Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Witam.
Za mną bardzo pracowity tydzień. Udało mi się zakończyć cięcie róż i innych krzewów, które tego wymagały oraz wysprzątałam wreszcie rabaty z pozimowego bałaganu. Zaczęłam również sporo wysiewać do gruntu. W skrzyniach już rosną sałaty, rzodkiewka, koper. w warzywniku posadziłam póki co jedynie dymkę. Wierzchnie warstwa gleby była tak twarda , że nie szło jej rozluźnić aby coś posiać. Sporo się namęczyłam, żeby przygotować kawałek pod tą dymkę.
Na szczęście w nocy popadało i może po niedzieli przygotuję już pole pod warzywka jak się należy. Wszak chciała bym już wysiać marchew, pietruszkę czy buraczki.

Ogród zmienia się codziennie. Oglądałam sobie przed chwilą zdjęcia z zeszłej niedzieli i zmiana jest niesamowita. Przybyło mnóstwo kolorów, trawka się zazieleniła i podrosła (choć nie zdążyłam jeszcze całego trawnika wygrabić :roll: ). Pracę w ogrodzie uprzyjemniały mi trele ptaków i niesamowity zapach hiacyntów roznoszony przez wiatr po całym ogrodzie. Cudowna aromaterapia ;:167

Anida, zła jestem o te pomyłki, zwłaszcza że magnolie to duże drzewa i nie mogę sobie kupić następnej i posadzić obok :?

Ania, teraz taki okres że z każdym dniem coś nowego zakwita i nas cieszy :D

Mariusz, mam sporo odmian zawilców i wśród nich jest taki który z białego przechodzi w różowy. Ten jest jednym z wcześniejszych. Pozostałe powoli zaczynają się gramolić.
Magnolie kupowałam u nas na targu i nawet nie potrafię przypomnieć sobie u kogo, bo wiosną przyjeżdża wielu handlarzy . To dla mnie nauczka, żeby kupować u nich albo kwitnące egzemplarze, albo wcale. Czasami lepiej zapłacić troszkę więcej i mieć pewną odmianę lub możliwość reklamacji.

A to moja wiosenka ;:173

Rozpoczęła już pokaz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sangwinaria kanadyjska 'zwykła' i o pełnych kwiatach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieszyniankę przydeptałam podczas porządkowania rabaty, ale dała radę :D

Obrazek

I jeszcze ciemierniki dopóki kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zawilec i zywiec

Obrazek

Obrazek

moja aromaterapia :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapomniałam co to za odmiana wiśni. Sadziłam ją chyba trzy lata temu a kwitnie pierwszy raz :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wiolu! Piekna wiosna nam pokazujesz.Uwielbiam te pierwszowiosenne kwiatuszki
Moje sangwinarie juz przekwitly, ale cieszynianka jeszcze sie nie pokazala. Zywiec natomiast w ubieglym roku sie nie pokazal i juz go nie mam.
Bylas w tym roku na targach? Ja niestety nie, nie mam cos szczescia do roslinek tam kupionych. Kupilam kilka rozyczek przez internet, planuje jeszcze zakup jezowek i na ten rok tyle.
Czy Ty w tym roku kupilas jakies rozyczki?
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bożenko, ja już chyba ze trzy lata nie byłam na targach i jakoś mnie tam nie ciągnie.
Wybór roślin słaby a ceny konkretne no i płatne wejściówki. Więcej argumentów żeby nie jechać. Wolę za te pieniądze kupić sobie coś w ogrodniczym czy na targu.
Róż nie kupowałam ani teraz ani jesienią. Już nie mam gdzie sadzić a przy tych co mam pracy mam bardzo dużo.
A ty jakie zamówiłaś ?
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Wiolu zaszalałam tej wiosny z zakupami różanymi, kupiłam:Stephanie Baronin zu gutenberg, Kurfursin Sophie, Mattias Claudius, Natasha Richardson, Marc Chagal, Dieter Muller i austinki: Jubilee Celebrition, Sir John Betjeman, Strawberry Hill,Quen of Sweden, Heathclif, Abraham Darby, English Garden, Darcey Bussel, Dame Jude Dench i Carolyn Knight dla mojej Karolinki, moja kolekcja róż angielek powiekszy sie do 28, a na nastepne sezony mam juz chyba ze 20 szt zaplanowane do kupienia( między innymi: Glamis Castle, Sister Elizabeth, The Alnvic rose, CPM, James Galway, Elgantyne, Moulinex i inne)
Mam maly ogrodek i musze sie mocno ograniczac, w dodatku ostatnie lata bywaja coraz bardziej suche i caly czas powaznie zastanawiam sie nad nawadnianiem.
Pozdrawiam niedzielnie
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Violka, ależ u Ciebie jak to mówią na bogato ;:63 Pięknie wszystko kwitnie, a ja poznaję nowe kwiatki. Ciekawe odmiany u Ciebie kwitną. Co roku obiecuję sobie zakup wiśni ozdobnych i co roku jakoś zapominam. A są takie piękne. Nawet zimą szukałam po szkółkach w necie ....ale jakoś tak nie wyszło. :roll:
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Tłuściutkie te Twoje hiacynty, moje to chuderlaki, tylko w pierwszym roku po posadzeniu były słusznej postury.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna wiśnia.Co to za odmiana ??
Magnolie ładne.Pomyłki wszędzie się zdarzają :roll:
hiacyntowo ślicznie, dużo , spektakularnie. ;:215
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam.
Pogoda dopisuje, więc póki się da korzystam ile mogę i całe dnie spędzam w ogrodzie.
Przyroda z dnia na dzień się zmienia. Przybywa kwitnień, zapachów. Cieszę się że znów doczekałam najcudowniejszej pory roku.

