Wszystko o pomidorach cz. 15
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
kogucik 123!
Nic nie obrywaj! Napisz coś więcej dlaczego uważasz,że liście są poparzone?
Tyle razy zwraca się uwagę na dokładniejsze opisywanie problemów i jak ktoś ma dać konkretną odpowiedź kiedy nie zna warunków w jakich te biedne pomidory są uprawiane.
Każdy z nas ma swoje zajęcia i nie siedzi przed komputerem cały dzień żeby wypytywać a raczej bardziej ciągnąć za język potrzebującego porady.
Nic nie obrywaj! Napisz coś więcej dlaczego uważasz,że liście są poparzone?
Tyle razy zwraca się uwagę na dokładniejsze opisywanie problemów i jak ktoś ma dać konkretną odpowiedź kiedy nie zna warunków w jakich te biedne pomidory są uprawiane.
Każdy z nas ma swoje zajęcia i nie siedzi przed komputerem cały dzień żeby wypytywać a raczej bardziej ciągnąć za język potrzebującego porady.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyjeś doświadczenia są niewiele warte bo każde podłoże popieczarkowe jest inne, w zależności od użytego materiału wyjściowego, sposobu jego przygotowania, uzyskanego plonu pieczarek, ilosci użytych środków owadobójczych itp. Na pewno dostarczy pewne ilości NPK i odrobinę metali ciężkich ale nie ma obaw, podobno dużo poniżej dopuszczalnych norm. Poza tym takie podłoże zawiera sporo wapnia więc podniesie trochę pH gleby.
https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci ... y-i-zalety
https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci ... y-i-zalety
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Stosowałam podłoże po pieczarkowe i byłam bardzo zadowolona , tym bardziej ,
że mogłam brać bez ograniczeń za darmo . Zrezygnowałam za względu na zbyt
wysokie pH mojej ziemi . O dziwo nawet truskawki kwaśnolubne rosły na tym
dobrze .
Dodam , że pieczarki i inne grzyby nie mi na tym podłożu nie wyrastały .
że mogłam brać bez ograniczeń za darmo . Zrezygnowałam za względu na zbyt
wysokie pH mojej ziemi . O dziwo nawet truskawki kwaśnolubne rosły na tym
dobrze .
Dodam , że pieczarki i inne grzyby nie mi na tym podłożu nie wyrastały .
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
kaLo zastanowiło mnie w tym artykule co autor pisze o metalach ciężkich. "Jedynym wyjściem będzie kompostowanie takiego podłoża prze okres kilku miesięcy, gdzie w wyniku pewnych reakcji nastąpi rozkład niebezpiecznej ilości metali ciężkich jeżeli takie w tym podłożu były" . Jak to rozumieć, że ołów przemieni się w złoto
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
W złoto to nie ale podczas kompostowania, w wyniku zachodzących reakcji chemicznych , pewnie w jakimś stopniu powstają dobrze rozpuszczalne w wodzie sole ołowiu czy innych metali ciężkich , które są z kompostu wypłukiwane. Np.azotan ołowiu ma ponad 50% rozpuszczalność w wodzie. Chyba to autor miał na myśli.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest taka praca "Wiązanie cynku, kadmu i ołowiu przez próchnicę w glebie nawożonej kompostami", cytuję ze streszczenia:
Wiązanie metali ciężkich przez związki próchniczne zmniejsza dostępność tych pierwiastków dla roślin, ich wymywanie z gleby oraz powoduje częściową ich detoksykację.
Wiązanie metali ciężkich przez związki próchniczne zmniejsza dostępność tych pierwiastków dla roślin, ich wymywanie z gleby oraz powoduje częściową ich detoksykację.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
A już myślałem, że będę bogaty . Spotkałem się z opinią, że buraki bardzo chętnie pobierają takie świństwa tylko co z nimi zrobić i jeszcze ktoś pokazywał mi preparat oparty na drobnoustrojach które ołów przekształcają w formy nierozpuszczalne a więc niedostępne dla roślin.
Pozdrawiam. Jacek
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno grzybów używa się do usuwania toksyn z podłoża, np. po rozlaniu oleju.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
http://permakultura.net/2015/06/27/nie- ... -i-glebie/ Według tego artykułu prawidłowe nawożenie powinno w znacznym stopniu ograniczać wchłanianie metali ciężkich. Wystarczy nie głodzić roślin, by były zdrowsze ;) Warto również zapewnić sobie w pożywieniu odpowiednią ilość mikroelementów.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
kaLo dziękuję za artykuł.
Ponieważ pod folią od kilku sezonów mam SZW chce wrócić do pierścieni.Ziemie ogrodowa plus niewielki dodatek tej pieczarkowej.
Analize gleby robiłam, zastosowałam to co zalecili myślałam że to wystarczy lecz ubiegły sezon znowu SZW.Wiem pierścienie też nie wszyscy polecają .Czy ta zawartość wapna w tym podłożu zapobiegnie SZW ?A może tylko rozsypać i wymieszać cienką warstwę po powierzchni w folii ?
Małgosia
Ponieważ pod folią od kilku sezonów mam SZW chce wrócić do pierścieni.Ziemie ogrodowa plus niewielki dodatek tej pieczarkowej.
Analize gleby robiłam, zastosowałam to co zalecili myślałam że to wystarczy lecz ubiegły sezon znowu SZW.Wiem pierścienie też nie wszyscy polecają .Czy ta zawartość wapna w tym podłożu zapobiegnie SZW ?A może tylko rozsypać i wymieszać cienką warstwę po powierzchni w folii ?
Małgosia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Brak wapnia nie jest jedynym czynnikiem powstawania suchej zgnilizny wierzchołkowej, bardziej powoduje duże zasolenie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Hmmm..czyli żle kombinuje
dziękuję
Małgosia
dziękuję
Małgosia
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
MalgosiaR
Ubiegłoroczne lato było szczególnie wyjątkowe.
W czasie upałów znacznie wzrasta ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny wierzchołkowej.
Moje pomidory również ucierpiały z tego powodu
Ubiegłoroczne lato było szczególnie wyjątkowe.
W czasie upałów znacznie wzrasta ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny wierzchołkowej.
Moje pomidory również ucierpiały z tego powodu
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.