Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Mimula, nie ma obrony, po prostu wyrzuć rośliny, które nie wydają ci się zdrowe. Grzes na pewno napiszę więcej....
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powykręcane liście oraz zahamowanie wzrostu to raczej obraz choroby grzybowej.
Czy cebule są sadzone w jednym miejscu przez kilka lat? Czy były zaprawiane przed sadzeniem?
Na chore rośliny już raczej nic nie pomoże ale zapobiegawczo należy stosować środki grzybobójcze.
@Maciek: zauważyłem pojedyncze egzemplarze wyglądające podobnie już kilka lat temu, sadziłem je kilkukrotnie w swoim ogrodzie doświadczalnym i w kolejnych latach kwiaty nie wykazały już żadnych objawów choroby. Myślę, że możesz być spokojny
Czy cebule są sadzone w jednym miejscu przez kilka lat? Czy były zaprawiane przed sadzeniem?
Na chore rośliny już raczej nic nie pomoże ale zapobiegawczo należy stosować środki grzybobójcze.
@Maciek: zauważyłem pojedyncze egzemplarze wyglądające podobnie już kilka lat temu, sadziłem je kilkukrotnie w swoim ogrodzie doświadczalnym i w kolejnych latach kwiaty nie wykazały już żadnych objawów choroby. Myślę, że możesz być spokojny
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź.
Tak - cebule od kilku lat co roku są sadzone w te same miejsca. Niestety ogródek ma BARDZO ograniczoną przestrzeń i nie mam alternatywnego miejsca, żeby zastosować "płodozmian" w danym miejscu Zapobiegawczo (jak wszystkie inne cebulki) tulipany przed sadzeniem traktuję nadmanganianem potasu - taka stara "babcina" metoda.
Pytanie nasuwa się jedno - czy jest jakiś sposób żeby odkazić miejsce, gdzie rosły/ będą sadzone tulipany? Albo czy istnieje jakaś metoda, żeby nowo zakupione (z faktem wyrzucenia wszystkich cebulek tulipanów pomału się oswajam ) uchronić przed złapaniem infekcji ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Tak - cebule od kilku lat co roku są sadzone w te same miejsca. Niestety ogródek ma BARDZO ograniczoną przestrzeń i nie mam alternatywnego miejsca, żeby zastosować "płodozmian" w danym miejscu Zapobiegawczo (jak wszystkie inne cebulki) tulipany przed sadzeniem traktuję nadmanganianem potasu - taka stara "babcina" metoda.
Pytanie nasuwa się jedno - czy jest jakiś sposób żeby odkazić miejsce, gdzie rosły/ będą sadzone tulipany? Albo czy istnieje jakaś metoda, żeby nowo zakupione (z faktem wyrzucenia wszystkich cebulek tulipanów pomału się oswajam ) uchronić przed złapaniem infekcji ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Dziękuję. A wiesz może, dlaczego niektóre krokusy rozkwitły, a niektóre uschły w pąku?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mimula
- 50p
Z ciężkim sercem wybrałam się do ogrodu zrobić zdjęcia mojej nędzy i rozpaczy... Poniżej wizualizacja stanu moich tulipanów
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Piękne! Te pierwsze, czerwone to jaka odmiana?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Jakie wczesne tulipany polecasz oprócz 'Orange Cassini' i 'Stresa'?
- Mimula
- 50p
grzes993 nie mogę się napatrzeć na twoje zagony. Taki widok zdecydowanie musi wynagradzać całą ciężką pracę, jaką trzeba włożyć żeby cieszyć się takimi efektami.
Pozdrawiam
PS. Jeżeli to nie tajemnica, to jakie są wyniki wyjazdu do Holandii? Udało się upolować jakieś ciekawe odmiany?
Pozdrawiam
PS. Jeżeli to nie tajemnica, to jakie są wyniki wyjazdu do Holandii? Udało się upolować jakieś ciekawe odmiany?
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt: