Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.2
Black Satin już mam to raczej wiem co mnie czeka i czego się spodziewać.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy komś się udało kupić Prime Ark? Jeśli tak to gdzie? Znalazłem w internecie w 2 miejscach ale brak towaru. Nie wiem czy za późno czy za wcześnie? Jak smakują owoce?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Grech - ja właśnie tak postępuję. Co roku rozpinam pędy na konstrukcji nad placem zabaw. Tylko takim miejscem dysponuję. Tworzę zielony dach i ścianę z jeżyn. Jest trochę kłopotliwy zbiór ( z krzesła). Wcześniej używałem cieniówki szkółkarskiej do osłony placu zabaw. Zielony dach lepiej się sprawdza. Jest trochę zabawy wiosną przy rozpinaniu pędów, trafiają się 4-metrowe. Wiążę paskami do szczepień.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
A ma ktoś z Was jeżynę dirksen i może coś powiedzieć o owocach i samej roślinie?
Loch tay ma bardzo długie pędy. Nie tworzy zwartego krzaka, tylko wypuszcza kilka nierozgałęziających się kilkumetrowych pędów. Można nie zdążyć z przypinaniem ich do stelażu, a leżąc na ziemi końcówki bardzo szybko się ukorzeniają.Grech pisze:Która odmiana jeżyn najmocniej rośnie? Która ma dużo długich pędów? Chciałbym wykorzystać jeżynę jako osłonę. Pędy poprzypinać do pergoli żeby powstała zielona ściana.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 lip 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grech pisze:Która odmiana jeżyn najmocniej rośnie? Która ma dużo długich pędów? Chciałbym wykorzystać jeżynę jako osłonę. Pędy poprzypinać do pergoli żeby powstała zielona ściana.
U mnie najsilniej rośnie Triple Crown, ale ja uważam to raczej za wadę:) Wypuszcza sporo długich pędów, które po przycięciu rozgałęziły mi się tak, że zrobił się busz trudny do opanowania.
Też mam Triple Crown i to prawda, że rośnie bardzo silnie. Rok temu posadziłem dwie liche sadzonki tej odmiany, na dodatek miesiąc później niż pozostałe odmiany.
Efekt? Dwa krzaki Triple Crown zdecydowanie zdeklasowały wszystkie pozostałe i rozrosły się, aż za bardzo
Efekt? Dwa krzaki Triple Crown zdecydowanie zdeklasowały wszystkie pozostałe i rozrosły się, aż za bardzo
Polar wypuszcza już młode pędy
Mam też dwie jeżyny NN i już szykują się do kwitnięcia. Podejrzewam, że może to być gazda. Na niektórych pędach pojawiają się drobne kolce, owoce też raczej mniejsze niż większe.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Mam też dwie jeżyny NN i już szykują się do kwitnięcia. Podejrzewam, że może to być gazda. Na niektórych pędach pojawiają się drobne kolce, owoce też raczej mniejsze niż większe.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- seedkris
U mnie jako pierwszy zakwitł Polar. Orkan ma dopiero małe pąki. W tym roku sporo liści przezimowało i musiałem wiosną obcinać nożyczkami.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Po co obcinasz liście?
- seedkris
Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Liście obcinam by łatwiej manewrować pędami, zaplatać na konstrukcji. Jak tam zbiory w tym sezonie? Polar właśnie kończy owocowanie. Orkan zaczyna.
Po raz pierwszy zaowocował mi Black Satin. Część owoców jest słodka, część kwaśna, część słodko-kwaśna ale jakby już sfermentowana przejrzała. Taki urok tej odmiany? Jeżyn bezkolcowych? Za dzieciaka jadłem dzikie jeżyny. Mniejsze ale każda była słodka i smaczna. A te u mnie to kwaśne niczym cytryna. Zrywam tylko te które są bardzo duże, bardzo czarne i łatwo odchodzą.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Panowie dziś włożyłem 10 końcówek jeżyny do doniczek z ziemią i pytanie, po jakim mniej więcej czasie one się ukorzeniają? To są pędy żywe, tylko końcówki w doniczce .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.