszcie doleczyć to przeziębienie, które niby nie takie zwalające z nóg, ale ciągnące się jak przysłowiowe flaki z olejem.

Również przesyłam życzenia zdrówka i dobrej pogody.

Obrazek
Tę azalię dostałam na dzień kobiet od dzieci i nie wiem co z nią dalej robić. Mimo, że nie przepadam za kwasolubami, to ta kwitnie przepięknie, w kolorze bardzo mi odpowiadającym takim porcelanowym, podobnym do róży New Dawn. Nie wiem, czy ją zostawić w doniczce, czy później wyekspediować na działkę. Będę musiała nad tym pomyśleć.

Przepraszam, ale ze względu na późną porę na pozostałe posty postaram się odpowiedzieć jutro. Wszystkich serdecznie przepraszam także, że ostatnio mało mnie w Waszych wątkach, samej mi szkoda, bo już tyle się dzieje u Was. Ale za to radość nadrabiania będzie większa.

Dobrej nocy Wszystkim
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Uwielbiam podglądać jak inni zmagają się z ogrodowymi zakupami - i że to nie tylko ja tak kupuję :wink:
ITOH Bartzella chodzi za mną od dawna ale na razie nie mam miejsca na nią, ogólnie ITOH mi się podobają. Co do lilii to oczywiście uwielbiam ale to jednak nie do końca prawda, że lilie zawsze się zmieszczą :wink: Musiałem już wyrzucić dziesiątki cebul ponieważ tak się namnożyły, że niedługo miałbym tylko liliowy łan :wink: Ale w tym roku dokupiłem kolejne kilka odmian :wink: Moja mama kilka lat temu wspominała jak dawno temu dostała pierwsze cebulki lilii od cioci - i ciocia opowiadała jak to musi usuwać cebule i wyrzucać bo tyle ich się namnożyło. Mama nie rozumiała tego wtedy a teraz się śmieje, że robimy to samo :wink:
Widzę psizęby u Ciebie :) uwielbiam :wink: U Ciebie to wygląda już na ciepłą wiosnę :)
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko widzę, że praca wre na działce, zakupy udane myślę, że z lilii będziesz zadowolona, ja już 2 raz zamawiałem od tego dostawcy i kwitły pięknie :) Piwonie też na próbę zamówiłem, ale Twoje jakieś takie większe ;:224
Proszę w przerwie koncert zaliczony i bardzo dobrze rozrywka też się nam należy!
Hehe mąż jak zobaczy kolejne zamówienie jak przyjdzie, to może być ciekawie hihi, ale co tam powiesz mu, że później będzie mógł podziwiać wszystko w ogrodzie i, że to dla niego robisz ;:306
Nie masz za co przepraszać, każdy z nas teraz zabiegany i jak wraca do domu to nie zawsze chce się skrobać na forum :) ja mam podobnie jak Ty przyjdzie chwila, że mam wenę i piszę, a czasami tylko przeglądam i cichutko znikam :)
Pozdrawiam gorąco, słonka życzę i wytrwałości w ogrodowych pracach :wit
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ale mnie rozśmieszyłaś tym stwierdzeniem cyt "Bo eM nie ma problemu z trawnikiem, on ma problem z moimi rabatkami na tym trawniku ;:306 Trzymam kciuki aby eM akurat musiał wyjść gdy przybędzie kurier z wielką paką ;:333 :) a potem jej jakoś nie zauważył.
Tez marzą mi się powojniki ale na razie nie mam koncepcji gdzie by je włożyć oraz jakie w ogóle; to sprawa na następne lata u mnie.
Życzę dużo ;:3 w weekend oraz szybkiej rekonwalescencji i powrotu do sił!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne cebulki lilii ,i wielkie karpy itohów one mają bardzo długie korzenie widzę to po moich to musisz Beato wziąć pod uwagę .One cudnie wyglądają solo i nie potrzebują się z nikim dzielić pokarmem .U mnie biedne wciśnięte między róże nie mają sie jak wyszaleć. Spoko Beatko kochana gdybyś miała tyle czasu wieczorem co ja też byś szalała na forum Udanego sadzenia przy cudnej pogodzie i oczywiscie zdróweczka obyś nie przedobrzyła ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Beato ! Mijamy się w kilku wątkach i postanowiłem w końcu zerknąć do Twojego ogrodu ! :D Widze wiosna u Ciebie pięknie się budzi do życia ;:167 A co do zamówienia dużego to nie przejmuj się ! Jeśli mąż Cie wygoni to znaczy że to roślinki są Twoją miłością życia :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Beatko z przyjemnością oglądam Twoje zakupy i wiem co czujesz, kiedy otwierasz kolejną paczuchę ;:oj
Już dawno niczego nie zamówiłam i chyba skuszę się na cebule liliowe z tego samego punktu co Ty kupiłaś.
Bardzo ładne i zdrowe cebule, konkretne odmiany.Ostróżki uwielbiam i chętnie bym jeszcze dosadziła.Gdzie zamawiałaś? :uszy

Mam nadzieję, że antybiotyk rozgoni chorobę i będziesz już zdrowa ;:224 Dzisiaj ładna pogoda, wygrzejesz się na słonku ;:3

Buziaki ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”