Grubosz - Crassula cz.5
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.5
W Obi bywają różne żwiry - też szukałam i tylko tam znalazłam.
Albo sobie możesz kupić taki akwarystyczny w jakimś zologicznym.
Niektóre ziemie też go już mają w gotowej mieszance.
Albo sobie możesz kupić taki akwarystyczny w jakimś zologicznym.
Niektóre ziemie też go już mają w gotowej mieszance.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ważne żeby wybrać najlepiej kwarcowy, w żadnym wypadku na bazie dolomitu czy marmuru.
W ziemi takiego żwirku zwykle jest za mało - dotychczas znalazłem tylko jedną ziemię do sukulentów ze żwirkiem o frakcji 2 - 4mm - zawsze więc mieszam dodatkowo z osobno kupionym.
W ziemi takiego żwirku zwykle jest za mało - dotychczas znalazłem tylko jedną ziemię do sukulentów ze żwirkiem o frakcji 2 - 4mm - zawsze więc mieszam dodatkowo z osobno kupionym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A przy przesadzaniu starą ziemie całkiem oczyścić? W sensie do czystych korzeni? I dopiero w nowa? Podciąć coś te korzonki?
- norbert76
Osobiście starałbym się dotrzeć do jak największej ilości korzeni żeby, raz ocenić ich stan, a dwa żeby rozluźnić zbitą bryłę korzeniową. Jeśli chodzi o przycięcie to zależy ile zostanie korzeni po zabiegu rozplątywania i w jakim ogólnie będą stanie. Jeśli będzie większość albo całość zdrowa, można delikatnie przyciąć najdłuższe z nich.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dla mnie ziemia jest zdecydowanie zła, za mokro,wymaga przesadzenia w ziemię do katusów i sukulentów.
Odstawić trochę wodę,podłoże musi przeschnąć.Takie rady na pierwszy ogień
Odstawić trochę wodę,podłoże musi przeschnąć.Takie rady na pierwszy ogień
Podłoże bylo bardzo suche "skała" woda stala kilka minut zanim ja wpiło.
Dzień przed zdjęciem podlewałem. W każdym razie teraz muszę poczekac jeszcze z dwa tygodnie i dopiero zmienie podłoże. Nie potrzebnie sie pospieszylem z tym cięciem.
Trudno muszą wytrzymać, podejżewam ze stoją w tej ziemi od kilku lat.
Dzień przed zdjęciem podlewałem. W każdym razie teraz muszę poczekac jeszcze z dwa tygodnie i dopiero zmienie podłoże. Nie potrzebnie sie pospieszylem z tym cięciem.
Trudno muszą wytrzymać, podejżewam ze stoją w tej ziemi od kilku lat.
Zastanawia mnie jeszcze to ze jedna z roslin rozni sie od drugiej, ewidentnie pędy mają ochote rosnąć w dół-w formie wierzby płaczącej (tak wyglądała przed podcięciem) gałęzie rosły wygięte do dołu a na wysokości doniczki zakręcały z powrotem do góry, niektore były bardzo długie - czy to cecha jakiegoś danego gatunku czy moze zaniedbania w hodowli? poza tym listki sa cimniejsze, miejscami wiśniowe jak i małe pędy a one wyrastały jakby przyklejone od dołu danej gałęzi. Korę na pniach też mają inną.
Druga zaś pień ma bardziej żółty, korę wygladajacą jak na zwykłym drzewie a listki i pędy zielone i rosnące racze ku górze
Druga zaś pień ma bardziej żółty, korę wygladajacą jak na zwykłym drzewie a listki i pędy zielone i rosnące racze ku górze
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy ten co się tak zawija w dół nie stał na jakimś wyższym meblu /wnęce tak że sięgał do słońca?
Bo owszem idzie niby w dół, ale potem wraca do góry.
Bo owszem idzie niby w dół, ale potem wraca do góry.
No wlaśnie nie wiem gdzie stał, może w ciemniejszym miejscu, może gdzieś na meblu. Wydaje mi sie że jest duża szansa ze oba są "potomkami" jednego drzewa - w poprzednim domu było wiele gruboszy w tym jeden naprawdę pokaźny.
To ja o mojej Crassuli Campfire. Nie dodałam żwirku tylko perlitu. Tak na oko wsypałam. W ta samą ziemie przesadziłam miesiąc wcześniej małe drzewka szczęścia i eszewerię. Są już dwa razy większe a może trzy razy. O crassuli campfire jest mało wiadomości i tylko po angielsku. Jest bardziej wybredna. Chyba nawet nie żwirek ale nawet kamyczki powinnam jej wpakować w ziemie, bo w naturze ma trochę skalisto. Te czerwone Capitelle nie są wszystkie takie same jak dokładnie popatrzeć na liście w internecie, to te moje w naturze bardziej rozrastają się wszerz przy ziemi niż ciągną do góry. Chyba są zestresowane i boje się je na nowo przesadzać.
- Marcinnno
- 100p
- Od: 27 lis 2016, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za każdym zakrętem czai się przygoda ...
- norbert76
Jesteś pewny, że to 'Hobbit', a nie 'Gollum'? Tak przez ciekawość się pytam.
W każdym razie może coś więcej napisać, jak długo go masz, ile może mieć mniej więcej i jakie ma roczne przyrosty?
W każdym razie może coś więcej napisać, jak długo go masz, ile może mieć mniej więcej i jakie ma roczne przyrosty?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta