Powojniki w towarzystwie
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojnik wchodzacy na tuje.
Ja posadziłam Stolwijk gold; mogą się sprawdzić też inne z grupy atragene, jako zupełnie niewymagające (również cięcia).
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki w towarzystwie
Zefirko, co do gliniastej gleby to na pewno będzie wymagała rozluźnienia. Szkółka clematis na swojej stronie doradza by sadzić powojniki od północnej strony krzewu/drzewa - tak by nasada była oceniona a pędy przerastały w kierunku słońca. Ja tak zrobiłem w tym roku z 'Pamelą Jackman' (pomiędzy siatką a pniem lipy obrośniętym bluszczem) i zobaczę jak w przyszłym roku sobie poradzą.
Podsadziłem również kilkunastoletni cis powojnikiem Ai-Nor, ciekaw jestem efektu kolorystycznego.
Pozwoliłem sobie też na dowcip posadzenia dwóch 'Pawełków' w jednym miejscu - mianowicie w dość zakątku posadziłem powojnik 'Paul Farges' do pary z różą 'Paul Transon'. Obie rośliny podobno potrafią być nieujarzmionymi bestiami, liczę na to trochę bo jest tam kawał siatki i starych pędów winorośli do przesłonięcia.
Podsadziłem również kilkunastoletni cis powojnikiem Ai-Nor, ciekaw jestem efektu kolorystycznego.
Pozwoliłem sobie też na dowcip posadzenia dwóch 'Pawełków' w jednym miejscu - mianowicie w dość zakątku posadziłem powojnik 'Paul Farges' do pary z różą 'Paul Transon'. Obie rośliny podobno potrafią być nieujarzmionymi bestiami, liczę na to trochę bo jest tam kawał siatki i starych pędów winorośli do przesłonięcia.
Kuba
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Powojniki w towarzystwie
Logiczna rada. Dziękuję.kubus2015 pisze:sadzić powojniki od północnej strony krzewu/drzewa