Lobelia cz.4
Re: Lobelia cz.4
Dobry wybór, lobelia nie lubi upałów, a jest tam wystarczająco jasne stanowisko (nie ma zadaszenia, czy parasola korony drzewa), by dobrze rosła i kwitła.Jednak dobrze jest posadzić na lekkim podwyższeniu gruntu, dobrze zluźnić ziemie ubitą przez leżący kamień i dodać torfu, bo lobelia nie lubi cięższych podłoży, zalewanych przez deszcz.Można zrobić ściółkę z drobnej kory.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałem w zeszłym roku lobelię w cieniu drzewa, ale w doniczkach i rosła dobrze
A ja nadal nie wysiałem i chyba dziś zabiorę się za wysianie lobelii Najwyżej będzie później kwitła
A ja nadal nie wysiałem i chyba dziś zabiorę się za wysianie lobelii Najwyżej będzie później kwitła
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja dzisiaj będę także wysiewał bo nie miałem kiedy jeszcze, pytanko... kiedy będzie kwitła. czerwiec ?
Ja wysiałam dziś ale rok temu wysiałam w maju do doniczki bez pikowania i ładnie kwitła. W tym roku zobaczymy co wyjdzie jak zrobię inaczej.
Kamil , ja swego czasu tak robiłam, że na obwódkę kupowałam gotowe sadzonki, sadziłam w odstępach ok.30 cm i później dosadzałam pomiędzy swoje, które z reguły dużo później zakwitają.Proponuję tak zrobić, bo jak dopiero chcesz wysiewać długo będziesz czekać na efekt.Na dodatek rośliny uprawiane w doniczkach mają lepsze warunki i rosną szybciej, w gruncie to różnie może być, czasem jakaś nawałnica osłabi, albo zniszczy, więc z gotowych sadzonek pewniej.
Pleśń mi weszła muszę siać jeszcze raz.
Wiedzma ale podgniwają ? Jeśli nie to może daj ją w przewiewne lub słoneczne miejsce żeby obeschła i może uda się ją uratować.
Mi też czasem podejdzie pleśnią, ale udaje się czasem uratować.
Mi też czasem podejdzie pleśnią, ale udaje się czasem uratować.
Miałam jeszcze pół opakowania więc wysiałam.
Wczoraj jeszcze było wszytko ok ale nie zdjęłam folii a już wykiełkowały i pleśń weszłam na ziemię i siewki
Wczoraj jeszcze było wszytko ok ale nie zdjęłam folii a już wykiełkowały i pleśń weszłam na ziemię i siewki
Hej, dopiero zaczynam swoją przygodę z uprawą własnych kwiatów. Obecnie moja lobelia ma jakieś 3 tyg. od wysiania. Posypalam z wierzchu i codziennie do tej pory tylko spryskuje z góry wodą. Okna w mieszkaniu mam tylko północne więc słoneczko wpada tylko na chwilę gdy wstaje i zachodzi. Jeden pojemniczek to niecierpek którym też tylko posypalam bez przykrywania ziemia i powiem, że wyszedł o wiele szybciej niż te lekko przykryte i dogania resztę posadzoną 3tyg wcześniej . Nie przykrywałam, nie doswietlałam, temperatura w mieszkaniu 19-20 stopni. Zobaczymy co z tego wyjdzie
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Moja lobelia w tym momencie wygląda tak: