Cebula piętrowa,kartoflanka i inne mniej znane
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cebula piętrowa,kartoflanka i inne mniej znane
Mirzanie, a co to za zastrzyk ?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Chyba zrobiłam błąd w nazwie,powinno być barletta.Też jestem ciekawa co to za zastrzyk.Moja urosła coś między małą i dużą .Jak się trochę ociepli podzielę resztę,już się martwię ile tego będzie ?
Po to,aby wyszedł jakiś straszny mutant.Nasionka miałem kupione w OBI, cebula Borettana.Iochroma pisze:Mirzanie, a co to za zastrzyk ?
Jednak to nie ta sama odmiana.
To mój pierwszy w ogóle zbiór jakiekolwiek cebulki, jestem dumna jak paw
Szczypior się położył, mogłam jeszcze trochę z nią poczekać, ale była mi na szybko potrzebna wolna grządka
Jest co cebulka 'rodzinna', którą mam od jednej forumowiczki. Cebulka jest super, bezproblemowa w uprawie, na jesieni posadzę kilka szt. na grządkę i kolejne na wiosnę.
Cebulka jest delikatna w smaku, lekko słodka. Nie jestem fanką ostrej cebuli, a tą spokojnie zjadłam na kanapce z pomidorkiem.
Szczypior się położył, mogłam jeszcze trochę z nią poczekać, ale była mi na szybko potrzebna wolna grządka
Jest co cebulka 'rodzinna', którą mam od jednej forumowiczki. Cebulka jest super, bezproblemowa w uprawie, na jesieni posadzę kilka szt. na grządkę i kolejne na wiosnę.
Cebulka jest delikatna w smaku, lekko słodka. Nie jestem fanką ostrej cebuli, a tą spokojnie zjadłam na kanapce z pomidorkiem.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dominiko ta cebulka bardzo wydajna mnoży się niesamowicie miło mi że tak Ci urosła
Dobrze jest ją sadzić w różnych terminach i jest zielony szczypior na okrągło, ja jeszcze posadziłam kilka dni temu , jesienią będzie świeży szczypior
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Ta na zdjęciu to z pewnością nie jest szalotka. U mnie nazywała się rodzinka z jednej cebulki takie wlasnie coś powstaje.
Bożenko zakopana w szklarni bardzo dobrze się przechowuję.Ja wykopuję dół i zasypuję ziemią i jeszcze dodatkową nakładam włókninę
Największe cebulki kartoflanki osiągają 50g, w jednym gnieździe występuje od 4-12 cebulek potomnych. Jest to cebula bardzo zdrowa i plenna. Bardzo dobrze się przechowuje, ponoć kiełkuje nawet po 2 latach przechowywania. Warto ją uprawiać do pędzenia na szczypior w czasie zimy, ma on bardzo dobry słodki smak i jest go dużo, można ścinać 2 razy.
Jest kilka typów tej cebulki, można je kupić na Aledrogo. Na pierwszych stronach wątku Krycha dokładnie opisała sposób uprawy i pielęgnacji.
Jest kilka typów tej cebulki, można je kupić na Aledrogo. Na pierwszych stronach wątku Krycha dokładnie opisała sposób uprawy i pielęgnacji.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52