Jagoda kamczacka cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
U mnie aż roiło się od pszczół przy temperaturze poniżej 10 stopni. Oblatywały głównie hiacynty. Jagoda kamczacka kwitnie od kilku dni i żadna z pszczół nie zainteresowała się nią i nie zainteresuje, choć krzewy jagody rosną 3 metry i więcej od hiacyntów. Powód, pisałem wcześniej.
Osmunda, spróbuj przycisnąć pęd, który żyje. Następnej wiosny wsadź na nowe miejsce, gdzie nie będzie stałą woda (wiosną wystarcza nawet 2-3 tygodnie), nie będzie pędraków i perzu. Powinno pomóc.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pszczoła jak musi to poleci w +6 (ostatnio tak było, ale bezwietrznie i słonecznie), mam przed oknami posadzone wierzby pyłkodajne i sobie obserwuję loty.
Ule miałem w linii prostej około 5m od dwóch i mocno owocujących starych krzaków jagody kamczackiej. Nie oblatywały i już, Małopolanin ma rację - budowa języczka im uniemożliwia (forsycja, lilak, czerwona koniczyna - podobnie).
Tak czy siak jagoda kamczacka karmi wiosną trzmiele, a trzmiele świetnie zapylają rośliny przy załamaniu pogody - nawet dla samych trzmieli warto ją posadzić :-]
Ule miałem w linii prostej około 5m od dwóch i mocno owocujących starych krzaków jagody kamczackiej. Nie oblatywały i już, Małopolanin ma rację - budowa języczka im uniemożliwia (forsycja, lilak, czerwona koniczyna - podobnie).
Tak czy siak jagoda kamczacka karmi wiosną trzmiele, a trzmiele świetnie zapylają rośliny przy załamaniu pogody - nawet dla samych trzmieli warto ją posadzić :-]
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wlodekj
ale u mnie woda nie stoi , perzu niema ani pędraków chyba też.Po prostu słaba gleba i trudne warunki klimatyczne. Glebę zasilam.Klimat zmieniam przez sadzenie żywopłotów.Łatwo nie jest.Jedno pewne, ze jak wszyscy piszą samo rośnie, ekspansywne,itp. to mam zapewniony spokój, że nie rozrośnie się na pewno. Nooo ... może poza podagrycznikiem.wlodekj pisze:Osmunda, spróbuj przycisnąć pęd, który żyje. Następnej wiosny wsadź na nowe miejsce, gdzie nie będzie stałą woda (wiosną wystarcza nawet 2-3 tygodnie), nie będzie pędraków i perzu. Powinno pomóc.
Nie do końca. U mnie trzmiele buczały 3 tyg. temu. Buczą nadal i jeszcze ze 2 tyg. tak będzie. Wszystko zależy od odmiany. Rebeka, Ruben, Jolanta jeszcze w pąkach. Teraz jest chłodniej i kwitnienie się przeciąga. Podobnie będzie z owocowaniem. W 2018 Tundra dojrzałą po 15 lipca. Mam 47 odmian i stwierdzam, że naprawdę są różne.
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
U mnie również jagoda kwitnie od dłuższego czasu a także lata lub latało koło nie sporo owadów Teraz tylko czekać na owoce
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jagoda jest na etapie rozwoju pączków. A To w sumie zastanawiające bo w zeszłym roku (pod koniec maja) jak kupiłem działkę to moja jagoda była już obsypana dojrzałymi owocami. Niestety nie wiem jaka to odmiana
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie są 3: Wojtek, Duet i Wołoszebnicka - jednak kwitnie od 2 tygodni, druga z tydzień a trzecia właśnie zaczyna - więc mam nadzieję, że ładnie się pozapylają.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie mimo codziennych przymrozków kwitnienie przebiega burzliwie. Jest teraz szczyt kwitnienia. Rosyjskie co prawda zbliżają się do końca ale nasze są w środku sezonu. Murarki oblegają krzewy. Trzmiele też się trafiają. Mam nadzieję iż te przymrozki nie wpłyną na przyszły plon. W ubiegłym tygodniu miałem spadki temp do -7,1C. Tylko w Niedzielę miałem noc z dodatnią temp.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
W jakich odstępach należy posadzić jagode ? Mam 3 krzaczki