Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2
Czy wystawiacie już oleandry na dwór? Wiosna w tym roku zdecydowanie wcześniejsza niż w poprzednich latach. Moje stoją w oranżerii, ale chcę je wystawić na taras i kto ma podobnie to może doradzi: jeśli stoją w oranżerii przy południowej szybie i będą wystawione tuż przed tą szybą na taras, to czy trzeba je cieniować i aklimatyzować?
ania1590
Ania, ja nigdy nie cieniowałam oleandrów, ale starałam się wystawiać wtedy, kiedy było kilka dni pochmurnej pogody.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój oleander pogubił wszystkie liście od dołu... Wypuszcza na górze ale od dołu jest łysy, zastanawiam się czy może by go tak teraz nie przyciąć? Myślę że zdąży jeszcze odrosnąć i zakwitnąć chyba... Jak myślicie?
Może i zdąży, ale to pewnie będzie już koniec lata. Jeżeli bardzo źle wygląda, a zależy Ci, aby roślina była niska i rozkrzewiona, to przytnij. Jezeli nie jest za wysoka, to w odpowiednich warunkach, dobrze odżywiona, sama zacznie się krzewić bez cięcia i szybko się zazieleni.
- ania1590
- Kontakt:
Dzięki Barbra13, też tak zrobię. Wczoraj kilka godzin spędziłam na czyszczeniu oleandrów, mam ich 5, z tarczników a dziś popryskałam polisektem i mam nadzieję że szybko ich nic nie zaatakuje.Wyglądają pięknie, dostaną jeszcze papu i start. W ubiegłym roku potraktowane nawozem dla pomidorów kwitły całe lato.
ania1590
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będę przesadzała swoje oleandry. Czy ma sens dodanie do podłoża popiołu z drewna z kominka?
Pozdrawiam
Ela
Ela
- ania1590
- Kontakt:
Myślę że tak, sama o tym nie pomyślałam, to rośliny lubiące odczyn zasadowy ziemi, a taką otrzymujemy po dodaniu popiołu.
-- Pn 15 kwi 2019 06:38 --
Czy już oleandry wystawione?
-- Pn 15 kwi 2019 06:38 --
Czy już oleandry wystawione?
ania1590

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Oleander - pomocy
Witam serdecznie, mam problem.
Moje oleandry zaczynają zółtknąć jak na foto.
Jaka może być przyczyna i co zrobić, żeby je ratować.
Wcześniej zajmował się nimi mój teść ale zmarł na początku roku a ja nie mam o kwiatach bladego pojęcia.
Wiem tylko, że był zastosowany w tym roku nawóz OSMOCOTE BURZA KWIATÓW.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Moje oleandry zaczynają zółtknąć jak na foto.
Jaka może być przyczyna i co zrobić, żeby je ratować.
Wcześniej zajmował się nimi mój teść ale zmarł na początku roku a ja nie mam o kwiatach bladego pojęcia.
Wiem tylko, że był zastosowany w tym roku nawóz OSMOCOTE BURZA KWIATÓW.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

-
- Od: 7 mar 2007, o 13:21
Witaj
Czy czasami oleandry nie zostały przesuszone? Myślę o panujących upałach, wtedy należy w ciągu dnia podlewać.
U mnie najlepiej się sprawdza nawóz do pomidorów. Pięknie po nim oleandry kwitną.
One uwielbiają słońce: głowa w słońcu, nóżki w wodzie. Dobrze rosną pod zadaszeniem.
Pozdrawiam

Czy czasami oleandry nie zostały przesuszone? Myślę o panujących upałach, wtedy należy w ciągu dnia podlewać.
U mnie najlepiej się sprawdza nawóz do pomidorów. Pięknie po nim oleandry kwitną.
One uwielbiają słońce: głowa w słońcu, nóżki w wodzie. Dobrze rosną pod zadaszeniem.
Pozdrawiam