Bożenko, to nieźle wciągnęło Cię z różami. Znam doskonale to uczucie, kiedy się kupuje a chciejstw nie ubywa. Istne szaleństwo. Mi czerwone światełko zapaliło się chyba rok temu, kiedy to nie miałam kompletnie pomysłu gdzie wcisnąć zamówione róże. Od tamtej pory rozsądek wziął górę. Kiedyś trzeba przystopować, bo przecież wszystkich róż mieć nie będę, choćby nie wiem co.
Jaką masz glebę w ogrodzie ? Bardzo przepuszczalną, czy trzyma wilgoć ?
U mnie jest gliniasta, bardzo dobrze trzyma wilgoć. Podlewać muszę najmłodsze nasadzenia, słabo ukorzenione. Starsze rośliny długo dają radę bez deszczu.

Małgosiu, ja jeden raz skusiłam się na zakup przez internet. Były to chyba trzy wiśnie ozdobne i dotarły do mnie złamane :( Reklamacji mi nie uznano, bo nie otwarłam paczki przy kurierze. Od tamtej pory mam uraz do kupowania wysyłkowo większych drzewek podatnych za złamanie.
Te które mam, kupowałam na targu czy ogrodniczym. WIśnie są naprawdę piękne, ale mają jedną wadę. Kwitną zdecydowanie za krótko.

Anida, moje hiacynty kwitną drugi rok. Sama jestem ciekawa ile jeszcze pociągną. Dam im oczywiście nawozu i zobaczymy. Gdyby nawet wyginęły, to dosadzę kilka sztuk dla cudownego zapachu.

Ania, nie znam nazwy tej wiśni, ale dałam ją do identyfikacji, więc może ktoś pomoże :wink:

Pierwsza serduszka Cucularia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gwiaździsta szaleje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zawilec

[/img]http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/034/9 ... ie.jpg[img]

Obrazek

wiśnia w pełnym rozkwicie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolorki :D

Obrazek

Obrazek

Miała być Lennei Alba, będzie chyba Lennei. I tak nieźle, bo myślałam już że będzie Susan czy Galaxy :roll:

Obrazek

szachownice

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu czytam ,że jesteś już w pełnej gotowości :) Siejesz, sadzisz to tak jak ja.
Sałaty wykiełkowały i z dnia na dzień mają większe listki.Chyba za dużo sypnęłam w kuwetkę nasion.
Lennei cudny ma kwiat,ja mam Galaxy i jestem nią zauroczona.Gwiaździsta cudnie kwitnie, ciepełko jest to i rośliny szaleją.
Pokaż kompozycje donicowe jak masz ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Dawno nie byłam a Ty serwujesz takie widoczki ;:138 . Na magnolie nadal choruję i nadal nie mam żadnej :;230 . Jeśli spotkam to na pewno kupię tego roku gwieździstą. Cudna wiosna u Ciebie i te cebulice tak fajnie Ci się sieją ;:215 . Wszystko szybko rośnie i z dnia na dzień jest coraz lepiej. Gdyby tak jeszcze pogoda utrzymywała się dłużej ;:131 . Powoli zabieram się za warzywa, dzisiaj zaliczyłam pierwsze wysiewy :heja . Sałaty na dniach pójdą pod foliaczek bo kupiłam specjalnie dla nich taki miniaturowy niski i długi . Muszę je tylko zahartować bo ciągle w domu siedzą ;:218 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Wiolu podziwiam co roku u Ciebie biała serduszkę , jest przepiękna , liście ma jak piwonia koperkowa , śliczna ;:3
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Wiolu jejciu jak ślicznie tu i Ciebie ;:167
I hiacynty i magnolie i wszystko, wszystko będę chwalić ;:63 Aż bije kolorami ta wiosna u Ciebie ;:172
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu przepiękna jest Twoja wiosna, ja też najbardziej lubię ogród o tej porze roku.
Serduszki masz bardzo oryginalne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Wiolu cudownie u Ciebie! Ogrom kwiatów wiosennych. Wesołych Świąt życzę i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Magnolia gwiaździsta, wiśnia ozdobna, no i ta oryginalna białą serduszka - wszystko piękne. Nigdy takiej serduszki nie widziałam, mam owszem białą, ale w kształcie takim samym jak ta popularna różowa.
Sporo masz białych kwiatuszków, wyglądają bardzo świeżo. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”